REKLAMI GEÇ

DENİZLİ DENTAŞ’LA ÜLKE GÜNDEMİNDE

17 Aralık 2012 Pazartesi

DENTAŞ Ambalaj ve Kağıt Sanayi A.Ş. yüzde yüz Denizlili müteşebbis hikayesidir. Bu topraklara kıymet veren bir avuç ticaret erbabının sanayileşme arzularıyla güçbirliğinin sonucudur DENTAŞ.

DENTAŞ, 1972 yılında Denizlili müteşebbislerin çok ortaklı olarak kurdukları bir şirkettir. 1975 yılında da rahmetli Cafer Sadık Abalıoğlu tarafından çoğunluk hissesi alınmak suretiyle aynı adı taşıyan holding’in yönetiminde bugünlere gelmiştir.

Her yıl Türkiye’nin en büyük 500 firma listesinde üst sıralarda yer bulan DENTAŞ Ambalaj ve Kağıt Sanayi A.Ş, farklı şehirlerde de üretim tesisleri kurmuş, Türkiye oluklu mukavva ve ambalaj sektöründe hatırı sayılır birçok firmayı da geride bırakmış, zirvede yerini almayı başarmıştır. Cafer Sadık Abalıoğlu Holding, stratejik bir karar alarak ambalaj sektöründen çekilerek  Denizli tarihinin en büyük ticari başarısına imza atmış,  şirketin yaklaşık % 80 hissesini Avusturya kökenli Dunapack Mosburger’e 110 milyon dolar’a geçen hafta satmışlardır.

Denizli sanayisi böylesi büyük bir el değiştirmeyi ve yabancı bir şirkete satışı ilk defa yaşıyor desek yanlış olmaz. 80’li yıllarda Ergür Kablo, Erol Aksoy vasıtasıyla ( o zaman ki adı Er Kablo idi ) Fransız Alcatel firmasına satılmıştı.  Bu satış olduğunda  şirket İstanbul merkezli bir gruba aitti. Asıl dikkat çekici taraf, Cafer Sadık Abalıoğlu Holding daha önce de Denizli Organize Sanayi’de bulunan Yumy markasıyla üretim yapan temizlik kağıtları fabrikalarını İtalyan sermayeli Sofidel firmasına karlı bir biçimde satmalarıdır.

Aslında DENTAŞ gibi 70’li yıllarda kurulan birçok sanayi tesisi vardı:
Bir-Emek, Uygar Motor, ACISELSAN gibi şirketler bu listede benim hatırlayarak oluşturduğum isimler. Fakat başarısız ve art niyetli yönetimlerle bu şirketler yaşamlarını ya sürdüremediler ya da şirketler el değiştirdi. DENTAŞ her ne kadar işçi kuruluşu olarak kurulmasa da Denizlilinin güç birliği anlamında çok ortaklı bir şirket olarak kuruldu. Daha sonra sermaye yapısı değişmek suretiyle Cafer Sadık Abalıoğlu Holding yönetiminde küçük ortaklar korunarak bugün böylesi bir başarıya imza atıldı.

Denizlili bir holding’in böylesi bir başarıya imza atması uzun vadede Denizli açısından çok önemli sonuçlar doğuracak, yabancı sermayenin bu vesileyle Denizli’ye gelmesi Denizli’nin pazarlanması anlamında çok önemli katkılar sağlayacaktır. Bu anlamda geçen hafta Denizlili bir firmayla ilgili büyük bir gıda firmasının ilgilendiğini sevinerek şahit oldum.

Konu geçmişteki tecrübelerden açılmışken, Denizli’nin en büyük eksiği bir sanayi belleğinin olmaması veya olsa da bir belge haline dönüşmemesidir. Ahilik değerleriyle büyüyen Denizli tüccar ve zanaatkarları çok temiz bir iş ahlakına sahiptir. Bu değerlerle 1950’lerde başlayan endüstrilileşme hareketi, Babadağ, Buldan ve Kızılcabölüklü dokumacıların yarattıkları tekstil sektörü, 1960’lı yıllarda rahmetli Ahmet Nuri Erikoğlu önderliğinde sanayi sitesi kurulma çalışmaları ve şehrin kablo üreten bir şehir haline dönüşmesi, rahmetli Doğan Demircioğlu’nun EMSAN’ı Türkiye’nin en büyük markalarından biri haline getirme çalışmaları hep bir aşama olarak hafızalarımızda yer etmiştir. 1970’li yıllara gelindiğinde Denizli’ye gönül veren bir avuç müteşebbis yıkılan Kız Meslek Lisesi’nde  “Denizli için ne yapabiliriz?” toplantısında DENTAŞ gibi kuruluşların kurulmasının temellerini atmışlardır. O yüzdendir ki daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi Denizli gibi şehirlerde duayen sanayicilik çok önemli bir kavramdır; bu başarılara imza atan işadamlarını başımıza taç etmeliyiz ki Denizli kazansın.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

Banu Ates   -  Bağlantı 17 Aralık 2012, 19:13

Denizli Sanayisinin temel taslari olan cok ortakli isci sirketleri hakkinda maalesef bilgi eksikligi var. Denizli insani, Denizli’nin bugunku durumunu bu sirketlere ve sirketlerin kurucularina borclu oldugunun ne kadar bilincinde?

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı