REKLAMI GEÇ

Cumhuriyet

29 Ekim 2015 Perşembe

Tam 92 yıl önce yok olmanın eşiğindeki bir insan topluluğunun, bütün esir insanların umudu olacak bir ulusa dönüşmesinin destanıdır, Türkiye Cumhuriyeti.

Buruk bir yıldönümü kutluyoruz!

Yıllar boyu milyonlarca öğrenci, yönetici, siyasetçi, memur, asker, çiftçi, esnaf, tüccar, işçi bu destana inanarak Cumhuriyet’e sahip çıktı. Ama Cumhuriyetin kurulmasıyla ellerindeki gücü kaybeden şeyhler, ağalar, mültezimler, imtiyaz sahipleri, padişahın kulu olmaktan memnun olanlar hiç vazgeçmediler. Silah olarak dini kullandılar. Aydın geçinen cahiller, ileriyi göremeyen siyasetçiler tarafından desteklendiler. Sonunda iç ve dış dinamiklerin birleşmesi ile iktidarı ele geçirdiler. Tam 12 yıl oldu.

Cemaat toplantılarında anlatılan menkıbeleri tarih, paranoyak komplo teorilerini dış politika, at pazarlığını ekonomi, devlet yönetimini belediye hizmeti, toplumsal fay hatlarıyla oynamayı siyaset yapmak zanneden bu iktidarın bizi getirdiği karanlık çıkmazın içinde bocalıyoruz. Nasıl bu duruma düştük?

Acaba cumhuriyetin gerektirdiği “Fikri Hür, Vicdanı Hür, İrfanı Hür” nesilleri yetiştiremedik mi?

Demokrasi idealimize ne oldu?

Yurtta sulh, cihanda sulh ilkemize ne oldu?

Sanayileşme çabalarımıza ne oldu?

Üretene verilen değer neden azaldı?

Bilimin yol göstericiliğine ne oldu?

Bazen karamsar oluyorum, başım omuzlarıma ağır geliyor, umutsuz yazılar yazıyorum. Ama bugün değil.

Cumhuriyetimizin kurucularının içinde bulunduğu şartları düşündükçe, tekrar başımı kaldırıyor, gözlerimi dikiyor, yumruklarımı sıkıyorum. Ulusumuzun içine düştüğü her sorunun üstesinden geleceğine inanıyorum. Yeter ki 1

Kasım’da Cumhuriyet’i anlamamış, sorun üreten bu iktidardan kurtulalım. Bayramdan sonra umudun ışığı tekrar ufukta belirsin.

Tekrar 10. yıldaki gibi umutla dolmak istiyoruz. Bir zamanlar söylediğimiz için küçümsendiğimiz o marşın içindeki gücü, gayreti, inancı, birlik duygusunu hep beraber hissedelim.

Türk’üz, Cumhuriyetin göğsümüz tunç siperi,

Türk’e durmak yaraşmaz, Türk önde, Türk ileri!

Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun!

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı