REKLAMI GEÇ

PLASTİK TEHDİDİ

18 Şubat 2019 Pazartesi

Dünya’da birçok ülke plastik poşet kullanılmasını yasaklamaya başlamıştır. Fransa plastik kap kullanımını yasaklayan Dünya’da ilk ülke olarak yerini almıştır. Bu yasa 2020’den itibaren yürürlüğe girecektir. Bu yasayla tek kullanımlık tabak, bardak, bıçak, çatal, kaşık gibi plastiklerin kullanımı ‘biyolojik materyalden yapılmadığı müddetçe’ yasak olacaktır.

Ne yazık ki bir yandan plastik kullanımı yasaklanırken bir yandan da farkında olmadan günlük hayatımızda kullanmaya devam etmekteyiz; yemek yağlarının şişeleri, mineral su şişeleri, sodalı ve gazlı içecekler (kola, gazoz…), mayonez, ketçap, evde kullanılan plastikten yapılmış saklama kapları…

Dünyanın bu kadar ilgisini çeken ve kullanılması engellenen plastikler, neden bu kadar sağlığa zararlı?

Plastik kapların içindeki kimyasal maddeler, hormonların salınımını kötü yönde etkiler. Özellikle östrojenin artmasına neden olarak; kanser, erkeklerde erkeklik hormonu olan testesteronun azalmasına, gebelerde bebeğin kromozomlarını etkileyerek genetik problemlere, düşüklere ve bebeğin beyin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Çocukların erken yaşta ergenlik çağına girmesine neden olmaktadır. Ayrıca hafızayı zayıflatır, öğrenmeyi zorlaştırır. İnfertiliteye zemin hazırlar.

Plastiklerin içindeki kimyasal maddeler içinde saklanan yiyeceklere ve içeceklere geçer. Eğer yiyecek ve içecekler plastik kapların içine sıcak konursa (plastik kaplarda içilen kahve, çay, güneş altında beklemiş plastik su şişelerinden içilen sular gibi) bu kimyasal maddeler yiyecek ve içeceklere daha hızlı geçerek daha fazla sağlık problemlerine neden olur.

Plastik kapların bulaşık makinalarda yıkanması veya elde sert yıkanması üzerinde çiziklere ve hasara neden olabilir, böylece bu kimyasal maddeler yiyecek ve içeceklere çabuk geçer.

“BPA-serbest”, “PVC-serbest”, “Phthalate-serbest” plastik kaplar üzerinde yapılan araştırmalarda, plastiklerin bu maddelerden serbest olduğu iddia edilse de, hala hormonları kötü yönde etkilediği gösterilmiştir. Hatta “BPA-serbest” denilen kimyasal, normal plastikten bile daha fazla saklanan yiyecek ve içeceklere geçtiği gösterilmiştir.

Plastiğin yaptığı zararlardan korunmak için, alışveriş yaparken mümkün olduğu kadar plastikten yapılmış kaplarda saklanan ürünler alınmamalıdır. Camdan, seramikten ve paslanmaz çelikten yapılmış saklama kaplarının kullanılması, plastik su şişelerinden su içmek yerine, suyun evde filtre edilerek cam kaplardan içilmesi yukarıda saydığım sağlık sorunlarının oluşma riskinin azalmasını sağlayacaktır.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı