REKLAMI GEÇ

EKLEMLERİNİZ EKLİ KALSIN

17 Eylül 2018 Pazartesi

Günümüzde eklem ağrıları toplumda yaygın olarak görülür. En sık görülen eklem ağrısı ise diz ağrısıdır.

Kemiklerin birbirine tutunduğu yere eklem, kasların kemiklere tutunduğu yere de tendon denir. Vücudumuz tendonlarla doludur. Eklemler tendonlarla bir arada tutulur. Kıkırdak, eklemi oluşturan kemiklerin birbirlerine bakan yüzlerini bir yastık gibi kaplar. Bu yapı sayesinde vücut, uzun yıllar boyunca eklemde yük taşıyacak ve ağrısız hareket edebilme kabiliyetini sağlar

Eklem kıkırdağı çeşitli şekillerde hasar görebilir. Bu hasar daha çok eklemleri bir arada tutan tendonların zayıflamasıyla hızlanır. Aktivite eksikliği tendonları sert ve kırılgan yapar. Tendonlar sertleştiğinde onları tekrar rahatlatmak çok zordur.

Tendonlar zayıfladığında eklemleri iyi koruyamaz ve yerinde tutamaz. Yaşlanma ve darbeyle (spor, travma gibi) kıkırdaklar çabuk yıpranır. Aşınıp eskiyerek önce yumuşar, sonra saçaklanarak dökülür ve altındaki kemik ortaya çıkar. Kireçlenme ve kemikleşmeye yönelik eğilim gösterir. Halk arasında “kireçlenme” olarak bilinen bu duruma osteoartrit veya artroz adı verilir. Oluşan yaygın aşınmanın geriye dönüşü yoktur ve hareket edildiğinde korkunç ağrıya neden olur. Önce ilaç daha sonra cerrahi tedaviler gerektirir. Bazı durumlarda eklem kıkırdağının sadece bir bölümü hasarlı olduğu ve geri kalanı sağlam olduğu için kıkırdak yenileyici tedaviler yapılabilir.

Kıkırdak yenileyici yöntemlere geçmeden önce şu soruları sormanızı tavsiye ederim:
* Tendonlarım sağlıklı mı, yani eklemleri destekleyen kaslarım yeterince güçlü mü? Eklemlerimi düzgün bir şekilde tutuyorlar mı?
* Kıkırdak sürtünmesini önler mi?
* Hareket ederken eklemlerimin üzerinde ağırlık var mı? Bu ağırlığı nasıl kaldırabilirim (kilo verme, ağır yük taşımama gibi)?
* Bu sorulara yanıt bulduktan sonra yapılacak kıkırdak yenileyici yöntemler işe yarayabilir.

Osteoartrit veya artrozun sadece yaşa ve zamana bağlı olduğunu düşünmek doğru bir yaklaşım değildir. Eklem yenileyici tedavilere geçmeden önce eklemleri yerinde tutan tendonların güçlendirilmesi ve profesyonel yardım alarak doğru egzersiz programlarının uygulanması, hem spor sırasında ortaya çıkabilecek zararları ortadan kaldıracak hem de yaşlanmaya bağlı olduğu düşünülen osteoartritin oluşma riskini azaltacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı