REKLAMI GEÇ

KANSERDEN KORUNUN

2 Mayıs 2022 Pazartesi

Günümüzde kanser görülme oranı giderek artmaktadır. Hareketsiz bir hayat tarzı, sigara, obesite, yüksek glisemik indeksli, toksik ve işlenmiş gıdaların tüketilmesi, sindirilemeyen toksik düşünceler gibi nedenler de kanser oluşma riskini arttırmaktadır.

 

Kanser, yakındaki sağlıklı dokuları istila eden anormal (hastalık) hücrelerin kontrol dışı bölünmesini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerine yayılması (metastaz) lenf sistemi ve kan dolaşımı yoluyla gerçekleşir.

 

İnsan vücudu, doğal olarak kendi kendini iyileştiren bir organizma olarak tasarlanmıştır, bu nedenle kanseri önleme ve kanserle savaşma yeteneğini artırmanın araştırılması gerekir.

 

Kanser gen mutasyonlarıyla ilişkilendirilmiştir. Bu mutasyona uğramış genlerin kontrolden çıkması kansere neden olmaktadır. Araştırmalar sağlıklı yaşam tarzı ve doğru beslenmenin gen mutasyonlarını düzeltmede rol oynabileceğini göstermiştir. Dünya sağlık örgütüne göre %30-%50 kanser sağlıklı yaşam tarzıyla engellenebilir.

 

Kanser oluşma riskini azaltan besinler nelerdir?

 

Brokoli, havuç, domates, soğan, sarımsak, pırasa, avocado,keten tohumu, bakliyatlar, badem, ceviz, antep fıstığı, tarçın, zerdeçal, safran, yeşil çay, baharatlar, narenciye (portakal, grapefruit, limon, mandalina, selenyum (kahverengi, siyah pirinç, brezilya cevizi gibi), vitamin E (avakado, ayçiçeği çekirdek içi, fındık, badem).

 

Unutmayalım ki bütün hücrelerimiz enerjiyi şekerden alır ancak kanser hücreleri 200 kat daha fazla şekere ihtiyaç duyar. Șekerden uzak beslenme kanserden korunmak için önemlidir.

 

Gıda intoleransı, saklı gluten hassasiyeti de kanser riskini arttırır. Bunun için sindirim ve  bağırsak sağlığı kanser riskini azaltmada önemli yer alır.

 

Kanda optimum vitamin D seviyesi sağlanmalı, bunu sağlamak için güneşe uzun süre maruz kalınmamalıdır. Uzun süre cildin güneşe maruziyeti cilt kanseri riskini arttırır. Optimum vitamin D seviyesi için profesyonel bir yardım alınmalıdır. Daha erken tanı konulması açısından, düzenli kanser markerlarına ve görüntülemelerine bakılmalıdır.

 

Kanser tedavisinin yolculuğu uzun ve zorludur. Bununla ilgili pek çok şey hala iyi anlaşılmamıştır. Sağlıksız gıdaların ortadan kaldırılması, toksinlere maruz kalmanın azaltılması, ideal kiloda olmak, düzenli egzersiz, stresin azaltılması ve kendini tanıma yolculuğu olan meditasyon kanser riskini azaltır.

İyi bayramlar…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı