REKLAMI GEÇ

SÜT TÜKETİLMELİ AMA NASIL ?

4 Eylül 2015 Cuma

Süt, çocukların ve yetişkinlerin beslenmesinde önemli bir besin kaynağidir. Taze sütün küçük çocuklar için yararları bilinmektedir. Bu durumda, sütün faydalı ve tüketilmesi gerektiğini düşünebiliriz.

Süt deyince akla kalsiyum, kemik gelişimi gelir ve kemik erimesini önlediğine inanılır.

Ekşimesini önlemek ve süt yoluyla alabileceğimiz bazı zararlı bakterilerin yok edilmesi için süt pastörize edilir. Pastörizasyon sırasındaki yüksek ısınin etkisi:

Taze sütün içindeki sağlık için yararlı olan bakterileri (laktobasilli) yok ettigi gibi, pastörize süt tüketildiğinde bağırsaklarda zararlı bakterilerin üremesini arttırarak bağırsaklarda rahatsızlığa neden olabilir.

Sütün içindeki proteinleri parçalar ve bu ölmüş proteinler, süt tüketildiğinde allerjik problemlere yol açabilir.

Süt içindeki C vitamini oranını düşürür, sütdeki şekeri (laktoz) beta-laktoza çevirerek açlığı arttıracagindan, kilo almayı kolaylaştırabilir.

Kalsiyumun bağırsaklardan emilimini azaltarak çocuklarda raşitizim, diş problemleri ve sinirliliğe neden olabilir. Yetişkinlerde ise, osteoporoz denilen kemik erimesi riskini arttırabilir.

Sütün içindeki iyotun yüzde 20’sinin emilimini engelleyerek kabızlığa ve tiroid problemlerine neden olabilir.

Yukaridaki etkiler göz önüne alındığında, pastörize edilmemiş taze süt tüketimini önerebiliriz.

Taze süt, bol miktarda kalsiyum içermekle birlikte, vitamin, enzim, protein ve yararlı bakterileri de bünyesinde bulundurmaktadir. Ancak, tüketilecek sütün üretiminden, kalitesinden ve tazeliğinden emin olmamiz gerekir.

Yapılan bir çok araştırmalarda, yüksek kalsiyum alınımının kemiklerin kırılma riskini azaltmadığı görülmüştür. Kemiklerin yapısında sadece kalsiyum değil başka mineraller de bulunur. Sadece kalsiyum ilavesi kemiklerin içindeki minerallerin dengesini bozacağından kemik erime riskini (osteoporoz) arttırabileceği gibi, kalp hastalığı, böbrek ve safra kesesi taşları, kemiklerde iltihaplanma, tiroidin az çalışması (hipotiroidi), aşırı şişmanlık ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklara yol açabilir.

Pastörize ve nereden geldiği belli olmayan sütlerin tüketilmesi kemikleri güçlendirmez. Kemiklerin güçlendirilmesi bir bütün olarak düşünülmeli ve sadece kalsiyuma bağlanmamalıdır. Bu konudaki önerilerimi bir sonraki yazımda sizlerle paylaşacağım.

Sağlıklı ve mutlu günlere…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı