REKLAMI GEÇ

YOKLUKTA BAŞARMIŞTIK

9 Nisan 2018 Pazartesi

Öğrenmek pahalıdır, ama
bilmemek çok daha pahalı.
H.Clausen

Kaliteli eğitimin bir ulus üstünde neler yapabildiğini, neleri değiştirebildiğini en iyi Cumhuriyet’in ilk yıllarında gördük. Yanmış, yıkılmış bir imparatorluktan, sözü geçer yepyeni bir devlet (Birleşmiş Milletler’in kapımıza defalarca gelip yalvarması gibi), sanayi nedir bilmeyen bir halktan uçak üretebilir, kendi kumaşını, kendi şekerini, çimentosunu üretebilir bir devlet yarattık.

Eğitimdir ki bir milleti ya hür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da milleti esaret ve sefalete terk eder.
Mustafa Kemal Atatürk

Medreseden üniversiteye, mahalle mekteplerinden çağdaş okullara, kara sabanla tarla süren köylüden Köy Enstitüleri’ne uzandık. Çevre ülkelerden başlayıp dünyaya örnek olmayı başardık.

“Eğitim dünyayı değiştirmek için kullanılabilecek en güçlü araçtır.”
Nelson Mandela

Dünya’nın tanıdığı insanlar yetiştirdik: Cahit Arf, Oktay Sinanoğlu, Prof. Gazi Yazargil, Sabiha Gökçen, Yaşar Kemal, Can Yücel, Nazım Hikmet, Prof. Hulusi Behçet, Prof. Kerim Erim, Prof. Halil İnalcık, Abdin Dino, Orhan Kemal, Orhan Veli, Prof. İlber Ortaylı, Fazıl Say, Emre Arolat, İdil Biret, Ara Güler ve daha yüzlercesi… Cumhuriyet bir eğitim devrimiyle hayal bile edilemeyecekleri gerçekleştirdi.

“Eğitim, gerçeklerin öğretilmesi değildir. Düşünmek için aklın eğitilmesidir.”
Albert Einstein

Dünya çok yeni bir dönemi yaşıyor, bu dönem bilgi, bilgi teknolojileri yani elektronik-bilgisayar dönemi. Son günlerde çok konuşulan bir yolcu taşıma yazılımı var: UBER, bir yazılım aslında, bu yazılım üzerinden taşıtlara ulaşıyor ve taksi hizmeti alıyorsunuz. Bir daha söylüyorum, bu bir yazılım. Son bilgilere göre 58 ülke ve 300 şehirde kullanılan bu yazılımın piyasa değeri yaklaşık 68 milyar dolardı.

Peki, bizim eğitim sistemimiz yeni dünyanın neresinde?

“Eğitimden geçmeyen hayal gücüne sahip olanların, kanatları vardır; ama ayakları yoktur.”
Joseph Joubert

Araçlarımız var ama park etmeyi beceremiyoruz. Arazilerimiz, madenlerimiz var ama işlemede eskiyiz. Süper enerjik ve akıllı insanımız var, eğitim sorunlarımız bitmiyor…

“İşleriniz iyi gidiyorsa eğitim bütçenizi iki katına çıkarın, işleriniz kötü gidiyorsa dört katına…”
Peter Senge

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı