REKLAMI GEÇ

POTASYUM ÖNEMLİDİR

23 Aralık 2019 Pazartesi

Potasyum, tüm hücrelerin normal çalışması için oldukça önemli bir mineraldir. Kalp atışını düzenler, kasların, sinirlerin düzgün çalışmasını sağlar. Kas ağrısını engeller ve enerjiyi arttırır. Protein yapımında ve karbonhidratları yakmak için hayati önem taşır. Sağlıklı sindirimi destekler. Vücudu uygun bir pH’da tutarak asidik olmasını engeller.

Binlerce yıl önce insanlar sodyum miktarı az ve potasyum miktarı bol diyetle besleniyorlardı. Bugünkü beslenmeye bakıldığında bunun tam tersini görmekteyiz; yani, sodyum miktarı yüksek, potasyum miktarı az. Günlük hayatımızın içine girmiş olan işlenmiş veya hazırlanmış gıdalardaki saklanan tuzun fazlalığı sodyum miktarını arttırırken, potasyum miktarını azaltmıştır. Bu da yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalıkları ve felç riskini arttırmıştır.

Yetişkinlerde günlük 4.7 mg potasyum alınması önerilmektedir. Yüksek potasyum alımını içeren diyetler, potasyumdan fakir diyetlere kıyasla kan basıncını sağlıklı bir aralıkta tutmaya yardımcı olabilir.

Yüksek tansiyon inme (stroke) ve felç riskini arttırır. Bu nedenle, daha yüksek potasyumun daha düşük inme olasılığını azaltması şaşırtıcı değildir.

Aşağıdaki durumlarda düşük potasyum seviyesi görülür:

Yüksek tansiyon veya kalp hastalığını tedavi etmek için diüretik kullanılması.
Sıklıkla kabızlık için müshil alınması
Yakın zamanda kusma ve ishale neden olan bir hastalığın olması
Belirli böbrek veya böbreküstü bezi bozuklukları olması
Alkolikler
Kontrolsüz diyabet hastaları
Günde 1-2 saatten fazla egzersiz yapılması
Çok düşük kalorili diyet yapılması

Orta derecede ve düşük potasyum seviyeleri genel popülasyonda çok yaygındır. Bu nedenle potasyum miktarının arttırılması sağlıklı yaşam için önemlidir.

Potasyumu miktarını doğal olarak nasıl arttırabilirsiniz?

Taze sebze ve meyveleri tüketin. Brokoli, muz, grapefruit, kayısı, patates, fasulye, bezelye, avokado gibi.

Günlük taze sıkılmış sebze suyu için.

Sardalya, somon, pastörize edilmemiş organik süt tüketilebilir,

Hiçbir zaman doktor reçetesi olmadan potasyum takviyeleri almayın, çünkü bu tehlikeli olan yüksek kan potasyum düzeylerine kolayca neden olabilir.

Potasyum içeren tuzlar kullanırken içeriğindeki potasyum miktarına mutlaka dikkat edin.

Potasyum vücudun bütün hücrelerinin tam kapasitede çalışması için önemli bir mineraldir.
Potasyum açısından zengin gıdalardan doğal olarak alınması mümkündür. Birçok gıda potasyum içerir. Neredeyse tüm et, balık ve pastörize edilmemiş, yüksek kaliteli süt ürünleri, fasulye ve meyve gibi birçok sebze yüksek miktarda potasyum sağlar.

Bu mineralin yeterli düzeyde olması yüksek tansiyon, kalp-damar hastalıkları ve felç riskini azaltabilir. Sindirimi kolaylaştırır, savunma sistemini güçlendirir ve kas ağrılarını azaltarak hayat kalitesini arttırmaya önemli katkı sağlar.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı