REKLAMI GEÇ

SARIMSAK MUCİZESİNDEN YARARLANIN

10 Mayıs 2021 Pazartesi

Mutfaklarımızın vazgeçilmez sebzesi olan sarımsak yemeklerin, sosların ve salataların tadını ve lezzetini arttırmak için kullanılır. Sarımsak kullanımı eski Mısır’da, ağır iş yapan işçileri desteklemek için sarımsak verildiği, Yunanistan’daki ilk Olimpiyat Oyunları sırasında sporculara dayanıklılıklarını artırmak için sarımsak kullandırıldığı, eski Çin’de sindirim ve ishali tedavi etmek için reçete edildiği, Hindistan’da yaraları iyileştirmek, yorgunluğu, sindirim sorunlarını, artriti, kalp hastalığını ve parazitleri hafifletmek için, İngiltere’de diş ağrısı, kabızlık ve veba tedavisi için kullanıldığına dair bilgilere tarihte rastlamaktayız.

Sarımsak B ve C vitaminlerini, manganez, sülfür, selenium, potasyum, kalsiyum, posfor, demir gibi mineralleri içerir. Sarımsağın antiviral, antibakteriyel, antifungusit, antiparazitoz özelliği vardır.

Yapılan çalışmada, 12 hafta suresince sarımsak kapsülleri alan bir grup ile sarımsak almayan grup karşılaştırıldığında, sarımsak alan grubun viral enfeksiyonlara yakalanma riskinin zayıf olduğu, yakalansa bile çabuk iyileştiği görülmüştür. Ayrıca, yüksek tansiyonu düşürdüğü, kan şekerini dengelediği, kanı sulandırdığı, kötü kolesterolü düşürdüğü gösterilmiştir. Bundan dolayı, şeker hastalığının, yüksek tansiyonun önlenmesinde, kalp damar hastalıkları riskinin azaltılmasında, kanser riskinin düşürülmesinde ve gribal enfeksiyonların önlenmesinde önerilmiştir.

Alzheimer tipi hastalığı olan fareler üzerinde yıllanmış sarımsakla yapılan deneyde, sarımsağın beyin sağlığını arttırdığı, hafızayı geliştirdiği görmüştür.

Sarımsak pişirildiğinde kanı sulandırıcı özelliği kaybolur. Salata ve soslarda çiğ olarak kullanabilirsiniz ya da sarımsak yemeğe konulacaksa, yemeğin pişmesine yakın veya yemek piştikten hemen sonra eklenmesi sarımsağın faydalarından tam olarak yararlanmayı sağlayacaktır. Eğer sarımsağa karşı alerjiniz yoksa, uyumadan önce bir diş sarımsağı küçük küçük doğradıktan bir kaç dakika sonra yutmanızı tavsiye ederim.

Sarımsaktaki mineral ve vitaminler, uzun süre pişirilince ve yüksek ısıda sote edilince özelliklerini yitirebilir. Günde birkaç diş sarımsağın doğru tüketilmesi sizi yukarıda belirtilen hastalıkların önlenmesinde yardımcı olacağı gibi, savunma sisteminizi de güçlendirecektir.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı