REKLAMI GEÇ

Belediyecilik = Altyapı + Asfalt + Kaldırım + Bol Çile… BİTTİ

16 Ekim 2011 Pazar

Geçen hafta Cuma günü; yerel gazetelerin hepsinde aynı haber…

Sayın Belediye Başkanı ve ekibi, Lise Caddesi’nde devam eden yol ve kaldırım çalışmasını fırsat belleyip kendilerini oraya atarlar ve yapılan üstyapı çalışmalarına eşlik ederken halka yapılan işleri bir güzel anlatıp kendi reklamlarını da yaparlar.

Derler ki Denizli artık dünya standartlarının üstünde yollara kaldırımlara kavuşacak. Halkımıza çok çektirdik ama bütün bu hizmetler şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

İnşallah diyelim…

Peki şu dünya standartları nedir?

Efendiler bırakın dünya standartlarını, siz gelişmiş ülkelerin standartlarından haber verin.

Artık gülelim mi ağlayalım mı ben bilemiyorum…

Denizli’nin nüfusu merkezde 500.000. Avrupa, Amerika, Japonya gibi gelişmiş ülkeleri gören kişi sayısı tahminen %10’u geçer mi? Bilemem ama bu oranlara yakın olduğu kesin. Eee böyle bir halka -gelişmiş ülkelerin standartlarını geçtim- dünya standartlarında yollara kavuşuyoruz diye müjdeli haberi yutturmak kolay.

Sayın Belediye Yöneticileri…

Sizler yedi seneden fazla süredir bu şehri yönetiyorsunuz. Bazı şeyleri yaptınız ettiniz, köprülü kavşak dediniz, İncilipınar ve Adalet parkı dediniz eyvallah ama lütfen bir kerecik olsun gerçekçi olun. Denizli’nin öyle vizyon şehirle, yok dünya yok Avrupa standardıyla falan alakası yok.

Siz bu şehrin hava kirliliği sorununu çözdünüz mü? Kış günü sokaklarda rahatça yürüyebiliyor mu bu halk?

Siz bu şehre kapalı otoparklar kazandırdınız da park sorununu çözdünüz mü? Çağdaş zemin altı otoparklar mı inşa edildi Denizli’de? İnsanlar boş arsalardaki otoparkçılara anahtarıyla araba mı teslim ediyor hala yoksa kaldırımlara mı tırmandırıyor arabalarını?

Yollar kaldırımlar yaptınız da niye her sokak her cadde hala köy meydanı gibi? Yayalar niye hala kaldırım yerine yollarda yürüyor? Nerede düzen, nerede kural?

Yeni yapılan yollara gelişmiş ülkelerdeki gibi yol çizgileri, trafik işaretleri mi yerleştirdiniz? Akıllı sinyalizasyonlar, akıllı kavşaklar mı yaptınız da bu şehrin trafiği yağ gibi akar oldu?

Bir arabanın geçebileceği sokaklar niye hala çift yön? Niye hala trafik karman çorman?

Ana caddelerde kaza riskinin yoğun olduğu yerlerde point to point denen radar sistemlerinden mi kurdunuz? Niye şehirde trafik canavarı magandalar hala kol geziyor? Kurallara uymayanlara karşı caydırıcı yoğunlukta cezai müeyyide uygulaması mı var?

Bu şehre raylı sistem mi geldi? Ulaşımda devrim mi yaptınız? Niye hala minibüs şoförü Çiçek Abbaslar trafiğin içine ediyor? İstediği yerde duran, istediği yerde yolcu indiren bindiren bu üçüncü dünya ülkesi toplu ulaşım sistemi olan minibüsçülük rezaletine bir düzen mi getirdiniz?

Otobüs duraklarına akıllı sistemler kurdunuz mu? Engelli vatandaşların toplu ulaşımını kolaylaştırıcı düzenlemeler yaptınız mı? Şehrin üstyapısının yüzde kaçında engelli vatandaşlar rahat edebiliyor?

Bu şehirde bisikletli ulaşımı özendirmek için özel yollar mı yaptınız? Google Earth programından bakınca şehir parktan geçilmiyor ama detaylı bakıldığında bu parkların çoğu hikaye. Ya birkaç kaydırak ve salıncaklı oyun parkı yada çay bahçesi. Bu şehre gerçekten de her mahalleye her semte yeşil alanlar, spor ve sağlık alanları mı kazandırıldı?

Bu şehirde insanlığın en önemli medeniyet göstergelerinden birisi olan trafikte saygıyı sürücülere öğreten sosyal projeler mi başlatıldı?

Belediyenin fen işleri müdürlüğü, altyapı çalışması yaparken çevreyi kirletmeden ve can güvenliğini Avrupa standartlarında sağlayacak şekilde çalışmaya mı başladı? Altyapı çalışmaları sırasında trafik düzenlemeleri olması gerektiği gibi miydi? Bu halka iki yıl boyunca gereksiz çileleri kim çektirdi? Bu kadar çile çekildi de bu şehre galeri sistemli bir altyapı mı kazandırıldı?

Şehir merkezinde yayalar için geniş ve trafiğe kapalı sosyal ve kültürel yaşam alanlar mı yarattınız? Yeni müzeler mi kuruldu bu şehirde? Yani sinemalar, yeni tiyatrolar, yeni kültürel ve sanatsal eserler mi kazandı bu şehir?

Bu şehri tozdan kirden çamurdan mı kurtardınız? Çevre bilincini insanlara aşılamak için sosyal projeler mi yapılıyor? Neden bizim insanımız hala pet şişeyi, sigara paketini arabanın camından dışarı fırlatıyor?

Bütün bu sayılanlardan kaçı yapıldı? Kaçı hakkını vererek dünya standardında değil gelişmiş ülkelerin standardında yapıldı? Ben yukarıda sayılanları yapmayı kafaya koymuş bir belediye istiyorum. Gerçekten gelişmiş ülkelerin standartlarını bilen ve buna ulaşmak için çalışan donanımlı ve vizyonel bir belediye istiyorum.

Kaldırımlar ve yollar daha yeni ve pürüzsüz oldu diye halkın yaşam kalitesinde artan hiçbir şey olmayacak. Sadece musluktan akan suyun temiz olması yetmiyor maalesef. Yoksa şu ana kadar yapılan işler binanın kaba inşaatıdır sadece. Bir bina yaparsınız ve kabası bittikten sonra yarım yamalak kapı pencere takıp içinde gecekonduda oturuyor gibi oturmaya başlarsınız. Maksat kafanızı sokacak dört duvar arası bir yerdir. İşte göçebe kültürden gelen Türk mantığı budur ne yazık ki. O yüzden belediye yöneticileri lütfen yapılan işleri kabasında bırakmasın, ince işini dört dörtlük adam gibi hakkını vererek yapsın diye yazıyorum bunları. Ne AKP’si ne CHP’si ne MHP’si umurumda değil. İster sağ ister sol, hizmeti adam gibi kaliteli yapanlar her zaman baş üstünde tutulacaktır.

Türk insanı da artık hayatını orda burada siyaset konuşarak geçirmekten vazgeçmeli ve gerçekten çağdaşlığın gereği olan kentsel ihtiyaçlarını düşünmeli ve öğrenmelidir.

İşimiz gücümüz siyaset oldu bu ülkede artık. Bu yüzden bakar kör oldu bu millet…

Yazık

SADIK EMRE ÇAPUTÇU

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı