REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’DE GÜNEŞ ELEKTRİK İÇİN DOĞUYOR

19 Nisan 2012 Perşembe

Doğalgaz ve elektriğe  yapılan zamlar bir kez  daha Türkiye’nin ne kadar  büyük bir kaynak sorunu olduğunu ortaya koydu.  Her yıl ortalama % 8 oranında artan elektrik tüketimini karşılamak için yeni santraller yapılmak zorunda. Bu santrallerin çalışmasını sağlayacak kaynağın büyük bir kısmı da yurtdışından ithal edilmektedir.. Doğalgaz hem ısı kaynağı olarak hem de elektrik üretimine katkı sağlama açısından Türkiye için stratejik bir öneme sahip doğal kaynaktır.

İlimiz de  2012 yılı itibariyle büyük ölçekli doğalgaz santralleriyle tanışacak. Kaklıkta kurulan RWE’ye ait 775 MW’lık doğalgaz çevrim santrali çok yakın bir zamanda faaliyet geçecek. Bunu mütakip de Sarayköy’de AGE Enerji’ye ait bir doğalgaz çevrim santrali de 2012 yılı sonu  itibariyle üretim faaliyetine başlayacak.  Bunların yanında Denizli Organize Sanayi Bölgesinde kurulması planlanan iki adet doğal gaz çevrim santrali için de EPDK lisansı süreci devam ediyor.

Denizlili 2 elektrik mühendisi tarafından kurulan, merkezi ilimiz olup  başlangıçta Denizli ve Muğla yöresinde hidroelektrik santraller kurarak  çalışmalarına başlayan, daha sonra jeotermal, termik ve baraj inşaatlarıyla  ulusal ölçekte adından sıkça bahsettiren, ilimizin enerji sektöründe gururu olan Bereket Enerji barajlı HES, rüzgar ve termik santral yatırımıyla yatırım sürecine devam etmekte. Yine kökleri  Denizli’de olan Ahmet Nazif Zorlu’ya ait Zorlu Enerji yine ilimizde Sarayköy’de jeotermal Acıpayam Suçatı’da da büyük Hidroelektrik Santral Santrali yatırımıyla ülke ekonomisine katkı sağlamaya çalışmaktadırlar. İki şirket de doğal kaynaklardan elektrik üretim tercihiyle hem ülkemizin dışa bağımlılığını azaltma hem de cari açık gibi bir belayla mücadelede katkı sağlayacaktır.

Fakat rüzgar, su ve de jeotermal açıdan sınırlı olan kaynaklarımıza güneş gibi sınırsız sayabileceğimiz bir  enerji kaynağı büyük bir cazibeyle her sabah karşımıza çıkmakta.  Toplam kurulu gücün % 37’si (24.500 MW) gibi bir orandaki kısmını güneşten sağlayan bir Almanya, güneş gibi bir kaynağını hovardaca harcamaya devam eden bir Türkiye’ye iyi bir ders vermekte.

Dünya’da ve özellikle Avrupa’da güneş gibi bir kaynağın kullanım yaygınlaşması teşvik sistemleriyle olmuştur. Bu sene başına kadar 5,5 Euro-cent gibi bir komik rakamla desteklenen yenilenebilir enerji,   düzenlemeyle  13,3 dolar-cent’e yükselmiştir ve hatta yerli kullanım durumunda da fiyatı cüzi biçimde artmıştır.

Çatılarımızı, bahçelerimizi, sundurmalarımızı, otoparklarımızı, işyerlerimiz ve binalarımızın güney cephelerini böylesi bir kaynağı kullanma adına kullanmaya hazır olmalıyız. Bu kapsamda Denizli Valiliği toplumda güneş enerjisinden elektrik üretimine örnek uygulama teşkil etmesi açısından  büyük bir atılım gerçekleştirmiş, yeni yapılan binasının çatısına 75 kW’lık bir sistem kurmuştur.  Kendi elektriğini üretmesi açısından büyük bir prestij uygulaması olacak bu proje, 500 kw’lık lisanssız elektrik üretimi uygulaması olarak da bölgemizin bu ölçekte ilk projesi olacaktır.

Denizli’de birbirinin yaptıklarından etkilenen bir şehir kültürü vardır. Bereket Enerji gibi bir ulusal enerji şirketi ve sahiplerinin Denizli’de yaşadığı bir elektrik dağıtım şirketine sahip olan Denizli, kamu yönetimiyle birlikte yine Türkiye’de ses getiren çalışmalara imza atacaktır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı