REKLAMI GEÇ

YİYECEKLERİ ÇİḠNEMENİN SAḠLIḠA ETKİSİ

30 Kasım 2015 Pazartesi

Yiyeceklerin ağızda kalış süresi ve yeteri kadar çiğnenmesi sağlığımızla doğrudan ilişkilidir. Vücudumuz bir bütündür. Her organ ve dokular birbirine destek vererek uyum içinde çalışır. Miğdemizin dişleri olmadığından, sindirim midede değil, asıl ağızda başlar.

Ağza alınan her gıda parçası, ağzımızın içindeki tat parçacıklarını uyararak, tükrük bezinin aktif çalışmasını sağlar. Tükrük, ağzımızdaki yiyeceklerin sulandırılmasını ve karbonhidratların sindirimini baṣlatır. Aynı zamanda, pankreas ve ince bağırsaklara uyarı gönderir. Mideye ulaşacak besinlerle ilgili sinyal vererek, sindirim enzimlerinin ve minerallerin salınmasını sağlar. Böylece, iyi sindirilen besinlerin, hücrelere geçmesini sağlar.

Hızlı yenilen ve iyi çiğnenmeyen yiyecekler, tükrük salınımını ve yukarıdaki sindirim iṣlevini azaltır. Tükrüğün azalması asağıdaki sonuçları doğurur.

Diş sağlığını olumsuz yönde etkiler, diş çürüklerine ve diş eti problemlerine yol açar.

Karbonhidratlar mide de sindirilemeyeceğinden, sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir; karında şişkinlik (uzun süreli mide bölgesinde hissedilen şişkinlik, kalp ritm bozukluklarına neden olabilir), gaz, reflü, mide ülseri, kilo verme problemleri …

Uzun dönemli sindirim sorunu, eklem ağrılarına, bağırsak iltihaplanmalarına, duygu iniṣ-çıkışlarına, depresyona, erken yaşlanma, göz çevresinde kırışıkların artmasına neden olabilir.

Japon bilim adamları, diṣ sorunu veya diṣ dökülmesi olanlarda, yiyeceklerin yeterince çiğnenemediği ve buna bağlı olarak vücudun strese girdiğini göstermişlerdir. Bu durumun hafıza kayıplarına (Alzheimer gibi) neden olabileceğini vurgulamışlardır.

Sakız çiğnemek de sindirimi kötü yönde etkiler. Sakız çiğnendiğinde, mideye ve tükrük bezine sanki yemek yeniliyormuş gibi yanlış sinyal gönderilir. Bu durum, mide asidini ve diğer sindirim enzimlerini uygunsuz ve gereksiz zamanda arttırarak, mide de şişkinliğe neden olur. Yiyecekler yenildiğinde, gerekli enzimlerin salınmasını olumsuz yönde etkiler. Sakız çiğnemekte ısrar ediyorsanız, yemekten hemen önce çiğnemenizi öneririm.

Yiyecekler ağzımızda su kıvamına gelinceye kadar, en az 35 defa çiğnenmelidir. Ne kadar fazla çiğnersek, tükrük bezi daha etkin uyarılır ve dilde bulunan yağların parçlanmasını sağlayan lipaz enzimi de salınır. Bu da kilo vermeyi kolaylaştırır.

Yiyecekler kendimizi iyi hissettiğimiz, mutlu, sakin olduğumuz ve açlık hissettiğimiz zaman tüketilmelidir. Yemek televizyon karşısında veya çalışma ortamında yenmemelidir. Huzursuz ve gergin ortamda yenilen yemek, o anda artan stres hormonlarından dolayı, tükrük salınımını azaltacağından kolay sindirilmez.

Yukarıda açıkladığım nedenlerden dolayı, yiyecekler zevk alınarak, acele etmeden, mutlu, huzurlu ortamda, ve ağızda su kıvamına gelinceye kadar çiğnenerek yenildiğinde, birçok hastalığın oluşmasını önleyeceği gibi, kilo alma sorununa olumlu yönde katkı sağlayacaktır.

Sağlıklı ve mutlu günlere…

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı