REKLAMI GEÇ

ZOR MU?

21 Mayıs 2018 Pazartesi

Bildiklerimizin hangileri doğru, hangileri yanlış? Bildiğimiz hemen her şeyin doğru olduğuna inanıyoruz. Hemen herkes de bildiklerinin doğru olduğuna inanıyor ve bu doğruları yazıyor, söylüyor, bu doğrulara göre yapıp ediyor, yaşıyor.

Sağcı doğrunun sağ olduğuna, solcu doğrunun sol olduğuna inanıp öyle yaşıyor.

Dindar dinin, ateist dinsizliğin doğru olduğuna inanıp öyle yaşıyor.

İşveren iş yarattığı için kendisini, işçi malı ya da hizmeti kendisi ürettiği için kendisini asıl unsur görüp öyle yaşıyor, ona göre tavırlar geliştiriyor.

Yahudi Hıristiyan’ın, Hıristiyan Müslüman’ın, Müslüman Yahudi’nin batıl olduğuna inanıp öyle davranıp yaşıyor.

AKP’li kendinin, CHP’li kendinin, HDP’li kendinin, ÖDP’li kendinin, İYİ PARTİ’li kendinin en iyisini bildiğine, yaptığına, yapacağına inanıyor.

Örnekleri binlere ulaştırabiliriz. Dünya bu binlerce farklıdan oluşuyor. Tüm farklılıklar istese de istemese de aynı dünyayı paylaşıyor, aynı dünyada yaşıyor. Ülkeler için de durum farklı değil. Farklı düşünenler, farklı yaşayanlar da istese de istemese de aynı ülkeyi paylaşıyor; bu paylaşımda bir biri, bir diğeri gücü eline geçiriyor. Gücü eline geçirmek için de türlü uğraşlar, savaşlar veriyor. Gücü ele geçirme uğraşı neredeyse uygarlık tarihi kadar da eski.

Başta Avrupa olmak üzere kimi ülkeleri daha gelişmiş, daha uygar buluruz. Hatta isteği olup fırsatını bulanlar buralarda huzur, güven, refah içinde yaşamak arzusuyla kaçarcasına bu ülkelere gider. Peki, bu ülkeler bu insanları neden bu kadar cezbeder, neden başka ülkelerin yetişmiş insan gücünü toplar? Teknolojisi, sanayisi, ekonomisi iyi olduğu için mi? Hakka, hukuka, insana saygılı olduğu için mi? Yoksa herkesin kendisi gibi olmasına, düşündüğü gibi yaşamasına izin verdiği için mi?

Farklılıklar içinde gülebilmek, dayanışabilmek, sevebilmek, güvenebilmek ancak kendi doğrumuzun yanında başkalarının da doğruları olacağını kabul etmekle olanaklıdır ve bunu hemen şimdi yaşamaya başlayabiliriz.

Ülkeyi yönetenler ve yöneteceklerden isteyeceğimiz en temel hak da bu olmalıdır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Mustafa Pazar   -  Bağlantı 21 Mayıs 2018, 12:00

M.Kemal Bey tespit ve düşüncelerinizde sadece yönetenlerin hoşgörüsünden ve batının yâşanılabilir olmasndan ziyade,birazda batılılarn yıllardr kendi refahları için petrol için yaşadğmz coğrafyadaki döktükleri kandan bahseetseydiniz daha hoş olurdu..

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı