REKLAMI GEÇ

İŞİN BEREKETİ VAR DEMEK Kİ…

4 Ocak 2013 Cuma

Genel Yayın Yönetmenimiz Sedat Kurt Bereket’in patronlarıyla yaptığı söyleşiyle son zamanların en keyifli röportajına imza attı. Uzun zaman sonra iki patronu medyada da  bir arada görmek ve fotoğrafın yerel bir internet gazetesi tarafından yayınlanması, patronların hem denizlihaber’e olan ilgisi  ve güvenini hem de Denizli’ye olan sevgilerinin  bir göstergesi.

Bereket Şirketler Grubu ( henüz holding değil ama sanırım 2013’de Bereket Holding adını duyacağız)  İzmir ve Manisa gibi Türkiye elektriğinin neredeyse % 10’nunu tüketen bir sanayi bölgesinde yılların İzmirli sanayicilerine ders verircesine geçen Aralık ayı içinde  Gediz Elektrik’in  dağıtım özelleştirmesini aldı ve Denizli’yi ülke gündemine  taşıdı. Aralık ayında, DENTAŞ’ın ardından ulusal basına yansıyan bir Denizlili başarısı olarak da hafızalarda yer buldu. Yazıp yazıp duruyoruz ya, Denizli’ye ulusal düzeyde temsil edecek, kalbi Denizli için çarpacak patronlar lazım diye; işte bu duaeyenlerden  biri de Bereket Şirketler Grubu.

Çok değil 90’lı yıllarda küçük bir HES projesiyle kurulan bir şirket Bereket Enerji. Şimdi ise enerji santrallerinin yanında Türkiye’nin yaklaşık % 14 elektrik dağıtımının sahibi. Sahip oldukları kurulu güç ve çeşit aslında grubun enerjiye bakış açısını da yansıtıyor: İlla da yerli ve mümkünse yenilenebilir bir enerji.

İki Elektrik mühendisinin başarı hikayesi bu. “Su akar Türk bakar” sözüne inat edercesine doğru zamanda doğru iş yapanların, azim, kararlılık ve mütevaziliğinin bir sonucu bu hikaye.

İhracatımızla övünürken bir de enerjiyle anılır oldu Denizli. İzmir gibi modernite ve sanayinin merkezi olan bir şehirde enerjiyi tedarik etmenin haklı gururunu yaşayacak Denizli.

 

Bu öyle bir hikaye ki  bu,30 m2 odada 30 seneyi paylaşan iki kişinin altıbin liralık şirketten katrilyonluk şirkete yolculuğunun hikayesi.

 

Ben bu hikayenin iki tarafıyla ilgileniyorum:

Birincisi enerji, ikincisi de Denizli sevdalılığı.

 

Evet Denizli’de fabrika ve sanayi kültürü  tekstille başladı fakat Denizli diğer tekstille uğraşan şehirlere nazaran sanayi dönüşümünü sağlayamadı. Bu konuda en büyük başarıyı Gaziantep gösterdi. Denizli’nin bu dönüşememekteki başarısızlığın sebebi de tüccarlıktan sanayiciliğe geçmeyi becerememesinden kaynaklanmakta. Tarlanın içinde, teknenin arkasında ve işinin başında olacaksın, malı alırken ve satarken kazanırsın dersen tabiki sanayici olamazsın; o zamanda da önünden geçen fırsatları bir bir ıskalarsın. Örnek mi alın size örnekler:

 

Aydın istikametine gidenler Sultanhisar Salavatlı’daki jeotermal santralleri bilirler. Bu santrallerin büyük hissedarı Muharrem Balat adında  Gaziantep’li bir inşaat şirketi sahibidir. Kuyuların asıl sahibi ve fikir babası ise ,  bu yatırıma ortak aramak için bundan on sene önce yana yakıla Denizli’ye gelip “gelin bu işe ortak olun diye” birçok sanayiciyle görüşen bir kişidir. Bizim Denizlili sanayicilerimiz de “ Biz gördüğümüz işi yaparız, yerin altı muamma” diyerek  bu yatırımcıya kapıyı göstermişlerdir. Ayrıca zamanında  aynı istikamette gidenler Sarayköy Kızıldere’den geçerken santralden çıkan buharı ve Menderes’e akan sıcak suyu gördüklerinde “vah vah, yazık oluyor bu suya” diyerek iç geçirdiklerine çok şahit olmuşumdur. Ama hepsinin en büyük gideri olan enerjiyle ilgilenmek hiç akıllarına gelmemiştir.

 

Daha da vahimi Bereket Enerji santral yapıp elektrik satmaya başladığında o zamanlar enerji piyasası diye birşey yoktu, öyle santral kurayım, kurduğum santralin elektriğini satayım diye bir şey sadece otoprodüktör denilen ortaklara satışla yapılabilen bir uydurma mevzuatla yürüyordu. Daha kimsenin uyanmadığı bir dönemde Bereket’in bu santraline ortak olanlar  “ya Allah aşkına bu işte bir iş var, biz de enerji tüketiyoruz” deyip kenarından köşesinden bu işe bulaşmak isteseler eminim Bereket’in patronları çokdan yardımcı olurlardı.

 

İşte bu fırsatları değere dönüştürmek büyük bir başarıdır. Ayrıca illa da Denizli deyip bu şehirde yaşamayı arzulamak Denizli açısından büyük bir kazançtır.  Sn. Ceyhan Saldanlı ve Ali Yağlı vizyonlarıyla Denizli’ye güç katmaya devam ettikleri sürece Denizli kazanacaktır.

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı