REKLAMI GEÇ

ŞEKER BAḠIMLILIḠINDAN UZAK DURMALIYIZ

18 Eylül 2017 Pazartesi

Şeker bağımlılığı çok yaygın olan ve sağlığı tehlikeye sokan sorunlardan biridir. Şeker beyinde kokain ve eroine benzer etki yaratır. Beyinde zevk alma ve tatmin olma duygusu yarattığından kişi şekeri sürekli tüketmek ister.

Şeker ve şekerli gıda mamulleri tüketildikçe vücut kısır döngü içine girer. İnsülin direnci artar, metabolizma yavaşlar ve vücut yağ depolar. Bu durum; şeker hastalığı, obezite (aşırı kilo), tansiyon yüksekliği, kalp ve damar hastalıkları, depresyon, hafıza kaybı, konsantrasyon bozukluğu, sindirim problemi, vücutta iltihap gibi bir çok sorunu beraberinde getirir.

Şeker yeme alışkanlığının durdurulması alkol, sigara, kokain, eroin alışkanlığını durdurmak kadar zordur.

Peki bu alışkanlık nasıl durdurulabilir?

Yapılan araştırmalarda, şeker alışkanlığından ve aşırı kilolardan kurtulmanın ve iştah azaltılmasında en iyi yolun “aralıklı oruç” (intermittent fasting) yöntemi olduğu gösterilmiştir. Bu yöntem, belli aralıklarla vücudun doğal işleyiş dengesini bozmadan, doğru zamanda ve doğru beslenmeyi hedefler.

Birçok “aralıklı oruç” yöntemi vardır. Bana en doğru ve fizyolojik geleni ise sabah kahvaltısının atlanması veya kahvaltı saatinin öğleye doğru çekilmesidir. Vücut sabah saat 10`a kadar kendini temizleme durumundadır. Sabah saat 10`den sonra isteniliyorsa kahvaltı yapılması veya öğle yemeğine kadar beklenilmesi vücudun bu temizlenme saatini etkilemez.

Sabah kahvaltısının atlanması durumunda, yeme saati sabah saat 11 ile akşam 7 arasında olmalıdır. Bu sekiz saatlik sürede doğal ve paketlenmemiş yiyecekler, şeker miktarı az taze sebze ve meyveler, organik et ve et ürünleri, tereyağı, zeytin yağ, yumurta, badem ve ceviz gibi çerezler tüketilebilir. Geriye kalan 16 saatlik süre uyku, su ve içeceklere ayrılır.

“Aralıklı oruç tutma” yöntemi bir yaşam biçimidir. Bu yaşam biçimiyle hem şeker alışkanlığını durdurabilir, iştahı azaltabilir hem de daha sağlıklı ve uzun yaşama olanağına sahip olabiliriz.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı