REKLAMI GEÇ

YETERİ KADAR ÇİNKO ALIYOR MUSUNUZ?

5 Temmuz 2021 Pazartesi

Çinko; organlar, doku ve vücut sıvılarında varolan demirden sonra, vücutta en çok bulunan ikinci eser mineraldir. Çinko birçok biyolojik süreçte hayati rol oynadığından, vücudumuzda depolanamaz. Yediğiniz yiyecekler ya da yüksek kaliteli bir takviye yoluyla günlük olarak yeteri kadar alınmalıdır.

Çinko, vücudunuzdaki kan pıhtılaşması, hücre bölünmesi, DNA yenilenmesi, bağışıklık fonksiyonu, tiroid ve prostat sağlığı, koku, tat, görme, kan şekerinin düzenlenmesi, ruhsal denge ve yara iyileşmesi, cildin kollajen sentezinin artması, ciltte yağ dengesinin sağlanması gibi kritik süreçleri destekler. Süt ürünleri, kırmızı et ve deniz ürünlerinde çinko bulunur. Kuşkonmaz, badem, kaju, nohut, mantar, susam, yulaf, fasulye, bezelye, kabak çekirdeği ve ıspanak gibi bitkisel kaynaklar çinko içermesine rağmen et ve hayvansal proteinlerden daha kolay emilir.

 

Alkolikler, vejetaryenler, hamileler, emziren kadınlar, sindirim bozukluğu olanlar, çocuklarda çinko eksikliği olma olasılığı yüksektir. Kendinizi sağlıklı bir insan olarak görseniz bile, bu temel besinin optimal seviyelerine ulaşmak için günlük olarak çinko bakımından zengin besinler tüketmiyorsanız hala çinkonuz düşük olabilir.

 

Vücut Neden Çinkoya İhtiyaç duyar?

 

Çinkonun vücuttaki biyolojik rolü diğer eser elementlere göre daha fazladır. 300’den fazla enzim, çinkoyla birlikte normal görevlerini yerine getirir. Ayrıca araştırmalar, vücutta bulunan yaklaşık 100.000 proteinden yaklaşık 3.000 proteinin ağırlıklı olarak çinkodan oluştuğunu tahmin ediyor.

 

Depresyon, koku ve tat duyusunda anormallikler, sık sık soğuk algınlığı ve çabuk hastalanma, sık sık depresyon ve ruh hali bozuklukları, saçta kepeklenme, sivilceler, tırnakların üzerinde beyaz lekelenmeler, alerji gibi sorunlarınız varsa çinkonuz eksik olabilir.

 

Çinko takviyesi, vücutta diğer eser minerallerle etkileşebilir. Bundan dolayı alacağınız doz bir uzman tarafından diğer eser minerallerin dengesini bozmayacak şekilde veya etkileşime giren diğer eser mineraller de yerine konarak ayarlanmalıdır. Yukarıda bahsettiğim çinko bakımından zengin gıdaların tüketilmesi de önemlidir.  Ancak unutulmamalıdır ki bu gıdaların çinkodan zengin olup olmaması toprağın kalitesine, hayvanların yediklerine ve denizlerin temiz olmasına bağlıdır. Çevresel kirliliğin arttığı, toprağın minerallerden yoksun olduğu ve denizlerin kirlendiği şu dönemde, çinkonun takviye olarak alınmasını bir kez daha önemli kılıyor.

 

Çinko vücudumuz için olmazsa olmaz mineraldir ve çok kullanıldığından depolanamaz. Bunun için uygun dozu bulup vücuttaki mineral dengeyi bozmayacak şekilde alınması önemlidir.

 

Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Ismail Demiral   -  Bağlantı 6 Temmuz 2021, 15:23

cok güzel bir anlatim olmus, reccept icin tesekkür ederiz Dr. Özlem Öztürk
MFG

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı