REKLAMI GEÇ

BAḠIRSAK FLORASININ SAḠLIḠIMIZA ETKİSİ

5 Nisan 2016 Salı

Sağlıklı olmanın önemli yollarından biri, bağırsak florasının, başka bir deyişle iyi ve kötü bakterilerin dengede tutulmasına bağlıdır.

Sağlıklı bir bağırsakta 400’ün üzerinde farklı tipte bakteriler bulunur. Bağırsakların içindeki iyi ve kötü huylu bakterilerin dengesi, kullanılan antibiyotiklerle, doğum kontrol hapları, ağızdan alınan sentetik hormon tedavisi ve fazla şeker içeren gıdaların tüketilmesi ile bozulabilir. Bu durum, kullanılan bu kimyasalların neden olduğu toksinleri ve ölü hücreleri temizlemek için “kandida albikans” denilen mantarların bağırsaklarda daha fazla üremesine neden olabilir.

Yukarıda söz edilen mantarlar, karbonhidratların içerisindeki şekerin de yakılmasını sağlayarak kandaki şeker düzeyini dengelemeye çalışır. Ancak şekerli gıdaların tüketiminin artması, bu mantarlarında çoğalmasına neden olur.

Bağırsaklarda aşırı miktarda sindirilemeyen karbonhidratların, ölü hücrelerin, toksinlerin, hücreye zararlı atık ve kimyasal maddelerin bulunması, bağırsak flora dengesinin bozulmasına neden olacağından:

Sinüzit, kulak iltihaplanmaları, sindirim sistemi sorunları, kilo vermede zorlanma, ödem, hormon dengesizliği, depresyon, uykusuzluk, konsantrasyon eksikliği, hafıza zayıflığı, sürekli endişelenme, kronik yorgunluk, göz ve vajina iltihapları, geniz akıntısı, ağız kokusu, troid problemleri, göğüste baskı hissi, adet öncesi gerginlik, idrar yolu iltihaplanmaları, cilt ve tırnak sorunları, erken yaşlılık, kemik erimesi, kabızlık, böbrek ve safra kesesi sorunları ve sürekli yeme isteği (özellikle şeker ve tatlı) sonucunu doğurabilir.

Kandida sorununuz olduğunu nasıl anlayabilirsiniz?

Yemek yerken veya hemen sonra karında şişkinlik ve gaz oluyorsa,
Asid reflü mevcutsa,
Sık sık başağrısı, baş dönmesi, sinüs ve kulak iltihabı oluyorsa,
Aşırı yorgunluk, ağız kuruluğu varsa ve kan şekeri öğleden sonra düşüyorsa,
Görme netliği zaman zaman değişiyorsa,
Yemekten sonra uyku hali, gece uykuda terleme ve kansızlık varsa,
Kabızlık, ishal hali durumunun olması,
El ve ayak mantarı, sık sık vajina kandidiyasis oluşuyorsa,
Kandida sorunu olma olasılığınız yüksek demektir.

Neler yapılabilir?

Antibiyotik kullanarak kandidayı yok etmek, kandidaların daha dirençli olmalarını ve miktarlarının artmasını sağlar.

Kandidaların üremesini arttıracak toksik ve ölü hücre içeren, kimyasal olarak işlenmiş tatlandırıcılarla zenginleştirilmiş gıdalardan uzak durulmalıdır.

Ölü hücre içeren et, balık, tavuk gibi gıdaların bir süre tüketilmemesi ve bunun yerine, taze sebze, az şeker içeren meyveler, bitki çaylar (yeşil çay, kuş burnu çayı…), günlük en az 8 bardak filtre edilmiş su, bakliyatlar, baharatlar (zencefil, zerdeçal…) tüketilebilir.

Beyaz un ile yapılan yiyecekler, ketçap, mayonez, peynir, çikolata, alkollü içecekler, sigara, şeker, asitli ve şekerli içecekler, kahve, enerji içecekleri, sirke, mayalanmış ürünlerin (ekmek, kefir, pasta…) tüketimi iyice azaltılmalıdır.

Doktorunuzun uygun görmesi durumunda veya başka alternatifiniz olması halinde doğum kontrol haplarının durdurulması.

Yukarıda sıralanan şikayetleriniz gerilediğinde, kademeli olarak sevdiğiniz gıdalara geri dönebilirsiniz. Aksi halde, şikayetleriniz tamamen geçinceye kadar bu diyeti devam etmenizi tavsiye ederim.

Kandida enfeksiyonundan kurtulmak veya önlemek, yaşam tarzında ve yeme alışkanlığında değişikliği gerektirir .

Hepinize sağlıklı ve mutlu günler….

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı