REKLAMI GEÇ

TUZ TÜKETİLMELİ

30 Ekim 2017 Pazartesi

İnsanlık tarihinde kullanımı binlerce yıl öncesine dayanan tuzun, insan sağlığı üzerindeki önemi kaçınılmazdır.

Tuz, kan basıncının ve kalp ritminin düzenlenmesine, besinlerin hücre içine ve dışına taşınmasına, özellikle beyin hücrelerindeki fazla asidin dışarı atılmasına yardımcı olur. Kan şekerini düzenler, bağırsaklarda besinlerin daha iyi emilmesini, akciğerlerde fazla mukus ve balgamın atılmasını ve sinüslerin temizlenmesini sağlar. Doğal antihistaminiktir (alerjiyi önler), kas kramplarını engeller, kemikleri güçlendirir, uykuyu düzenler ve uyku derinliğini arttırır, gut ve gut artiritin oluşma riskini azaltır, libidoyu arttır, bacaklarda varis oluşumunun önlenmesine katkı sağlar.

Yapılan araştırmalarda, az tuz (sodyumu düşük, potasyum ve mineralleri yüksek) kullananların kalp hastalığına yakalanma riskinin daha fazla arttığını göstermiştir.

Yukarıda saydığım tuzun sağlık üzerindeki yararlı özelliklerinden faydalanmak için hangi tuzu seçmeli, nasıl ve ne kadar kullanmalı?

Kimyasal olarak işlem görmüş, akışkanlığını arttırmak ve nemlenmesini önlemek için alüminyum ve ferrosiyanid ile zenginleştirilmiş, sodyum değeri yüksek beyaz sofra tuzları kullanılmamalıdır. Potasyum, mineral değeri yüksek ve sodyum miktarı düşük olan doğal tuzlar tercih edilmelidir. Örneğin, pembe renkli Himalayan tuzu 86 tane farklı mineral içerir ve sodyumu düşüktür.

Tuzun vücuda faydalı olabilmesi için, tuzun yiyeceklere iyice nüfus etmesi sağlanmalıdır. Aksi durumda, tuzun kuru veya eritilmeden tüketilmesi susuzluğu arttırır. Bu durum, tuzun iyi emilmediğinin ve vücut tarafından iyi kullanılamadığının bir işaretidir. Tuz suda biraz eritildikten sonra pişmemiş sebze veya meyvelerin üzerine ilave edilmelidir. Böylece tuz sindirime yardımcı olacağı gibi, vücudun alkali almasına da katkı sağlayacaktır.

Zaman zaman, içilen suyun içine yukarıda belirttiğim özellikteki tuzdan bir tutam ilave edilmesi, hem enerjinizi arttıracak hem de vücudun alkali olmasını sağlayacaktır.

Kullanılan tuz miktarının yiyecek ve içeceklere lezzet verme sınırını geçmemesi gerektiğini özellikle vurgulamak isterim.

Tuz vücudun çalışması için gerekli olan çok önemli bir besin öğesidir. Önemli olan hangi tuzun seçileceği ve ne kadar kullanacağının bilinmesidir. Kimyasal olarak işlem görmüş, potasyumu düşük ve sodyumu yüksek beyaz tuzların kesinlikle kullanılmamasını tavsiye ederim.

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı