REKLAMI GEÇ

KÖPEKLER İSTEDİ DİYE ATLAR ÖLMEZ

20 Ocak 2014 Pazartesi

Hafta sonuna Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin sözleri damgasını vurdu:
“Köpekler istedi diye atlar ölmez!”
Bu sözler sosyal medyayı salladı, internet siteleri haberi flaş geçtiler.
Herkes ayrı bir yorum yaptı, birbirine sordu, muhatap aradı.
Ne yazık ki konuyu enine boyuna da ele alan çıkmadı!
Bu konuyla ilgi hatırladıklarımı hem sizinle paylaşmak, hem de bu sözün sahibine ve geçmişine bir göz atmak isterim:
Merak ediyorsanız buyurun okuyun..

Efendim, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin sarf ettiği ancak kime ait olduğunu hatırlayamadığı bu sözün sahibi yok!
Çünkü o bir Romen atasözü. Bilirsiniz atasözleri anonim olur.
Türkiye ilk kez bu sözleri 2001 yılında bir Rumen’in ağzından duydu. Galatasaray’ın teknik direktörü Lucescu Futbol Federasyonu’nun Galatasaray-Beşiktaş futbol karşılaşmasını ertelemeyi kabul etmemesi üzerine bu sözü söylemişti.
Hatırlayanlar bilir. Ortalık ayağa kalkmıştı! Basın günlerce bu sözleri sakız gibi çiğnemişti.
Hakaret içeriyor muydu? Ne demek istemişti? Atasözünün anlamı neydi? Vb.. vb…
Bu sözün anlamına geçmeden önce biraz geçmişinden söz edelim:

ic-zeybekci-lucescu

EGEMEN BAĞIŞ İKİ SEFER SÖYLEDİ
Tam unuttuk gittik demiştik ki, 2012 yılında bir kez daha duyduk. Bu kez doğduğu topraklarda bir Türk tarafından AB Bakanı Egemen Bağış tarafından söylenmişti.

İki günlük resmi temaslar için Romanya’da bulunan Bakan Bağış, Romen mevkidaşı Leonard Orban ile AB konularında işbirliği mutabakat muhtırasını imzaladıktan sonra basının sorularını yanıtlıyordu ki; bir gazetecinin Türkiye’nin AB üyeliğini engellemesiyle ilgili sorusuna şu cevabı verdi:
” Romanya’nın çok güzel bir atasözü var. Köpekler istiyor diye atlar ölmez.”
Bağış’ın ağzından çıkan bu sözler AB ülkeleri arasında ne kadar yankılandı bilinmez ama
Bakan bu sözü çok sevmiş olmalı ki, 2013’te Gezi olayları sırasında bir kez daha kullandı:
Bu kez hedefinde Gezi Parkı konusundaki açıklamaları nedeniyle AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Stefan Füle vardı:
Bağış, Füle’yi “popülizm yapmak”la suçladı ve Türkiye’nin büyümesinden rahatsız olanların olduğunu belirterek, “Köpekler istedi diye atlar ölmez” dedi.

ic-bagis-fule
17 ARALIK GÖNDERMESİ
Peki Bakan Zeybekci bu atasözünü nerede ve nasıl kullandı?
AKP il danışma kurulu toplantısında, 17 Aralık operasyonlarına gönderme yaparak: “Her kim yetim hakkına el uzattı ise sonuna kadar gidilsin. Ancak, birbiriyle alakası olmayan konuları aynı torbaya koyup düğmeye basanların amacı Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasını engellemektir. Çakallar, kendini aslan zannediyor. Bizim aslanlığımızdan şüphemiz yok. Çakalı, aslana karşı pohpohlamışlar. Aslan çakalı görünce ‘N’apıyorsun?’ demiş. Çakal da ‘Hiç ileri geri gidiyorum’ demiş. Çakalların duası asla geçmeyecek. Ne yaparlarsa yapsınlar ekonomik ve siyasi istikrarı bozamayacaklar. Kimin sözü hatırlamıyorum, ancak güzel söylenmiş, ‘Köpekler istedi diye atlar ölmez.’ Kardeş eliyle bir şey yapmaya çalışanların hevesleri kursaklarında kalacak.”

ic-zeybekci

PEKİ ZEYBEKCİ KİMLERİ KASET ETTİ ?
Zeybekci twitter’dan kimleri kast ettiğine de şöyle bir açıklama getirdi:
**Sözlerimiz Türkiye’mize,milletimize ve bize kasdedenleredir. samimi kardeşlerimiz başımızın kalbimizin tacıdır.
**Sözlerim hiçbir cemaat ve mensuplarına değildir. Milletimizin her evladı birlik ve beraberliğimize kast edildiğine bu tepkiyi gösterir
**Kardeş dediklerimiz ilelebet kardeşimizdir, kime ne dediğimiz gayet açıktır. Alınanlar millet ve iradesinin düşmanı değillerse işlerine baksın

**Türkiye’mizin siyasi ve ekonomik istikrarına,birlik beraberlik, kardeşliğimize, Ak Parti iktidarımıza kastedildiğine kimsenin şüphesi yoktur.

ic-tweet

BU ATASÖZÜ NE ANLAMA GELİYOR?
Şimdi sormanın zamanı geldi. “Köpekler istedi diye atlar ölmez “atasözü ne anlama geliyor?

Bunun için bir yazın ve dil ustası Özdemir İnce’ye başvuralım:
İnce’ye göre; ‘Sen başkalarının tepki ve engellemelerine aldırma, doğru bildiğini yap!” anlamına geliyor.
İnce’nin 8 Nisan 2001’de kaleme aldığı köşe yazısından devam edelim:
“Lucescu bizim ‘İt ürür, kervan yürür’ün eşanlamlısı olan bir Romen atasözü söyledi: ‘Köpekler istiyor diye atlar ölmez’.. “..Eğer başbakanlar ve bakanlar ‘Dereyi geçerken at değiştirilmez’ atasözündeki (deyimindeki) ‘At’ sözcüğüyle kendilerini özdeşleştirecek olsalardı, bir yığın siyasal bunalım çıkar, sayın büyüklerimiz de kanlı bıçaklı olurlardı. Her dilde,atasözleri ‘mecaz’ (metafor) olarak tanımlanır. Bir söz sanatı olan mecaz kullanımında bütün temel sözcükler gerçek anlamlarının dışında bir anlam kazanır. Örneğin, taraftar için kullanılan ‘On ikinci oyuncu’ deyimi de mecazdır. Bu nedenle, Romen atasözündeki ‘atlar’ ve ‘köpekler’ gerçek anlamlarında kullanılmıyor. Atasözünün anlamı şu: ‘Sen başkalarının tepki ve engellemelerine aldırma, doğru bildiğini yap!’ Tıpkı, bizim ‘İt ürür kervan yürür’ atasözünün kimseye ‘it’ demediği gibi, Romen atasözü de kimseye ‘köpek’ ve ‘at’ sıfatı yüklemiyor. Tartışmaya katılanların Türkçe bilinçsizlikleri karşısında yüzüm kızardı!”

ic-ozdemir-ince

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

mazlum   -  Bağlantı 5 Ağustos 2015, 06:43

haber de yanlis bilgilendirme var Lucescu o lafi fenerin berabere kaldigi macta kural hatasi karari ciktiginda soylemisti

AB BAS KARA   -  Bağlantı 21 Ocak 2014, 12:04

DÜN METHİHİYELER YAZDIĞINIZ BU GÜNSE YERİN DİBİNE SOKTUĞUNUZ MUHTEREM İNSAN FETULLAH GÜLEN HOCAMIZA DEMEDİĞİNİZ BİR İT KALDIYDI ONUDA DEDİNİZ HAŞŞAŞİ ÖRGÜT AYI V.S YÜCE ALLAH HERŞEYİ BİLENDİR ADELETİ ER YADA GEÇ TECELLİ EDER. SÜMME HAŞA SAYIN BAŞBAKANI ALLAHÜ TEALAYA EŞ TUTTAN BİR ZİHNİYETLE İŞİM OLMAZ BUGÜNE KADAR ALDIĞINIZ OYLAR HARAM OLSUN

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı