REKLAMI GEÇ

BEYNİNİZ YENİLENMELİ

13 Nisan 2020 Pazartesi

Beyin yenilenmesi günümüz ortamında kritik öneme sahip önemli bir kavramdır. Beyin sinir sisteminin komuta merkezi olduğu gibi, vücudun da tüm işlev ve sistemlerinin merkezidir. Beyin sağlığı hafıza, öğrenme, ruh hali, zihinsel enerji, zihinsel sağlık sorunlarının, Parkinson, Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların önlenmesi için gereklidir.

Beyin hücrelerinin çoğu anne karnında ve bebeklik döneminde oluşmasına rağmen, yeni araştırmalar beynin yaşam boyunca yenilenip yeni hücreler oluşturabildiğini göstermektedir. Bu da, yaşlılıkta bile beyin sağlığının, zihinsel enerjinin ve hafızanın korunabileceği anlamına gelir.

Beynin yaşla birlikte kapasitesinin azalmasının normal olduğunu düşünebilirsiniz. Halbuki durum böyle değildir. Beslenme, yaşam tarzı alışkanlıkları ve diğer faktörlerin hepsi beyin sağlığını etkiler. Daha da önemlisi, beyin yeni beyin hücreleri üretebilir. Beyin sağlını korumak ve yenilenmesini sağlamak önemlidir.

Beyine neler zarar verebilir?

Kan şekeri dengesizlikleri beyin hücrelerine zarar vererek sinirlilik, baş dönmesi, isteksizlik, yorgunluk, ruh hali dalgalanmaları, hafıza ve konsantrasyon bozukluklarına neden olabilir. Kan şekeri dengesizlikleri, şeker hastalığı, kalp-damar problemleri ve nörodejeneratif hastalıkların oluşma riskini arttırır. Rafine şeker, gluten, rafine yağlar, derin yağda kızartılmış ve işlenmiş gıdalar, geleneksel süt ürünleri, soda ve şekerli içecekler beyne zarar verebilir.

Ne yazık ki, toksinler her yerdedir. Havada, musluk suyunda, organik olmayan ve işlenmiş gıdalarda, plastik ürünlerde, küflü iç mekanlarda ve geleneksel güzellik, vücut ve evde temizlikte kullanılan ürünlerde, bu çevresel toksinler beyin ve genel sağlık üzerinde ciddi etki yaratabilir. Beyin sağlığının korunması için toksik yükün azaltılması gerekir. En azından geleneksel güzellik, vücut bakım ve ev ürünlerini doğal veya ev yapımı alternatiflerle değiştirin.

Hareketsizlik, yerleşik bir yaşam tarzı beyin hücresi dejenerasyonuna neden olur. Araştırmalar, yerleşik bir yaşam tarzının hafıza problemleri, öğrenme sorunları ve bilişsel düşüş riskini artırabileceğini göstermiştir. Evde kaldığımız şu günlerde evde hareketli olmak beyin sağlığı için önemlidir.

Stres, beyin, hafıza fonksiyonunu bozar ve beyin hücrelerini öldürür. Kronik stresin hafıza ve öğrenme üzerinde ciddi bir olumsuz etkisi vardır. Stresi azaltacak yöntemlerin kullanılması önemlidir. Rahatlatıcı müzik dinlemek, rahatlatıcı yayınlar okumak, strese neden olan duyguların anlaşılması, günlük tutulması, inancın ve şükran duygularının arttırılması, diyafram nefesi, dans etme, evde sevgi ortamının yaratılması, kötü haberlerden uzak durulması gibi yöntemler evde kaldığımız şu günlerde beyin sağlığına katkı sağlayacaktır.

Yetersiz ve dengesiz saatlerde zayıf uyku beyin sağlığı üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. Araştırmaya göre, uyku yoksunluğu demans ve Alzheimer hastalığı riskini artırabilir. Yetersiz ve derin olmayan uyku beyin sisi, hafıza sorunları, ruh hali değişimleri ve öğrenme güçlüklerine yol açabilir. Vücutta kronik stresi, yorgunluk ve kronik iltihabı artırabilir. Erken yatıp erken kalkmak hem sizi zinde tutacak, hem de beyin sağlığınızı korumaya yardımcı olacaktır.

Nörobik egzersizler, beyni farklı şekillerde düşünmeye ve hareket etmeye zorlayarak beyin yenilenmesini teşvik etmeye yardımcı olan egzersizlerdir. Bunun için, her gün rutin olarak yapmadığınız farklı düşünme ve hareket biçimleriyle beyninizi şaşırtabilirsiniz. Örneğin, tek ayak üzerinde denge sağlamak, tek ayak üzerindeyken farklı elle diş fırçalamak, bulmaca çözmek, yeni bir enstrüman çalmaya başlamak, şarkı söylemek, baskın olmayan eli kullanmak, yalınayak yürümek ve günlük tutmak uygulanabilir.

Beyin hücrelerinizi iyileştirmek için yeşil çay, zencefil, zerdeçal, kekik, adaçayı, biberiye ve defne yaprağı tüketilmesini tavsiye ederim.

Beyin sağlığı hafıza, öğrenme, zihinsel keskinlik, ruh hali ve zihinsel sağlık için gereklidir. Beyin yaşam boyunca yenilenebilir ve yeni hücreler yaratabilir. Tüm bu stratejilerin bir türünü uygulamak zihinsel sağlığınızı korumak, beyninizi sağlıklı ve güçlü tutmak için önemlidir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Cemalettin Aydın   -  Bağlantı 24 Nisan 2020, 11:33

Özlem Hanım, birikime dayalı harika bilgiler için çok teşekkür ederiz. . Evde kal; zinde kal!

hayrettin tiftik   -  Bağlantı 13 Nisan 2020, 16:53

Özlem Hanımi, çok değerli bilgiler içeren yazılarınızı hep okuyorum.Çok teşekkür ederim.
İyi günler dilerim.Çok selemler.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı