REKLAMI GEÇ

FIRAT KALKANI OPERASYONU SONUÇLARI

20 Ekim 2016 Perşembe

15 Temmuz darbe girişiminde TSK ağır darbe yedi, harekat kabiliyetini yitirdi diyenlere güzel bir cevap olarak Türk Ordusu Fırat Kalkanı operasyonunu başarıyla sürdürmektedir. Birileri bundan önce de “iyi ki bu ordu ile savaşa girmemişiz” diye Mehmetçiği yıpratmaya ve moralini bozmaya çalışıyordu. Ancak Türk Milleti’nin bağrından çıkan öz be öz evlatlarından meydana gelen Türk Ordusu, gücünü vatan sevgisinden aldığı için bu sıkıntıların da üstesinden geldi ve milletin bekası için Türkiye’nin IŞİD’le Mücadele Koalisyonu çerçevesinde ABD, Rusya ve İran’la uzlaşması üzerine cepheye koştu, elde ettiği başarıyla darbe girişimiyle sıkıntıya düşen imajını düzeltti.

Anlaşılan harekat uzun süredir planlanmış ve zamanında başlamış. Çünkü ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden harekatın başladığı gün Ankara’ya geldi ve Türkiye’nin Suriye’ye ilişkin kırmızı çizgilerine destek verdiğini belirtti. Biden, ABD’nin Kürt koridorunun oluşmasını istemediğini ve “güvenli bölge” kurulmasına yeşil ışık yaktığını ifade etti. Fırat Kalkanı Operasyonu’na ABD’nin destek vereceğini bildirmesi, sadece Türkiye için değil, uluslararası camia için de kafaların karışmasına neden oldu. Bu da dibe vuran Türk-ABD ilişkilerini yeniden olumlu yönde harekete geçirdi. Ancak Biden, Gülen’in iadesi ile ilgili kararın federal mahkeme tarafından verilmesiyle bu konunun uzayacağı mesajını vermeyi de ihmal etmedi. Savaş ilerlerken TSK’nın Suriye’de YPG-PYD üzerine gitmesi ile ABD devreye girdi. YPG-PYD unsurlarına Fırat’ın doğusuna çekil baskısı yaparken, diğer yandan Mehmetçik ile PYD’nin kontrol ettiği bölge arasına, Amerikan özel kuvvetleri yerleştirildi. Böylece TSK’nın, PYD’ye yönelik bir hamle yapar ise mevzilere Amerikan bayrağı asan “Amerikalı askerlerle” karşı karşıya kalma ihtimali de ortaya çıktı. Bu, Türkiye ABD ilişkilerini olumsuz etkilerken Hillary Clinton’un ABD’nin Ortadoğu politikalarının aynı şekilde süreceği sinyalini vermesi Suriye PKK’sı PYD-YPG’nin dolayısı ile Türkiye’deki PKK’nın desteklenmeye devam edileceğini bildirmesi üzerine iki ülke arasında restleşmeye giden sertlikler ortaya çıktı. Ancak “Fırat Kalkanı Operasyonu” Türk ordusu tarafından uzun süredir planlandığı için hiçbir açıklama ve baskı bu harekatı durduramaz ve durdurmamalıdır.

Mehmetçik, yaklaşık 2 aydır Suriye’de. Şimdi aynı operasyon kapsamında Musul’un IŞİD’ten kurtarılması harekatı gündemde.

Peki bu savaşın sonuçları nasıl olacak? Yani Türkiye’nin nihai hedefi ne olmalıdır ve bizleri neler bekliyor?

Türkiye kararlılıkla ve biraz daha hızlı bir şekilde harekata devam eder ve hedeflediği güvenli bölgeyi Lazkiye’ye kadar genişletir, Halep, Hama, Humus, Kuneyara, Dera, Rakka ve Bayır Bucak bölgesinde yaşayan 3 milyon Türkmenin geleceğini eğit-donat programı ile güvence altına alır ise bölgedeki etkin oyunculardan biri haline gelir.

Türkiye-Katar-Suudi Arabistan’ın işbirliği yaparak bölgenin yeniden imarına katılmaları ekonomik olarak bir rahatlama sağlar ve bölge cazibe merkezi haline getirilebilir.

Bunun sonucunda Türkiye, Suriye ile yaklaşık 900 kilometre sınırını kontrol altına alır ve ülkedeki 3,5 milyon Suriyelinin büyük bir kısmı Türkiye’nin kontrolündeki yeni güvenli bölgeye yerleştirilebilir. Aynı şekilde 350 Km’lik Irak sınır bölgesi de Musul harekatı ile Kerkük’e kadar güvenli bölge haline getirilmelidir.

Tüm bunlar göz önüne alındığında, Fırat Kalkanı operasyonunu Türkiye’ye dış politika alanında yeni bir sayfa açma imkanı verdiği görülüyor. Bakalım bu kriz Türkiye lehine çözülebilecek mi?

Bu bağlamda Türkiye’nin izleyeceği tek yol, sonuna kadar giderek bölgeyi IŞİD’den temizlemek olmalıdır. Bunun sonucunda Türkiye’nin tüm dünyadaki “IŞİD destekçisi” imajı zayıflar ve terör örgütleri ile işbirliği yapılmasının önünü kapatır. Bu da, TSK’nın Suriye’de hesaplanandan uzun kalması demektir. Bu süreç yıpratıcı olabilir ancak hedefe ulaşmadan geri dönmek problemlerin daha da büyüyeceği anlamına gelir.

Türkiye operasyonun kısa ve orta vadeli hedeflerini, sonuçlarını ve uzun vadedeki uluslararası ilişkilerimizi, alınacak tepki ve ambargoları hesap etmiştir. Kaldı ki yukarıdaki hedeflere ulaşılmadan harekat kesilir ise dış dünya aynı tepkileri ve ambargoları daha şiddetli ve daha uzun vadeli sürdürecektir. Türk milleti ordusunun yanındadır. Yolunuz açık, gazanız mübarek olsun.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı