REKLAMI GEÇ

STRESLİYKEN YİYECEKLERE DİKKAT!

4 Eylül 2017 Pazartesi

Günlük yaşamın hızına uyum sağlamaya çalışırken, fiziksel ve duygusal zorlanmayı, yani “stres”i farkında olarak veya olmayarak yaşarız. Çevresel etkiler kişisel kapasitenin üstünde olduğunda ve üstesinden gelinemez olarak algılandığında, stres katsayımız artarak kendimizi çıkmaz içinde hissederiz.

Stres; kalp hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları (kabızlık, hazımsızlık, mide ülseri …), baş ağrısı, ateş basması, gece terlemesi, uykusuzluk, hafıza problemleri, dikkat eksikliği, depresyon, sinirlilik, halsizlik, kabul edilmeme, güvensizlik, aşırı yeme hissi veya iştah kaybı, şekerli yeme dürtüsü gibi birçok duygusal ve fiziksel problemlere neden olmaktadır.

Stres hayatın bir parçasıdır ve kişide yıkıma neden olmayacak şekilde iyi yönetilmelidir. Bunun yollarından biri de stresliyken doğru beslenmektir.

Stresli durumlarda, stresi yatıştıracağı düşünülen fazla miktarda ve sağlıksız gıdalar tüketilir. Örneğin; cips, dondurma, çikolata, bisküvi (paketlenmiş hazır gıdalar), unlu mamuller, şekerli ve asitli içecekler, çok miktarda kahve, çay… Bu gıdalar anlık tatmin duygusu verirken, uzun dönemde fiziksel ve ruhsal yıkımları arttırır.

Yapılan araştırmalar, stresliyken ne kadar sağlıksız gıdalar tüketilirse o kadar da Alzheimer hastalığı, insülin direnci, yüksek tansiyon, karın bölgesi yağlanması, metabolizma azalması, aşırı şişmanlık ve erken yaşlanma riskinin arttığını göstermektedir.

Peki stresliyken ne yemeliyiz?

Ispanak, kara lahana, deniz börülcesi gibi koyu yeşil renkli sebzeler, avakado, özellikle şeker miktarı az, nar ve böğürtlen gibi koyu kırmızı renkli meyveler (meyve suları ve kurutulmuş meyvelerin tüketilmesi önerilmez), kabak çekirdeği, susam, ceviz, badem, Antep fıstığı, organik et ve yumurta, yağlı küçük balıklar (sardalya, hamsi, küçük karides…), organik ve pastörize olmamış sütten hazırlanmış ev yapımı yoğurt ve kefir, siyah çikolata , yeşil çay, biberiye ve defne yaprağı çayı gibi vitamin, mineral, omega 3, antioksidan ve protein değeri yüksek gıdalar tercih edilmelidir.

Günlük taze sebze sularının içilmesi, taze meyve tüketiminin arttırılması, omega 3 değeri yüksek, paketlenmemiş, pastörize olmamış, genetiğiyle oynanmamış gıdaların tüketilmesi savunma sisteminin güçlü olmasını arttırarak, vücudun stresle baş etmesine yardımcı olacaktır.

Tatil mevsiminin bittiği ve yoğun koşuşturma döneminin başlayacağı bu günlerde stresin sizi esir almasına izin vermeyin. Her şeyden önce, stresi değil kendimizi yönetmeyi öğrenmeliyiz. Beslenme alışkanlıklarında yapılacak olumlu değişikliklerin stresle baş edebilmek için etkin yollardan biri olduğunu unutmayalım.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı