REKLAMI GEÇ

YETERİNCE SU İÇİYOR MUYUZ?

14 Aralık 2015 Pazartesi

Su, vücudumuzun en önemli enerji kaynağıdır. Beynimizin yüzde 85’i ve vücudumuzun yüzde 60’ı sudan oluşur.
Yeterli su tüketmek, yediğimiz gıdalardan bile daha önemlidir.

Vücudumuz için gerekli olan enerjinin, yediğimiz gıdalardan sağlandığına dair doğru olmayan bir inanış vardır.
Bundan dolayı, su içmek yerine daha çok yemek yenir veya susuzluk başka içeceklerle (kola, gazoz gibi asitli içecekler, meyve suları, kahve, çay) karşılanır.

Susuzluğun bu şekilde giderilmesi, hücreler için gerekli olan suyu karşılamadığı için, her geçen gün hücreler daha da susuz kalarak, kendi görevlerini yapamazlar ve sağlık sorunlarını da beraberinde getirirler (yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, hafıza kaybı, kilo sorunları, kabızlık, idrar yolu iltihaplanmaları, erken yaşlanma, sürekli açlık hissi, bel ve eklem ağrıları, yorgunluk, duygu iniş ve çıkışları, cilt kuruluğu).

Tüketilen su miktarı, kişinin aktivitesine, terlemesine, bulunduğu ortama ve iklime göre değişir. Peki, yeteri kadar su tükettiğimizi nasıl anlayabiliriz?

Normalde, günde 6-8 bardak su içilmesi önerilir.
Susuzluk hissi, yeterli su tüketmediğimizin göstergesidir.
Ancak su, susuzluk hissedilmeden önce içilmeli ve alışkanlık haline getirilmelidir. Susuzluk hissedildiğinde, hücrelerimiz yüzde 1-2 miktarında suyu zaten kaybetmis olacağından biraz geç kalınmış olunur. Bu durumu telafi etmek için, biraz daha fazla su içilmelidir.

Bir anda çok miktarda içilen su, hücre dışında kalır. Vücutta su toplanmasına, lenf dolaşım bozukluğuna ve vücutta mineral dengesizliğine neden olabilir.
Böbrekler, aniden alınan bu kadar fazla suyu filtre edemez. Su içme alışkanlığı yoksa, hergün su miktarı arttırılarak, yavaş yavaş ve zamanla yeterli su miktarına ulaşılmalıdır.

Sabah, ½ lt (2 bardak) ılık su içine bir limon ve biraz bal karıştırılıp içilerek güne başlanması, geceden sabaha kadar oluşan atıkların atılmasını sağlar.

Yemeklerden yarım saat önce ve yemekten 2-2,5 saat sonra, su içilmesi hem gıdaların hazmını kolaylaştırır, hemde doygunluğu çabuk sağlar. Yemekle beraber içilen su ve diğer içecekler, sindirimi kötü yönde etkilediğinden önerilmez.

İdrar rengi, su gibi berrak oluncaya kadar su içilmelidir. Ancak, vitamin B2 alanlarda, idrar parlak sarı renkli olucağından bu sonuca varılamayabilir.

Sağlıklı bir insan yaklaşık günde yedi veya sekiz kez idrara çıkar. Eğer uzun süre idrara çıkmadıysanız, yeteri kadar su içmediğinizin bir göstergesidir.

Sağlığımızı korumanın en kolay yollarından biri yeterli miktarda saf su içmektir.
Vücudumuzu dinlememiz, içtiğimiz suyun yeterli olup olmadığını gösterecektir.
Susuzluk hissi, idrar renginin ve idrara gitme sıklığının takip edilmesi ile, susuzluğun neden olabileceği bir çok hastalık önlenebileceği gibi, hücrelerimizin tam randımanda çalışmasını sağlayacaktır.
Sağlıklı ve güzel günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı