REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’NİN DUAYENİ KİM?

28 Ocak 2012 Cumartesi

Denizli 2009 krizinin etkilerini çabuk atlattı. Bitti denilen tekstil sektörü tekrar küllerinden doğma sürecinde. 2011 ihracat verileri de 3 Milyar’ın geçildiğini işaret ediyor.

Buldan, Kızılcabölük ve Babadağ yüzyıllardır tekstille uğraşan bölgeler olarak bilinse de özellikle Babadağlı dokumacıların Denizli’ye kazandırdığı tekstil endüstrisi bugün itibariyle hala Denizli’nin gözbebeği olma özelliğini hala taşıyor.  Denizli’de tekstilin yıllar içinde % 50’yi bulan istihdam yaratma oranı şimdilerde  % 25’lere gerilese de en fazla istihdamın yapıldığı sektör olma konumunu koruyor.

Tekstil endüstrisi girişimcilerin  birbirlerinden etkilenmeleri Denizli için büyük bir fırsata dönüştü. Bugün Denizli’nin Türkiye’nin kişi başı ihracatında 6. olmasını sağlayan başarının  % 50’si bu girişimci anlayışın ürünüdür.

Denizli’nin sanayileşme sürecindeki önemli adımlardan biri de 1960’larda Denizli’de sanayi sitesi kurulma fikri ve çalışmalarıyla atılmış. Bakır işiyle uğraşan Ahmet Nuri Erikoğlu’nun önderliğindeki tüccarlar ve meslek erbapları bir araya gelip birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılayacakları küçük atölyeler kurmuşlar. Bugün Organize Sanayi anlayışının küçük bir prototipi olarak görebiliriz bu girişimleri. Ardından gelen taleple 2. Sanayi sitesi de kurulmuş. Bugün dünya devi olan Er-Bakır’ın ve Denizli kablo sanayisinin temellerinin 1. sanayi sitesinde atıldığını söylemeden geçemeyiz. 1969’da 1. Sanayi sitesinde kurulan Ergür Kablo’da yetişen ustalar bugün Denizli kablo sanayisinde ülkemizin yüzakı şirketlerin hissedarlarıdır.

Bu tür başarı hikayeleri Mermer, Gıda, Şarap vb. sektörlerde etkilenme, yetişme-öğrenme ve girişimcilik gibi öykülerle çoğaltılabilir. Mesela şarapta sadece Bekilli tüm Türkiye üretiminin % 27’sini karşılıyor ve Denizli’nin toplam üretimi Türkiye üretiminin yaklaşık % 75’ine denk geliyor. Yeri gelmişken tarihe not düşelim; Denizli’yi Denizli yapan değerlerin bir manifesto haline dönüştürülüp yeni nesillere aktarılması gerekiyor, bir şehir belleğine ihtiyaç var.

Şimdi 2012 yılı itibariyle değişen ve dönüşen dünyada Denizli’yi tekrar tanımlama ihtiyacı belirmiştir. Bu işi de en iyi yönetebilecek kişinin Valimiz olduğunu düşünüyorum. Denizli Valimiz Abdülkadir Demir böylesi bir fikrin gelişmesi için Denizli’nin eğitimine, istihdamına, kültürel hayatına, geçmişine emek vermiş saygın insanları cesaretlendirmelidir. Denizli’nin tekrar içinden duayenlerini önderliğe soyundurma vakti gelmiştir. Bu işin mihmandarı olabilecek isimler aklımda fakat sizden önerileri bekliyorum.

serdarekiz@denizlihaber.com adresine isimleri ve gerekçelerini gönderebilirsiniz.

Denizlihaber.com olarak bunu ileriki günlerde kamuoyuyla paylaşacağız.

Herkese sağlıklı günler dilerim.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı