REKLAMI GEÇ

ABD’DE NELER OLUYOR?

9 Aralık 2021 Perşembe

ABD denince aklıma, dünya jandarmalığı ve dünya ekonomisini küreselleştirme çabaları geliyor. “Küreselleşme” mucidi olarak tek bir ülke gösterilemez. Yine de, soğuk savaşın bitişiyle gelişen bir süreç olduğundan, soğuk savaşın asıl galibi olan ABD akla geliyor.

 

Küreselleşme yanıltıcı vaatler içeriyor: Yeni sosyoekonomik kalkınma olanakları, insan bağlantılarının genişlemesi gibi. Aslında, özellikle ekonomisi zayıf ülkeler için yeni tehlikeler ortaya çıkarıyor. Bunların en önemlileri, büyük ölçekli finans ve ekonomi krizleridir.

 

ABD hükümeti olaya bu pencereden bakmıyor. Hele bu günlerde başkan Biden’ın dünya perspektifi şundan ibaret: “Dünya demokrasiler ve diktatörlükler arasındaki tarihi mücadeleye kilitlenmiştir ve ABD önderliği olmadan demokrasiler bu savaşı asla kazanamaz.”

 

Bu yeni doktrin, ABD’de yıkıcı etkileri olmuş bir Trump dönemine karşı tepki olabilir. Yine de altında, Çin ve Rusya’yla olan ABD rekabetinin yattığı görülüyor. Bu ülkelerdeki insan hakları ihlallerini masaya yatıran Biden, otoriter sistemlerin doğası gereği kusurlu olduğu ve uzun vadede iyi sonuç vermeyeceği kanısına vardı.

 

ABD’nin Trump döneminden sonra belini doğrultabilmesi ve dünyaya dik bir duruş sergilemesi için, bu söylem hiç de yeterli görülmüyor. Sözleri ve eylemleri birbirini tutmayan bir Biden’ın zayıf ve tutarsız bulunacağı açıktır. Özellikle de Çin’e karşı olan duruşunda, Biden’ın Batılı müttefiklerini yanına çekmesi çok zor. Çünkü Avrupa’nın güçlü devletlerinin hepsi de Çin ve Rusya ile sıkı ekonomik ilişkiler içindedir.

 

ABD’nin bu yeni doktrini yaşama geçirme çabası, Çin ve Rusya arasındaki ilişkilerin güçlenmesine ve diğer ülkelerin Çin’le daha derin bağlar kurmasına yol açabilir. Yeni bir soğuk savaş istemiyor görünen ABD yönetimi, bu söylemleriyle yeni bir soğuk savaşı tetiklemiyor mu? Biden Dünyaya, bir soğuk savaş perspektifinden bakıyor gibi. Bir basın konferansında söylediklerine bakınız: “Çin emeline ulaşamayacak. Dünyanın en güçlü, en zengin ve lider ülkesi olamayacak. Çin’in Dünyayı yönetmesini engelleyemezsek, ABD’yi de ayakta tutamayız.”

 

Biden doktrininin bir ifadesi de şudur: “Daha iyi bir Dünya ortaklığı kurma inisiyatifi.” Amerika müttefikleri bu inisiyatife uyacak mı, bekleyip göreceğiz. Çin’in 2013 yılında başlatmış olduğu “kuşaklar ve yollar inisiyatifi”ne bir tepki bu. Çin’in Asya, Ortadoğu, Afrika ve Avrupa’yı kapsayan bu muazzam altyapı ve ticaret projeleri ağı; bu bölgelerdeki ülkeler nezdinde yaygın destek görmektedir. Biden İnisiyatifi neyi başaracaktır? ABD Kongresi, müttefikler ve şirketler destekleyecekler mi? Çin projesi çoktan kurulumunu tamamlamış ve almış yürümüş durumdadır.

 

 

 

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı