REKLAMI GEÇ

BUĞDAY SANILDIĞI KADAR MASUM MU?

1 Ağustos 2015 Cumartesi

Buğday beslenmemizin esasını oluṣturan ve günlük hayatımızda yaygın olarak kullandığımız gıda maddesidir. Bu yüzden sağlıklı bir gıda maddesi olduğunu düṣünebiliriz. Peki ama gerçekten böyle mi? Hemen hemen her öğün yediğimiz ve yemekten vazgeçemediğimiz buğday ürünleri vücudumuzda nelere sebep oluyor hiç düṣündünüz mü?

Yaygın olarak önerilen farklı yol ve yöntemlerle algı yaratılarak özendirilen buğday ürünleri ile kepekli undan yapılmıṣ ürünleri yemelimiyiz?
Bu ürünlerin yenmemesi için 3 neden sayılabilir;

Buğday ürünleri kan ṣekeri düzeyini kötü yönde etkiler, yaṣlanmayı hızlandırır, metabolizmayı yavaṣlatıp kilo almayı ve ṣeker hastalığı oluṣuma riskini arttırır.

Şöyle ki; Buğday hücrelerin ṣekerleṣmesine (glycation) neden olur. Hücrelerdeki bu kimyasal olaydan çıkan ürünler (AGEs = advanced glycation end products) yaṣlılığı hızlandırır, ve zamanla ciltte kırıṣıklığa, iç organlarda, eklemlerde problemlere neden olabilir.

Normalde durumlarda kepekli un kullanılarak üretilen gıdaların sağlıklı olduğunu düṣünebilirsiniz. Tam buğday ya da iṣlenmiṣ buğday Amylopectin-A denilen alıṣılmıṣın dıṣında diğer yiyeceklerde olmayan karbonhidrat içerir. Bu farklı yapıdaki karbonhidratın kan ṣekerini normalde kullandığımız toz ṣekerden daha fazla arttırdığı gözlemlenmiştir.

Ekmek ve kek ürünlerinin, sabah kahvaltıda sağlıklı diye yediğimiz mısır gevreğinin kan ṣekerini diğer karbonhidratlara göre daha fazla arttırdığı da gözlenmiştir.
Örneğin: 2 dilim kepekli ekmek yenildikten 45 dakika sonra kan ṣekeri değeri 86 mg/dl (açlık) dan 155 mg/dl’a yükselmiş olarak ölçülmüṣtür.

1 kase yulaf ezmesi (2 dilim kepekli ekmekle eṣ değer karbonhidrat) yenildikten 45 dakika sonra kan ṣekeri değeri 86 mg/dl (açlık) dan 112 mg/dl’a yükselmiş olarak ölçülmüṣtür.

Yukarıdaki örnekte görüldüğü gibi kepekli ekmek kan ṣekerini yulaftan daha fazla artırmaktadır. Kan ṣekeri uzun süre kanda yüksek kaldığında, AGEs hücrelerinde birikerek yaṣlanmayı hızlandırır, pankreasa zarar verir ve insüline direnci artırarak vucudumuzun daha fazla yağ depolamasına sebep olur. Bu durumda kilo vermek zorlaṣır. Sonunda da ise ṣeker hastalığı (type2 DM) ortaya çıkar.

Buğday ürünleri, gluten ve diğer bağırsağa zarar veren maddeler de içerir.

Bir çok insan Çölyak hastalığı olmadan glutenin normal insanlara zarar vermeyeceğini düṣünebilir.

Peki gerçek nedir? Glutene karṣı hassas veya aṣırı duyarlı mı olmak gerekir? Yapılan araṣtırmalarda glutenin sindirim sisteminde iltihaplanmaya neden olduğu ve bağırsakların geçirgenliğini arttırdığı “Leaky Gut” denilen ciddi sindirim problemine, autoimmune (bağıṣıklık sistemi) hastalıklara neden olduğu gözlenmiştir.

Bilim insanları glutenin bu denli sindirim sorununa yol açmasını, son 50 yılda buğdayın genetiğiyle oynanmıṣ olmasına bağlamaktadırlar.

Çok fazla buğday ürünleri tüketildiğinde, bu ürünlerin içerisindeki “lectins” bağırsak tahriṣine sebep olabilir ve “phytates” denilen madde çinko, manganese, kalsium ve demirin emilmesine engel olur. Bu durum ise kansızlığa, kemik erimesine, saç dökülmesine, cilt problemlerine, duygusal iniṣ ve çıkıṣlara sebep olabilir.

Bu üç başlık altında özetlenen durum sonrasında şu kanıya varmakta mümkündür: Günümüzde beslenmemizin esasını oluṣturan buğday ürünlerinin yararından çok zararı bunun sebebinin de buğdayın genetiği ile oynanmış olmasıdır.
Özellikle bizim gibi coğrafyalarda yaşayan insanların ana besin kaynağı olan Buğday daha çok üretmek adına genetiği ile oynandığı için artık “masum değildir”.

Ṣimdi ṣu soruyu sorup karşılığını bulmalıyız : Buğday ürünlerindeki posa (fiber) sindirim sistemi için sağlıklı bir madde olduğuna ve vücudunda buna ihtiyacı olduğuna göre bu posayı nereden sağlayabiliriz?

Vücudun ihtiyaç duyduğu bu değerli maddeyi sindirim sistemini rahatsız etmeden ve kan ṣekerini çok etkilemeden meyvelerden, sebzelerden, ve kuru yemiṣlerden (ceviz, badem vs) alabiliriz.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Dr. Özlem Öztürk

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı