REKLAMI GEÇ

Halef de aynı selef de…

22 Mart 2021 Pazartesi

Perşembe günü Merkez Bankası Başkanı’nın 200 baz puan faiz artışı kararını açıklaması ile birlikte faiz oranı yüzde 17’den yüzde 19’a yükseldi.

Yapılan anketlere göre piyasanın beklentisi 100 baz puan iken Merkez Bankası Başkanı, “Yukarı yönlü riskler dikkate alınarak önden yüklemeli ve güçlü bir ilave parasal sıkılaştırma yapılmasına karar verilmiştir” diyerek beklentilerin üzerindeki artırımı açıkladı.

200 puanlık faiz artırımı, piyasalardan önce Merkez Bankası yönetim yapısını etkiledi ve Naci Ağbal görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu getirildi.

7 Kasım 2020 tarihinde yapılan başkan değişikliği gösteriyor ki halef de selef de aynı.

Pazar akşamı Asya piyasalarını açılması ile Dolar TL kurunu yaklaşık 8.35 olarak açıkladı.

Oysa Cuma günü akşam 7.30 civarlarına kadar gerileyen kur daha para piyasamız açılmadan % 15 artış oranı ile karşımızda.

Bizi zor bir hafta bizi bekliyor. 200 baz puanlık artış piyasaları daha az dalgalandırırdı. Şimdi ise yine bir hafta sonu neyle karşılaşacağımızı bilmediğimiz bir haftaya gireceğiz.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu ‘temel hedeflerinin enflasyonda kalıcı
düşüşü sağlamak’ olduğunu açıkladı.

Umarım gerçekleşir.

Fakat bu yolda yürüyen KOBİ’lerimizin artık bu dalgalanmalara dayanacak gücü kalmamıştır. Daha dün 7256 sayılı kanundan yararlanarak vergi borçlarını ödemeye çalışan küçük esnaf bugün karşılaşacağı faiz kararı ya da piyasaların durumundan habersiz dün sattığı malı bu gün yerine koymayacak dudumdadır.

KOBİ’ler bu piyasalara ayak uydurabilmek için artık bu yolda yürümek değil dörtnala bile koşsalar yetişemeyecek durumdalar.

Umarım, yeni Merkez Bankası Başkanı Sayın Şahap Kavcıoğlu’nun kararları ve para politikamız
esnafa nefes aldırır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Turgay Semerci   -  Bağlantı 23 Mart 2021, 08:42

Faturayı bu vatandaş ödüyor. Bir ileri iki geri. Bu olmadı, bu benim sözümü tutmuyor öbürünü deneyim. Olmaz.TCMB de para yok ki piyasalara neyle müdahale etsin. Tabi ki faiz artıracak bu iyi mi? Hayır. Ya dövizin olacak basacaksın piyasaya ateşi sönd

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı