REKLAMI GEÇ

KIŞ VE YAZ SAATİ UYGULAMASININ SAĞLIĞA ETKİSİ

11 Kasım 2019 Pazartesi

Dünya genelinde gün ışığından daha fazla yararlanma amaçlı “Yaz ve Kış” mevsimlerinde saatleri değiştirme uygulamasının temeli, I. Dünya Savaş’ında Almanya’da elektrik tasarrufu yapmak amacıyla uygulanmaya başlanmıştır.

“Gün ışığından yararlanmak için uygulanan saat değişiklikleri gerçekten enerji tasarrufu yapıyor mu?” sorusunun yanı sıra, yapılan araştırmalarda saatlerin ileri ve geri alınmasıyla trafik ve iş kazalarının sayısının arttığı gösterilmiştir. Ancak, ben bu uygulamanın sağlığa olan etkisi üzerinde duracağım.

Günümüzde insanlar dışarıda az zaman geçirdikleri için gün ışığından da az yararlanmaktadırlar.

İnsanlar vücut saatlerinin sınırlarını giderek zorlamaktadırlar. Erken kalkıyorlar ve sayısız sebepten dolayı geç uyuyorlar. Günlük rutin ve uyku alışkanlığındaki değişiklikler sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor.

Yapılan araştırmalara göre, bir saatlik değişiklikle ortaya çıkan uyku azlığı vücudun ritmini değiştirdiğinden, uzun vadede sağlık sorunlarına neden olduğu görülmüştür.

Bir saat az uyuma vücutta stres ve iltihaplanmaya, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları, kanser, intihar, depresyon, yorgunluk, dikkat eksikliği riskini arttırır. Bir saat uykusuzluk veya geç yatma, iştah açılmasına neden olabileceğinden kilo alma riskini de arttırabilir. Erken yaşlanmaya neden olur.

Saat değişiklikleri günlük hayatımızı etkilediği ve değiştirdiği gibi, vücudumuzun hücresel yapısını da değiştirmektedir. Bu değişikliğe uyum sağlama savunma sisteminin ne kadar güçlü olduğuna ve hormonal dengeye bağlıdır. Bazı insanlar saat değişikliğinden pek etkilenmezken, bazı insanlar bu değişiklikten olumsuz olarak etkilenmektedir.

Teknolojinin ilerlemesi, insanları kapalı alanlarda daha fazla zaman geçirmesini arttırarak sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Saatler ileri veya geri alınsın ya da alınmasın mutlaka gün içinde dışarıya çıkın ve gün ışığından yaralanın. Yeterince gün ışığından yararlanmanın ve düzenli uykunun sizi birçok hastalıktan koruyacağını unutmayınız.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

MEHMET   -  Bağlantı 11 Kasım 2019, 10:05

kış gelince saatler geri alınmadığından pisikolojim bozuluyor karanlıkta gidip karanlıkta geliyorum

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı