REKLAMI GEÇ

LİFLİ GIDALAR YENMELİ Mİ?

24 Ağustos 2016 Çarşamba

Lifli besinler, bağırsakta hacim oluşturup bağırsak içindeki basıncı arttırarak dışkılamayı hızlandıran, doygunluk hissi veren, sindirim sistemini temiz ve sağlıklı tutan besinlerdir.

Lifli besinlerin yeterince tüketilmemesi kabızlık, hemoroid, kalp hastalıkları, bağırsak kanseri, şişmanlık, kolesterol ve kan şekeri yüksekliğine neden olabilir.

Lifli besinler; sebze, meyve, ekmek ve tahıl grubu (buğday, mısır, çavdar, yulaf, pirinç ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma ve benzeri ürünler), kuru baklagillerde bulunmaktadır.

Peki hangi lifli gıdaları tüketmeliyiz?

Sebze ve meyvelerden alinan lifler vücudun çalışma düzenini bozmaz. Ancak, kepek içeren tahıl ürünleri vücudun fizyolojisini ve besinlerin bağırsaklardaki geçiş hızını ve emilimini olumsuz etkiler.

Buğday kepeği, yuksek oranda lif içermesi, ekonomik, kolay temin edilebilir ve birçok gıdaya katılabilir özellikte bir ürün olması nedeniyle, önemli bir lif kaynağı olarak kabul edilmektedir. Ancak, kepekte bulunan yüksek orandaki fitik asidin gıdadaki bazi vitamin (A, D, E, K) ve demir, bakır, çinko, magnezyum, kalsiyum baş̧ta olmak üzere bazı minerallerin emilimini düşürmesi, gelişme çağındaki çocuklarda, emziren kadınlarda, yaşlılarda ve kansızlık durumunda kullanılması önerilmez.

Araştırmacılar bir yandan yaygın olarak tüketilen gıdalara buğday kepeği katarak onların bitkisel lif oranlarını yükseltme olanaklarını araştırırken, bir yandan da kepekteki fitik asidin olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak veya azaltmak için çaba harcamaktadırlar. Örneğin, kepekli ekmeğin pişirilme aşamasında fitik asidin bir kısmı yok olmasına rağmen önemli oranı kepekli ekmekte kalmaktadır.

Gereğinden fazla miktarda lifli gıdaların tüketilmesi kemik erimesi (osteoporosis), depresyon, uyku bozuklukları, adet düzensizlikleri, kansızlık, hormonal problemlerin oluşmasına neden olur.
Kepeğin içindeki aliminyum miktarı Alzhemır (hafıza kaybı) riskini arttırır.

Yapılan araştırmalarda, günlük beslenmeye fazla miktarda lifli gıda ilave edilmesinin, hastalıkları tedavi edici veya önleyici etkisi olduğuna dair kesin bir bulguya ulaşılmamıştır. Hatta bazı çalışmalar, fazla lifli gıda tüketilmesinin kalın barsak kanserine neden olabileceğini belirtmektedir.

Düzenli bağırsak hareketleri sağlığımız için önemlidir. Bunun için lifli gıdaların
tüketilmesi kaçınılmazdır. Taze meyve, salata, bakliyat, çerez ve pişmiş sebzelerden alınan liflerin öncelikle tercih edilmesini öneririm.

Sağlıklı ve güzel günlere…..

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı