REKLAMI GEÇ

FAZLA KİLO TAŞIMAYALIM

30 Mayıs 2016 Pazartesi

Günümüzde bir çok insan fazla kilolarından şikayet etmektedir. Vücudumuz fazla kiloları taşıyacak kapasitede yaratılmamıştır. Alınan her fazla kilo vücudumuzun işleyişini aksatır ve bir süre sonra bu yükü taşıyamayacak hale gelir.

Örneğin, 5 kg fazla kilo, eklemlerimizin üzerine 20 kg’lık ağırlık yapar. Başka bir değişle, her bir adımda bacak eklemlerimiz (kalça, diz, bilek…) vücut ağırlığımızın dört katı kadar yük taşır.

Sırtımızda 24 saat 10 kilo yük taşıdığımızı ve günlük hayatımızı böyle devam ettirdiğimizi hayal edelim. Bu fazla yükün, yıllar sonra vücudumuzda yapabileceği zararları ve yorgunluğu tahmin edebilirsiniz.

Fazla kiloların etkileri nelerdir?

Eklemlerin zorlanmasına, eklem içindeki kıkırdağın zarar görmesine ve kemik iltihaplanmalarına (degenerative osteoartirit) neden olur. Bu durum, hareket kısıtlılığını ve ağrıları beraberinde getirdigi gibi, hem hayat kalitesini düşürür, hem de ağrıları gidermek için kullanılan ilaçlara olan bağımlılığı arttırır.

Uykusuzluk ve uyku kalitesini azaltarak hücrelerin yenilenmesini azaltır. Şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve kalp rahatsızlıkları riskini arttırır. Strese olan duyarlılığı arttırır ve vücudun strese olan yanıtını azaltır. Sindirim sistemini olumsuz yönde etkiler. Duygu iniş çıkışları, karamsarlık, depresyon ve yorgunluğa neden olur.

Neler yapılabilir? Diyet yapmak kilo vermekte etkili mi? Yoksa yapılan diyetlerle kısır döngü içinde mi hissedilir?

Gelişi güzel diyet yapıldığında ve kaloriler azaltıldığında, ilk önce kilolar kemik ve kaslardan kaybedilir. Bu da yorgunluğa neden olur. Tartıda görülen kilo kaybı başlangıçta motive edici olabilir. Ancak, uzun dönemde oluşan bu yorgunluğu vücut taşımayacağından, fazla derecede açlık ve bazı yiyeceklere karşı zafiyet (şeker, karbonhidrat, çikolata…) hissedilerek diyete son verilir. Verilen kilolardan fazlası tekrar alınır. Duygusal olarak büyük bir yıkım yaşanır. Yaşanılan bu yıkım, vücutta stresi arttırdığından vücut daha fazla yağ depolamaya başlar.

Yeme alışkanlığının ve yaşam tarzının değiştirilmesi sağlıklı kilo vermenin ön koşullarından biridir.

Şeker ve tatlandırıcılarla zenginleştirilmiş gıdaların tüketimi, tat alma duyusunu olumsuz yönde etkiler ve bu tatlara karşı alışkanlığa neden olur. Bu gıdaların tüketiminin bırakılması, tat alma duyusunun yeniden kazanılmasına yardım eder ve kişiyle vücudu arasında iletişimi sağlayarak, vücut için gerekli olan besinlerin alınmasında yardımcı olur.

Karbonhidrat ve tatlı meyve (fruktose) tüketiminin azaltılması, düzenli spor yapılması, günlük yeterli miktarda su tüketilmesi, derin uyku, vit D seviyesinin normalin üzerinde tutulması hücrelerin yenilenmesi için önemlidir.

Vücudun her konuda dengede tutulması gereklidir. Alınan fazla kiloların ruhsal ve bedensel olumsuz etkileri düşünüldüğünde, sorunun temel nedenlerinin ortaya çıkarılması önemlidir. Alta yatan sorunun anlaşılmasından sonra, uzman tarafından kişiye özel diyetin önerilmesi, oluşabilecek duygusal ve metabolik yıkımları azaltarak, uzun dönemde tatmin edici sonuç verecektir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

HAYRETTİN TİFTİK   -  Bağlantı 30 Mayıs 2016, 18:27

Merhaba Özlem Hanım,
Nasılsınız,iyimisiniz? Verdiğin çok faydalı bilgiler için çok teşekkür ederim.Dostumuz Öztürk Ailesine sevgi ve selamlar.
Deniz-Hayrettin TİFTİK

Yavuz   -  Bağlantı 30 Mayıs 2016, 17:50

Hasta kabul ediyor musunuz?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı