REKLAMI GEÇ

TÜRK BİR DEV

13 Temmuz 2017 Perşembe

Türk-Bir-Dev Kültür ve Eğitim Vakfı 7 Temmuz Cuma günü İstanbul Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde kurucu başkan Sefer Özdemir önderliğinde bir Türk Kurultayı gerçekleştirdi. Kurultaya Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, eski Kırgızistan Bakanı Askar Aymatov, CHP Milletvekili İlhan Kesici ve eski Devlet Bakanı Namık Kemal Zeybek’in yanı sıra bağımsız Türk devletleri Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Özbekistan ve Türkmenistan’dan devlet adamları, bilim adamları, iş adamları, sanatçılar ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Türk dünyasının önemli problemlerinin ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü toplantıdan ümit verici sonuçlar çıktı. En önemli öneri ise başta Türkiye olmak üzere diğer Türk Cumhuriyetlerinde koordineli çalışacak Türk Birliği Bakanlıkları kurulması talebiydi.

Kurultay sonunda 20 maddelik bildirge açıklandı;

Ortak dil modeli ve bütün Türk ağızlarını karşılayacak ortak alfabe havuzu oluşturulmadır.

Kültürel kimlik çalışmaları yapılmalıdır.

Bütün Türk cumhuriyetlerinde ayrı bir bakanlık olarak Türk Devletler Birliği Bakanlığı kurulmalıdır.

Ortak üst eğitim kurumu ve ortak ders programları yapılmalı, eski Türkçe kitaplar bilgisayar ortamına aktarılmalıdır.

Türk lehçeleri karşılıklı öğrenilmeli ve öğretilmelidir. Bu konuda önerimiz; Oğuz grubu için Kıpçakça dersleri, Kıpçakça grubu için Oğuzca dersleridir.

İmla kuralları ve noktalama işaretlerinde birliğe varılmadır.
Her bilim dalında Türk devletleri ortak değerlerine yer verilmelidir.

İnternette ortak Türkçe lehçeleri sözlükleri oluşturulmalı, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak yeni ortak terimler geliştirilmedir.

Türk lehçeleri eğitim ve öğretim sorunları giderilmedir.

Bilgi savaşına karşı ortak savunma stratejileri geliştirilmeli, bilgisayar oyunları ve sinema sektöründe Türk kimliğini yansıtan kültür politikamız oluşturulmadır.

Ortak haber merkezi kurulmalı, radyo ve televizyon kurumlarında karşılıklı materyal alışverişi ve işbirliği olmadır.

Türk devletleri arasında ekonomik ve ticari ilişkilerin yaygınlaştırılarak en üst düzeye çıkarılması gereklidir. Gümrük birliği ortak pazar ekonomisi ve yeni ortak para birimi oluşturulmadır.

Ortak merkez bankası kurulmadır

Mevcut bağımsız Türk devletlerinin uluslararası zeminlerde ortak hareket ederek sonuç belirleyici güce ulaşması için bu ülkeler arası bir diplomasi komitesi kurulmalı ve bu komite Türk dünyasını ilgilendiren konularda ortak hareket planları hazırlamalıdır.

Zulüm altındaki Türk azınlıklarının haklarını korunmasında ortak siyasi irade ortaya konulmadır.

Türk dünyasından ortak çevre sonunda ortak çözümler bulunmalı, Urmiye ve Aral Gölü’nün kuruması meselesi, Hazar Denizi’nin kirliliği, Metsazor Nükleer Santral konusunda ortak politikalar yürütülmedir.

TürkBirDev Kurultayı’nın her yıl bir Türk cumhuriyetinde yapılması ve geleneksel hale getirilmesi ve kurultay daimi icra komitesi oluşturulmalıdır

K.K.T.C. diğer Türk devletleri tarafından tanınmalıdır.

Türk cumhuriyetler arası yüksek ulaşım ücretleri ucuzlaştırılmadır.

Hazar Deniz’i altından yeni fiber optik kablo döşenmeli ve bağımsız Türk telekomünikasyon ağı kurulmadır.

Türk Birliği’nin gerçekleşmesi için dayanışma içerisinde çalışılması sonucunda, kaynaklarımızı planlı ve doğru kullanmak yeni bir dünya gücünü ortaya çıkaracaktır. Çünkü Türkiye ve diğer Türk devletleri muazzam derecede askeri, stratejik, politik ve ekonomik güce sahip. En kolay ve kalıcı ortaklıklar aynı kültür değerlerine sahip kardeşler arasında kurulabilir. 7 kardeş ülkenin bir araya gelerek ticari, siyasi, kültürel ve askeri ortaklık kurması sonucu kurulacak Türk Birliği dünya devleri ile rekabet edebilecek potansiyel bir güç olarak tarih sahnesinde yer alacağı günü bekliyor. O kutlu günün birlikler çağı ve Türk çağı olan 21. yüzyılda çok yakında geleceğine inancımız tamdır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Osman   -  Bağlantı 16 Temmuz 2017, 09:00

Her bir Türkün umudu şu yazılanlaradır. Çin’deki Türk toplumundan Balkan’lara kadar tüm Türkler bir dilden –
(Ortak) Türkçe dilinden kullanmalıdırlar. Kazak dili, Gaqauz dili, Azerb. dili – böyle diller yoktur. Hepsinin bir adı var: TÜRK dili.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı