REKLAMI GEÇ

ALÜMİNYUMA DİKKAT

20 Ocak 2020 Pazartesi

Alüminyum, doğada en fazla bileşiği bulunan yumuşak ve gümüş renginde bir metaldir. Elektrik, ısı iletir, su geçirmez. Yüzeyinde meydana gelen oksit tabakası koruyucu görevi görür. İşlenmesi kolay ve koruyucu özelliğinden dolayı günlük hayatımızda çok sık kullanılır. Örneğin; derideki gözenekleri sıkıştırma özelliğinden dolayı lokal ter önleyici veya deodorant olarak faydalanılır.

Alüminyum toprakta, havada ve suda doğal olarak oluşur. Alüminyum çevrede yok edilemez. Yağmur, alüminyum parçacıklarını havadan su kaynağımıza taşır, bozulmaya uğramadığından orada birikir. Eğer bir sanayi bölgesinde yaşıyorsanız alüminyuma maruz kalmanız kaçınılmazdır.

Alüminyum tozu veya buharını solumak, alüminyum parçacıklarını doğrudan akciğerlerinize yüksek oranda emilebilir bir biçimde gönderir, burada kan dolaşımınıza geçer ve kemikleriniz ve beyniniz de dahil olmak üzere vücudunuza dağıtılır. Hücrelerde birikerek hücrelerin yapısını bozar. Alüminyum tozu akciğerlerin dokusunu bozarak solunum problemlerine neden olur.

Sigara dumanının içerisinde bulunan alüminyum solunması da uzun vadede akciğerlerin yapısını bozarak solunum problemlerini beraberinde getirir.

Alüminyum buharlarının sağlığa olan olumsuz etkileri sadece akciğerlerde değil sinir sistemi üzerinde de toksik etkiye neden olduğundan bunama (Alzhemir), otizm, ADHD ve Parkinson hastalığı gibi birçok nörolojik hastalıkta bir faktör olduğu araştırmalarda bulunmuştur. Meme kanserine neden olabilir.

Yapılan araştırmalara göre gıda ürünlerinden aldığımız alüminyum hava ve sudan aldığımızdan daha fazladır ve daha fazla tehlike oluşturur. Gıda ve içeceklerden ilaçlara kadar piyasadaki çok sayıda üründe alüminyum kirliliği bulunmaktadır. Örneğin; kabartma tozu, kendi kendine kabaran kek unları, tuz, bebek maması, kahve kreması, kakao tozu, fırın ürünleri, işlenmiş gıdalar, renklendiriciler ve kekleştirici ürünler, hazır meye suları, teneke içinde satılan içecekler, anti-acid, ağrı kesiciler, ishal durdurucular, bazı ilaç koruyucular, aşılar, ter önleyiciler, deodorantlar, güneş koruyucular, şampuanlar, nemlendiriciler gibi kozmetik ürünler, mutfaklarda kullanılan alüminyum folyo, alüminyum mutfak eşyaları.

Yapılan araştırmada kırmızı etin alüminyum folyo da pişirilmesi %89 ile %378 oranında vücutta alüminyum birikmesine neden olduğu gösterilmiştir. Bu oranı yüksek ısıda uzun süre pişirme arttırmıştır.

Vücuda hava, deri ve sindirim yoluyla giren alüminyum zehirlenmesini nasıl azaltabilirsiniz? Kendinizi nasıl koruyabilirsiniz?

Kendinizi korumanın en iyi yolu, yiyecek ve kişisel ürünlerdeki seçimleriniz konusunda dikkatli olmak ve genellikle alüminyum ile kontamine olan aşıları ve diğer ilaçları kullanımınızı en aza indirmektir.
Paketlenmiş, işlem görmüş , akıcılığı arttırılmış ürünleri kullanmayınız. Bu ürünlerin yerine en doğal ürünleri tercih ediniz.
Alüminyum içeren diş macunu, kremler, deodorantlar, ter önleyicileri kullanmayınız.
Sigarayı mümkünse bırakınız.
Soğan, sarımsak, brokoli, karnıbahar, lahana, ıspanak gibi taze sebzeleri bol tüketiniz.
Günde bir tatlı kaşığı zerdeçalı bir tutam karabiberle kullanabilirsiniz.
Çiğ sebze suyunu günlük beslenmenizin bir parçası haline getirin.
Peynir altı suyu (whey protein) içebilirsiniz.
Düzenli egzersiz yapınız.
D vitamini seviyenizi en uygun seviyede tutunuz.

Alüminyum sinir sisteminde, akciğer, kemiklerde ve hücrelerde birikerek yıllar içinde bulunduğu yere ciddi zararlar vererek hafıza problemlerine (Alzhemir), ADHD, otizim, Parkinson, kemik ağrıları, astma, hormonal problemler gibi birçok ciddi sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Alüminyumu doğadan yok etmek mümkün olmasada, günlük hayatınızda kullandığınız ve tükettiğiniz ürünlerin doğru tercih edilmesiyle, alüminyumun verdiği zararları azaltmak mümkündür.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Hüseyin Kömürcü   -  Bağlantı 21 Ocak 2020, 12:57

Merhaba Özlem öztürk hanım 56 yaşındayım 40 senedir alüminyum hurdasını eritip külçe haline getirip satışını yapıyorum bir nevi geri dönüşüme katkıda bulunuyorum yazdıklarınızı özenle ve itinayla okudum bu yazdıklarınız hastalıkların hiç biribendeyok

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı