REKLAMI GEÇ

BAŞARININ SIRRI: EĞİTİMLİ ŞİRKET ÇALIŞANLARI

18 Ocak 2018 Perşembe

Risk temelli düşünceyi ve fırsatların değerlendirilmesini şart koşan yeni ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemleri aynı şekilde çalışanların gelişimi için eğitimlerin yıllık olarak planlanmasını ve uygulanmasını öngörüyor. Gerçekten de bırakın dünya ile rekabet etmeyi, ayakta kalmak için şirket ve kuruluşların güncel gelişmeleri takip etmesi, iş becerilerini artırması ve hızla gelişen teknolojiyi ve değişimi yakalayabilmesi için çalışanlarını sürekli eğitmeleri ve iş bilgisini sürekli taze tutması gerekir.

Eğitim gerekliliklerinden birisi de yeni işe alınanların iş ortamına ve kurum kültürüne adaptasyonu için oryantasyon eğitimlerinin verilmesidir. Bu işbaşı eğitimlerin de ciddiye alınması, yeni eleman işe alındıktan sonra üç aylık süre içerisinde işe tamamen hâkim olması planlanmalıdır. Bu eğitimlerin verilmeden, çalışanımız yan tezgâhtaki veya masadakilere bakarak öğrensin mantığı ile başarıyı yakalamak mümkün değildir. Çalışanlara yenilikler ve yeni makineler hakkında eğitim vermeden, babadan kalma yöntemler ile şirketi etkin bir şekilde yönetmek mümkün olmamaktadır.

Lise ve dengi meslek okullarını bırakın üniversitelerde verilen temel eğitimde ele edilen bilgiler ile mezun olan gençler günümüz iş hayatının çapraşık problemleri çözmede kullanılan yöntem ve sistemleri uygulayabilecek nitelikte değildir. İş hayatına yeni giren gençlerin çalıştığı kuruluşta yapacağı işle ilgili özel eğitim alması şarttır. İş hayatı eğitimleri yaygın olduğu gibi büyük kuruluşlarda örgün eğitim verilmelidir denilebilir.

Yaygın eğitimden kastımız, iş hayatında uygulamaları görerek özel bir efor harcamadan elde edilen bilgilerdir. Bunlar genelde kuruluşa ait bilgilerdir. Kuruluşun kurduğu kalite yönetim sistemini içeren prosedür veya talimatları çalışanlar okumasalar ve eksik te olsa kafalarından uygulayabilmektedir.

İşe başlama saatleri, servis güzergâhı, yemekhane kuralları, izin ve avans alma zamanları, ast üst ilişkileri, iç ve dış iletişim, onaylama ve imza yetkileri yaygın eğitim kapsamında öğrenilir.

Büyük kuruluşların veya kurumsallaşmak isteyen şirketlerin önem verdiği örgün eğitim kapsamında ise hedef odaklı hazırlanmış bilimsel bir eğitim programı uygulanır.

Bu eğitimler genel olarak kurulan kalite yönetim sistemi prosedürlerinin uygulanmasına yönelik tüm çalışanlara toplu veya bölümler halinde olarak verilir. Aynı şekilde her bölümdeki proses ve iş başmaklarını öğreten teknik eğitimler verilir.

Bu eğitimler sayesinde ürün ve hizmetlerini sistemli bir şekilde sunan kuruluş özellikle üst yönetime yönelik “Güncellenme” eğitimleri, işletme körlüğünü gidermek ve özellikle teknolojinin baş döndürücü hızına ayak uydurmak için verilir. Sık sık verilmesi gereken bu eğitimler sayesinde 40 yaş üstü üst düzey yöneticilerin, genç çalışanlar ve dijital nesil ile iletişim kurabilmeleri hatta çağdışı kalmamaları sağlanmalıdır.

Grup eğitimleri en fazla 2 saati geçmemelidir. Eğitimler iş saati dâhilinde öğlen paydosu uzatılarak veya çıkış saati kısaltılarak gün sonunda verilebilir. Bu tür eğitimlerin 2-3 grup halinde verilmesi, mazereti olanların bir sonraki eğitime katılmasını mümkün kılar. Böylece herkes eğitimlere katılmış olur. Teknik eğitimler tabii gün boyu veya birkaç gün sürebilir. Bu eğitimlere katılacak kişiler iş akışı ve ihtiyaca göre belirlenmelidir. Eğitimlerde soru cevap bölümü olması veya interaktif eğitimler eğitimin amacına ulaşmasını kolaylaştırır ve eğitim hedefe ulaşmış olur. Üst yönetime yönelik eğitimler gün içinde veya sonunda iş yoğunluğu nedeniyle mümkün olmayabilir. Hafta sonları ise aileye veya sosyal yaşama ayrılacağı için katılımcılar açısından uygun olmayabilir. Bu nedenle üst düzey yönetici eğitimleri kamp şeklinde, il dışında bir otelde hafta sonunda aileleri ile birlikte yarı tatil anlayışı ile düzenlenmesi katılımı ve aileler arası kaynaşmayı güçlendirebilir.

Üst düzey yöneticilerin tek başına şirket dışındaki eğitimlere katılması da verimli sonuçlar vermektedir. Böyle durumlarda eğitime katılan yönetici kısa bir süre için şirketten ayrılacağından dolayı, yerine bakacak bir vekil tayin edilmesi ve bu kişinin pozisyonun yetki ve sorumlulukları ile donatılması gelecekteki terfiler için bir hazırlık sayılabilir.

Bahsi geçen bu eğitimler hem şirket içinde hem de şirket dışında profesyonel kurumlardan toplu veya ferdi olarak alınabilir. Önemli olan reklama değil eğitimin etkinliğine dikkat edilmesidir. Eğitimlerde küresel düşünce metodu öğretilirken yerel değerler göz ardı edilmemelidir.

Büyük kuruluşlarda genelde Endüstri İlişkileri ve Organizasyon Metot departmanları bu eğitim işlevini üstlenmektedir.

Küçük kuruluşların eğitim ihtiyaçları ise tam olarak giderilemediği için kurumsallaşma, sürdürülebilirlik problemleri yaşanmaktadır. Bu şirketler sürekli batma riskiyle karşı karşıyadır ve fırsatları değerlendirmekte zorlanmaktadır.

Küçük kuruluşların çalışanlarına yönelik eğitimlerin bağlı bulundukları odalar ve işadamları dernekleri gibi STK’lar tarafından üstlenilerek verilmesinde ülke sanayisi adına büyük yarar vardır.

Not: Şirket ve kurumların her türlü problemlerinin çözümüne yönelik, kalite, çevre, iş güvenliği, yönetim, üretim, pazarlama, kişisel gelişim ve teknik eğitimleri için Denizli Girişimcilik Derneği TÜV Austria ile profesyonel eğitimler vermektedir. Bu eğitimler KOSGEB tarafından % 50-60 oranında desteklenmektedir. Derneğe 0258 242 87 29 ve şahsıma 532 761 88 55 nolu telefon üzerinden ulaşarak eğitim ve danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı