REKLAMI GEÇ

BEYİN VE YAŞLANMA

25 Kasım 2019 Pazartesi

Beyin, bütün zihinsel faaliyetlerin ve vücut kontrolünün gerçekleştiği en önemli organımızdır.

Yaşlanma beyin büyüklüğünde, beyindeki dolaşım sisteminde ve işleyişinde değişikliklere neden olur. Beyin yaşlandıkça küçülür ve moleküllerden yapısına kadar her seviyede değişiklik olur. İnme, Alzheimer, düşünmede yavaşlama ve hafıza bozukluğu riski yaşla birlikte artar. Yaşin ilerlemesiyle hormon seviyelerindeki değişiklikler ve bozukluklar beyindeki olumsuz değişiklikleri arttırır.

Kişinin genetik ve hormonal durumu, edinilen tecrübeler beyin yaşlanmasında önemli rol oynar. Biyolojik yaşlanma kronolojik yaşlanmaya bağlı değildir. Biyolojik yaşlanmayı ve hatta demans gibi yaşa bağlı hafıza problemlerini azaltmak günümüz de mümkün olabilmektedir.

Beyin sağlığını nasıl kontrol altına alınabilir?

* Düzenli ve yeterli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz beyin kan dolaşımını ve mutluluk hormonunu arttırır.

* Yeterli ve derin gece uykusu beyin hücrelerini yenilediğinden hafızayı korur.

* Bulmaca çözmek, oyunlar, yeni yerler görmek, farklı yolları denemek, seyahat etmek, bir müzik aleti çalmak, şarkı söylemek, farklı el ile diş fırçalamak gibi beyni her gün yeni faaliyetlerle şaşırtmak, beynin gelişimini sağlar.

* Sosyalleşmek, yalnız kalmamak demansı (hafıza kaybını) önler.

* Stresin azaltılması beynin küçülmesini ve yaşlanmaya bağlı beyinde oluşan olumsuz etkileri azaltır.

* Doğru beslenme beyin gücünü arttırır. Şekeri yüksek gıdalarla beslenmek ve kan şekerinin yüksekliği beynin küçülmesini ve Alzheimer riskini arttırdığından bu gıdalardan uzak durulmalı.

Daha önceleri, yapılan tıbbi araştırmaların çoğu ömrü uzatmaya yönelikti. Ancak, bugün hedefimiz sadece 80’li veya 90’lı yıllarımıza geri dönebilmek değil, zihinsel olarak keskin kalmak, böylece aktif olabilmek ve önümüzdeki yılların tadını çıkarmak olmalıdır.

Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, kalp-damar riskini azaltan koruyucu faktörler, derin uyku, stresin azaltılması, eğitim veya mesleki kazanım, sosyal yaşantının aktifleşmesi gibi bilişsel çabalar beyin sağlığını korur.

Hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı bir yaşam, yaşlanan beynin değişikliklerine karşı en iyi savunmadır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı