REKLAMI GEÇ

İYİ UYUYALIM SAĞLIKLI OLALIM VE GÜZELLEŞELİM

15 Mayıs 2017 Pazartesi

Nesiller boyu çocuklarımızı büyütürken hep dile getirdiğimiz “uyusun da büyüsün” deyişi, uykunun sağlık için ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır.

Akşam geç saatte uyuyan çocukların büyümesinin etkileneceğini, ertesi gün sinirli, mutsuz ve yorgun olacaklarını düşünerek çocukların erken yatmasına ve yeterince uyumalarına dikkat ederiz. Peki, bu gerçek yetişkinler için de geçerli midir?

Yetişkinlerin hücreleri yenileyebilmesi ve sağlıklı olabilmesi için günde 6-8 saatlik derin uykuya ihtiyacı vardır. Bir gece uykusuz kalınması durumunda vücudun eski konumuna gelmesi için 2 hafta süreye ihtiyaç vardır. Eğer uykusuzluk kronik ise, hücrelerin yenilenmeye zamanı olamayacağı için; erken yaşlanma, depresyon, hafıza kaybı, kilo alma ve kilo vermede zorluk, iştahın artması, şekerli gıdalara eğilim, kabızlık, mide ülseri, kalp hastalığı, kanser, yüksek tansiyon ve şeker hastalığı riskini artırır, savunma sistemini zayıflatır, eklem iltihaplanması, yorgunluk, migren, kas ve eklem ağrısı gibi ciddi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Uykunun az veya fazla olması da sağlığı olumsuz etkiler. Kimilerinin uykuya dalmada, kimilerinin derin uyuma zorluğu vardır. Uyuyamama ve gece sık uyanma, uyku kalitesi ve derinliğini azaltır.

Uyku derinliğini ve kalitesini nasıl arttırabilirsiniz?

Karanlık ve sessiz odada uyuyun. Odada hiç ışık olmamalıdır. Işık geçirmeyen perde kullanılabilir, uyku göz bandı takılabilir.

Hücrelerin yenilenmesi gece 11 ile sabah 1 arasındaki uyku saatlerinde gerçekleşir. Gece saat 11’den önce uyumak sağlık ve güzellik için kaçınılmazdır. Düzenli olarak, aynı saatte uyumaya ve uyanmaya dikkat ediniz.
***
Yatak odasını sadece uyumak için kullanın. Televizyon seyretmek veya çalışmak için kullanmayın. Eğer yatak odasında televizyon veya elektrikli aletler (bilgisayar, alarm, saat…) varsa, uyumadan önce fişini çekin, telefonu kapatın.

İdeal uyku için oda ısısı 20- 21°C civarında olmalıdır. Oda ısısı uyku kalitesini etkiler.

Uyumadan 3-4 saat önce protein değeri yüksek gıdalar tüketmek ve yemekten yarım saat sonra az miktarda meyve yemek, uyku kalitesinin artmasına katkı sağlar.

Uyumadan kısa süre önce bir şeyler yemek, özellikle şekerli gıdaların tüketilmesi uyku kalitesini negatif etkiler ve uykuya dalışı zorlaştırır, gece sık sık uyanmaya neden olur.

Gece tuvalet ihtiyacını tetikleyeceğinden uyumadan 2 saat öncesine kadar sıvı gıdalar tüketmeyin.

Uykuya dalışı zorlaştıracağından, akşam üzeri kahve ve çay gibi uyarıcı etkisi yüksek içeceklerden uzak durun.

Akşam veya uyumadan önce egzersiz yapmayın. Düzenli olarak sabah ve gün içinde yapılan egzersiz uyku kalitesini arttırır.

Çorapla uyumak, gece uyanmalarını azaltır.

Uyumadan önce ılık duş alın, rahatlatıcı yayınlar okuyun ve müzik dinleyin. Günlük yazıp günün sıkıntılarını içinizden atıp rahatladıktan sonra, beyninizi diyafram nefesiyle oksijenlendirdikten sonra uyuyun.

Vücuda ani stress yapacağından uyanmak için yüksek sesli alarm saati kullanmayın.

Gün içinde direk güneş ışığı alın ve zorunlu olmadıkça güneş gözlüğü kullanmayın. Gün ışığının az olduğu mevsimlerde ve sürekli kapalı ortamlarda çalışanlar ışık tedavisinden yararlanabilirler.

Uyku sağlıklı kalmanın ve güzel olmanın temel taşlarından biridir. Hücrelerimiz çocuklarda olduğu gibi, derin ve yeterli uykuda yenilenir. Uykunun derinliğinin ve kalitesinin artması yukarıda önerdiğim yaşam tarzı değişikliği ve kişisel disiplinle mümkündür.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı