REKLAMI GEÇ

KIRMIZIYLA SAĞLIĞINIZI DESTEKLEYİN

19 Ağustos 2019 Pazartesi

Kırmızı sebze deyince hemen akla kırmızı pancar gelir. Kırmızı pancar hem renginin çekiciliği hem de yüksek besin değerinden dolayı, doğal süper gıda olarak kabul edilir.

Kırmızı pancarın şeker miktarı yüksek görünsede kalorisi düşüktür ve besin değeri oldukça yüksektir. Magnezyum, manganez, potasyum, lütein, vitamin C, folat gibi zengin vitamin, mineral, lif ve protein içerir. Antioksidan, iltihap kurutucu ve toksinleri attırıcı özelliği vardır. Kırmızı pancarın yapraklarında ıspanaktan daha fazla demir vardır.

Yapılan araştırmalarda, kırmızı pancar tüketilmesi kalp-damar hastalıkları ve özellikle mide ve bağırsak kanserleri başta olmak üzere kanserin oluşma riskini azaltabileceği gösterilmiştir. Savunma sistemini güçlendirir, göz, kemik ve beyin sağlığı için önemlidir.

Başka bir araştırmada kırmızı pancarın yapraklarının tüketilmesi, kalp krizi riskini azaltığı ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğu gösterilmiştir.

Her gün düzenli kırmızı pancar suyunun tüketilmesi beyin kan dolaşımını arttırarak hafıza problemleri riskini azaltır. Mutluluk hormonunu arttırarak depresyonu azaltır.

Özellikle kırmızı pancarı mayaladıktan sonra suyunu içmek etkisini daha da arttırır. Mayalanma kırmızı pancarın probiyotik (iyi bakteri) ve enzim miktarını artırır. Böylece besinlerin daha iyi sindirilmesini, vücudun alkali olmasını ve temizlenmesini sağlar.

Mayalanmış kırmızı pancar içindeki vitamin, mineraller, iyi bakteriler (probiyotik) ve enzimler reflü, kabızlık gibi sindirim sistemi problemine ve alerjiye iyi gelir. Böbrek ve karaciğerin temizlenmesine yardımcı olarak vücudun detoks işlemlerini destekler. Hücrelerin ve organların çevresel strese karşı korunmasını sağlar. Beyin ve diğer organlara sağlıklı kan akışına yardımcı olur.

Kırmızı pancar alırken, sert ve kök kısmının yeşil olmasına dikkat edilmeli. Yumuşak, buruşmuş taze olmayan kırmızı pancarları almayın. Eğer taze kırmızı pancarı hemen kullanmayacaksanız, yıkamadan torbalayarak iki veya üç hafta buzdolabında saklayabilirsiniz.

Nasıl mayalayabilirsiniz?

1kg kırmızı pancarı temizledikten sonra küçük küpler şeklinde kesin. Temiz cam kavanoz içine yerleştirin. Bu kavanozun içine 3 adet sarımsak dişi, 6 adet karabiber tohumu ve 2 adet defne yaprağı ilave edin. 2 bardak filtre edilmiş veya klorsuz suya 1 yemek kaşığı himalayan tuzu ekleyerek kavanozun üzerini tamamen bu suyla kaplayın. Kavanoz içindeki kırmızı pancarların üzerine ağırlık koyun veya lahana yaprağı ile kapatarak, kırmızı pancarların suyun altında kalmasına özen gösterin. Kavanozun ağzını kapatın karanlık ortamda saklayın. Her gün kavanozun kapağını çevirerek karbondioksidin çıkmasını sağlayın ve kapağını geri kapatın. Küflenmenin olmamasına dikkat edin. İki hafta sonra yiyebilirsiniz. Kavanozun kapağı tamamen açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.

Ne kadar tüketilmeli?

Yüksek şeker içeriğinden dolayı kalorisi düşük olmasına rağmen çok fazla miktarda tüketilmemelidir. Günde yarım su bardağı taze suyunu zencefil ve limonla karıştırıp içebilirsiniz. Mayalı kırmızı pancar suyunu günde bir su bardağı aç karna içmenizi tavsiye ederim.

Kırmızı pancarın düzenli tüketilmesi, obezite, kanser, kalp-damar hastalığı riskini azaltır. Sindirim sistemini düzenler, hafızayı arttırır ve mutluluk hormonunun salınımını sağlar. Cildin ve saçların canlanmasını ve enerji artışına katkıda bulunur.

Sağlıklı ve güzel günlere…

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı