REKLAMI GEÇ

BEYNİNİZ YENİLENSİN

27 Aralık 2021 Pazartesi

Beyin vücudun en önemli organlarından biridir. Beyin hücrelerinin çoğu anne karnındayken oluşur ve bebeklik döneminde gelişir. Beyin tüm vücut işlevlerinin ve sistemlerinin yönetildiği, sinir sisteminin komuta merkezidir. Öğrenme, hafıza, düşünce, idrak etme, kavrama, anlama, değerlendirme ve kişisel gelişimden sorumludur. Eski ve sağlıksız beyin hücrelerinin yerine sağlıklı beyin hücrelerinin oluşması beyin sağlığı için önemlidir.

Eski araştırmalar beynin yenilenme kapasitesinin sınırlı olduğuna inanırken, yeni araştırmalar beynin ömür boyunca gerçekten yeni hücreler yaratabildiğini ve beyin yenilenmesinin mümkün olduğunu göstermektedir. Beyin, hipokampusta her gün yaklaşık 700 yeni nöron oluşturarak merkezi işlevini sürdürmesini sağlar.

Bilim adamları, belirli yaşam tarzı alışkanlıklarının beyin yenilenmesini teşvik edebileceğini, beyin sağlığını iyileştirebileceğini ve dejeneratif hastalıkları önlemeye veya tedavi etmeye yardımcı olabileceğini öne sürüyor. Yaşam tarzı değişiklikleri, beyin dejenerasyonunu önlemek, yavaşlatmak ve beyin yenilenmesini sağlamak için çok önemlidir.

Beyin hücreleri vücudun %20 oksijenine, %25 şekerine ve iyi bir kan dolaşımına ihtiyaç duyar. Beyne enerji, oksijen ve besin kaynağının ulaşması önemlidir. Beyinde bir dakikalık kan dolaşımının durması beyin hücrelerinin ölmesine neden olur.

Aslında sinir hücrelerinin hayatta kalabilmesi için sürekli kaynaklara ve enerjiye, ayrıca potansiyel protein birikimini önlemek için düzenli temizlik ve bakıma ihtiyaç duyar. Yaşlandıkça, sinir hücrelerinin temizliği ve bakımı zor hale gelebilir. Sinir hücrelerinde anormal protein yığını, yaşlanan beyinde, özellikle Alzheimer ve Parkinson hastalığına zemin hazırlar.

Beynin kendisini yenilemesi için neler yapılabilir?

Yeterli ve derin uyku ile sinir hücreleri yenilenir.

Stresin azaltılması ile stress hormonlarının beyne zarar vermesi engellenir.

Güne sahip olduğunuz şeyleri düşünerek şükürle başlayın ve bunları yazın. Mutluluk hormonunun salgılanmasını arttıracaktır.

Doğru, yeterli ve şekerden yoksun beslenme. Öğünlerin azaltılması ve öğün aralarının açılması sinir hücrelerinin enerjisini arttırır. Unutmayın ki “can boğazdan gelmez, can boğazdan gider.”

Düzenli egzersiz ve diyafram nefesiyle oksijen miktarının arttırılması önemlidir.

Sıcak sudan sonra soğuk su ile duş almak şok etkisi yaratacağından hücrelerin yenilenmesine katkı sağlar.

Her gün hiç yapmadığınız bir şey yaparak, beyninizi şaşırtmak, yeni sinir hücrelerin oluşumunu sağlar. Örneğin; diş fırçalarken tek ayak üstünde durmak, sağ elinizle dişlerinizi fırçalıyorsanız sol elinizi kullanmak gibi…

Bitkiler; yeşil çay, biberiye, soğan, zencefil, zerdeçal, üzüm çekirdeği özü, defne yaprağı gibi bitkilerin kullanılması beyin hücrelerinin yenilenmesine katkı sağlar.

Sağlıklı bir beyne sahip olmak, sağlıklı ve uzun bir yaşam sürmeniz için önemlidir. Yukarıda bahsettiğim yaşam tarzı değişiklikleri ve kişisel disiplinle beyninizi yenilemek mümkündür.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı