REKLAMI GEÇ

Zorlu Müzesi ne oldu?

25 Ekim 2013 Cuma

Malum müze meselesi Denizli’nin neredeyse 50 yıllık hayalidir.
Hatta bunun için Müze Girişimcileri Derneği bile kurulmuştur.
2012’de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Denizli’ye müzeyi Ahmet Nazif Zorlu’nun yaptıracağını müjdeledi.
Denizli’nin yetiştirdiği Babadağlı bu ünlü işadamının adı da müzeye verilecekti.
Başta iki müze yapılacaktı. Biri Pamukkale’de, diğeri merkezde..
Protokol imzalandı. Bir süre sonra Pamukkale’deki müzeden vazgeçildi ve merkezde daha büyük bir projede karar kılındı.

Mimar Kayhan Çakanel projeyi hazırlandı, bir süre sonra da görücüye çıktı..
Sonra kulislere bomba gibi bir iddia düştü.
Ahmet Nazif Zorlu Denizli’de yaptırmayı planladığı müzeyi askıya mı aldı? Denizli’de kulislere düşen bu iddianın dayanağı, müze projesinin tamamlanmasına karşın inşaata başlamak için Zorlu’nun harekete geçmek için isteksiz olması gösteriliyor. Zorlu’nun müze için çeşitli gerekçeler öne sürerek “top” çevirdiği yönünde de yaygın bir kanı bulunuyor.
Bir başka iddia da, işadamının Babadağ’da kendi adına yaptırdığı okuldan şikayetçi olduğunu ve okul binasının istediği şekilde olmaması nedeniyle, müze projesinde de insiyatifin kendinden alınacağından endişe etmesi gösteriliyor.

ic-2

Başbakan Zorlu’ya küstü mü?
Taraf Gazetesi ise bugün Ahmet Nazif Zorlu ile Başbakan Erdoğan’ın arasına Zorlu AVM’nin girdiğini yazdı. Taraf’ın manşet üstünden gördüğü haberde “Başbakan Zorlu’ya gitmedi, sıradaki” dedi. Spotuyla haber duyurulurken “Başbakan imar izninin üç katı inşaat yapan Zorlu Center yerine Ankara’da Next Level’i açtı” başlıkları kullanıldı. Gazetenin haberine göre Zorlu Center 15 Eylül’de açılacaktı. Ancak Erdoğan gitmeyince resmi açılış yapılamadı.

Başbakan gelmeyince Ahmet Nazif Zorlu, 10 Ekim’de Türkiye’nin en maliyetli AVM’sini tek başına açtı” ifadelerine yer verdi’

ic-1

Zorlu Center’i açmayan Başbakan Erdoğan 29 Eylül’deki Denizli ziyaretinde Zorlu’ya ait Sarayköy Kızıldere Jeotermal Tesisi’nin açılışını yapmıştı. Bu da aradaki soğukluğun imar izninin üç katı inşaat yaparak kamuoyunda da tepki toplayan Zorlu Center’den kaynaklandığını gösteriyor.
Kulislere göre ise; Başbakan ve Zorlu arasındaki bu soğukluk Denizli’deki müzeye de yansıdı. Zorlu’nun ağırdan almasının altında yatan bir başka neden de bu.

Müze Protokolü Günay zamanında imzalanmıştı
Bilindiği gibi işadamı Ahmet Nazif Zorlu ve dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında 22 Eylül 2012’de antik Laodikya Antik Kenti’nde imzalanan protokolle, işadamının Denizli kent merkezi ve Pamukkale’ye 5’er bin metrekarelik iki müze yapılması için çalışma başlatılmıştı. Geçen süre içerisinde yapılan görüşmeler sonucunda, 2 müzenin yerine, Denizli kent merkezine daha büyük bir müze yapılması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Denizli Valilik binası arkasına yapılacağı açıklanan Zorlu Denizli Arkeoloji Müzesi’nin projesi Mimar Kayhan Çakanel tarafından hazırlanmıştı.

Tamamı işadamı Ahmet Nazif Zorlu tarafından yaptırılacak müzenin toplam inşaat alanı 14 bin metrekare olarak belirlenmiş, Müze, sergi alanına 10 bin, Kafe ve Teknoloji Müzesi Alanına bin, giriş avlusu bin ve Teras-Açık Sergi alanı 2 bin metrekare olması çevresi tamamen yeşil alanla kaplı planlanmıştı.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı