REKLAMI GEÇ

EKONO-MİNİK PAKET

27 Mart 2020 Cuma

Tüm dünyayı etkileyen korona virüsü geldi sonunda bizi de buldu. Virüsün de ekonomimize çelme takması ile birlikte akabinde ekonomik paketimiz (Ekonomik İstikrar Kalkanı)açıklandı. Madde madde bakalım!

100 milyar Liralık bir kaynak ayrıldı.

1 – Birçok sektör (gelir vergisi mükelleflerinin tamamı, kurumlar vergisi mükellefleri ise sektörel bazda) için Muhtasar ve KDV tevkifatı ile SGK primlerinin Nisan, Mayıs ve Haziran ödemeleri 6’şar ay ertelenecek.

İçinde bulunduğumuz Mart ayının 26’sında ödememiz gereken muhtasar ve KDV tevkifatı ile 31’ine kadar ödememiz gereken SGK primleri dönem olarak şubat ayına ait olduğundan ilgili ödemeler günüde yapılacak. KDV ödemeleri ise nisan ayına ötelenmiştir.

2 -Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak.

Konaklama ile ilgili firmalar zaten kapalı olduğu için şimdilik vergiyi doğuracak bir durum bulamamaktadır.

3) Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecek.

4) İç havayolu taşımacılığında 3 ay süreyle KDV oranı yüzde 18’den yüzde 1’e indirilecek.
Virüsün bizden önce yakalanan ülkelerdeki seyrine bakarsak 3 ay içerisinde ne hava yolu ne de kara yolu ile yolculuk yapmak genellikle mümkün olmayacaktır.

5) Covid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların bankalara olan kredi anapara ve faiz ödemelerini asgari 3 ay öteleyecek ve gerektiğinde bunlara ilave finansman desteği sağlanacak. Kredi ötelemelerinde bankalar ilave faiz ödenecek.

6) İhracattaki geçici yavaşlama sürecinde kapasite kullanım oranlarının korunması amacıyla ihracatçıya stok finansmanı desteği verilecek.

7) Bu dönemde işlerinin olumsuz etkilendiğini beyan ederek talepte bulunan esnaf ve sanatkarların Halkbank’a olan kredi borçlarının, Nisan, Mayıs ve Haziran anapara ve faiz ödemelerini 3 ay süreyle ve faizsiz olarak ertelenecek. Kredi ödemelerinin ertelenmesine bazı bankalarda 23.03.2020 tarihi itibariyle katılmıştır.

8) Kredi Garanti Fonu limitini 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartacak, kredilerde önceliği gelişmelerden olumsuz etkilendiği için likidite ihtiyacı oluşan ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ’lere verilecek.

9) Vatandaşlarımız için uygun ve avantajlı şartlarda sosyal amaçlı kredi paketleri devreye alınmasını teşvik edilecek.

10) 500 bin liranın altındaki konutlarda kredilendirilebilir miktarını yüzde 80’den yüzde 90’a çıkartacak, asgari peşinatı yüzde 10’a düşürülecek.

Bu krizde yatırımcılar bile nakde dönmeye çalışırken ev kredisi talepleri minimumda kalacak

11) Virüsün yayılmasına karşı alınan tedbirlerin etkisiyle Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline “mücbir sebep” notu düşülmesi sağlanacak.

12) Asgari ücret desteği devam ettirilecek.
2019 yılında da devamına karar verilmişti.

13) Mevzuattaki esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi temin edilecek.
Esnek ve uzaktan çalışma partime modeli artıracağından işçi geliri azalabilir.

14) Kısa Çalışma Ödeneğini devreye alınacak, bundan faydalanmak için gereken süreçler kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Böylece faaliyetine ara veren işyerlerindeki işçilere geçici bir gelir desteği verilirken, işverenlerin de maliyeti azaltılmış olacak.
Kısa çalışma ödeneği işsizlik ödeneği şartlarını taşıyanlara ödenebileceği için kısmi bir teşviktir. Oysa bu teşvikte tüm çalışanlara ödeme sağlanırsa hem çalışan hem işveren için faydalı olacaktır.

15) En düşük emekli maaşı 1.500 liraya yükseltilecek.

16) Emeklilerin bayram ikramiyesi Nisan ayı başında ödenecek. Yine emeklilerin maaş promosyon ödemeleri de, şubelere gitmelerine gerek kalmaksızın, doğrudan hesaplarına yatırılacak.

17) Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığının belirlediği kriterlere göre ihtiyaç sahibi ailelere yapılacak nakdi yardımlar için ilave 2 milyar liralık bir kaynak ayrılacak.

18) İstihdamdaki sürekliliği temin etmek amacıyla 2 aylık telafi çalışma süresini 4 aya çıkartılacak.

Kriz içerisinde kriz yaşadığımız şu günlerde Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi yapısal bir reform paketi olmuştur. Şirketlerin ve vatandaşların beklentileri daha farklıdır. Vatandaşlar en azından temel ihtiyaçlarının (elektrik, su, doğalgaz, internet, gıda) bir kısmını ödemesinin karşılanmasını ya da ötelenmesini beklediler.

Günü kurtarmaya çalışan KOBİ’lerin beklentileri ise; bu dönemde bazı dolaylı vergi oranlarının KDV, ÖTV, damga gibi vergilerin indirimli hale getirilmesidir.

KOBİ’ler; vadesi geçmiş borçlarının faizlerinin indirilip ileri vadede yapılandırılması ya da e-hacizlerin geçici sürede hesaplarından kaldırılması gibi beklenti içindedir. Ancak bu program onlar için, ‘nasıl borçlanabiliriz, nasıl kredi çekilir, hangi bankanın faiz oranları nedir, önümüzdeki 6 ayı nasıl öteleyebiliriz?’ gibi sorulara cevap aradıkları bir programdır.

EVDE KALIN SAĞLIKLA KALIN.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı