REKLAMI GEÇ

ATATÜRK, YURTTA BARIŞ, YURTTA BARIŞIN İNŞASI

14 Kasım 2019 Perşembe

10 Kasım Pazar günü, büyük kurtarıcı önderimiz ve kurucu dâhimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü hasretle ve saygıyla andık. “Yurtta barış dünyada barış” onun ünlü sözü ve bize miras bıraktığı ilkesiydi. Ölüm yıldönümü nedeniyle büyük atamızı bu yazımda anlamlı biçimde anabilmek için, onun bu sözünün önce “yurtta barış” kısmını anlamaya çalıştım.

Atatürk ileri görüşlü, milletini çok seven bir liderdi. İlerleyip gelişebilmek için barışın mutlak şart olduğunu iyi biliyordu. Balkan savaşları, 1. Dünya Savaşı, Kurtuluş savaşı derken bu millet savaşlardan çok çekmişti. Geri kalmışlığın nedenlerinden biri de bu savaşlardı. Savaş ülke ekonomilerini yerle bir ettiği için, Anadolu insanı fakir kalmıştı. Atatürk bu sözü 1931 yılında söylemiştir. Bu sözle amacı, milletinin; iç barışı sağlamış, komşu ülkelerle sorunlarını çözmüş olarak çağdaş devletler düzeyine çıkmasının önünü açmaktı. Atatürk, halkın hayatı tehlikede olmadıkça savaşa girilmemesi taraftarıydı. Ona göre esas olan barıştır. Büyük önder, büyük zaferin kazanılmasından sonra hep barışçı bir siyaset izledi.

Yurtta barış, beraberliğin ve ulusal birliğin sonucudur. Yurttaşlar birbirleri ile kavga etmeden huzur içinde, birbirlerinin hak ve özgürlüklerine uyum sağlayarak yaşamalıdırlar. Barış ülkede esenliği sağlar ve barış; kalkınmanın, gelişmenin ve demokrasinin de olmazsa olmazıdır.

Bu konuda yaptığım araştırmalar sonucunda, en bütüncül ve ayrıntılı tanımı yaptığını gördüğüm bir sivil toplum kuruluşunun “Barış İnşası Nedir” adlı makalesinden de yararlanmak istedim.

Söz ettiğim kurum; Londra merkezli, Den Haag’da şubesi olan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan ‘International Alert’ kurumudur. Amacı barış inşasına dönük arabuluculuk ve danışmanlık yapmaktır. Bunun için, akademik ve pratik çalışmalar yaparlar. Onların “Barış İnşası Nedir” başlıklı makalelerini İngilizce’den Türkçe’ye çevirip, siz değerli okurlarım için bir buçuk sayfada özetlemeyi yararlı buldum:

“Nelerdir barışa katkı koyan?

Barışın inşasını anlamak için, barışa katkı koyan faktörlerin değerini bilmeliyiz. Onların yokluğu çelişki ve çatışmalar doğuracaktır. Barış nasıl olasıdır? Barışın ön koşullarını madde madde inceleyelim:

Herkes güvende yaşar, şiddet korkusu ve tehditi yoktur. Yasada ve uygulamada hiç bir şiddet türü hoş görülmez.

Herkes yasalar önünde eşittir, yargı sistemleri güvenilirdir, adil etkin yasalarla insan hakları korunmaktadır.

Herkes politik kararların oluşumuna katılabilmektedir ve hükümet halka hesap verebilmektedir.

Herkesin, temel gereksinimlerine meşru ve eşit erişimi vardır. Yani gıda, temiz su, barınak, eğitim, sağlık ve insanca yaşama çevresine.

Herkesin, çalışmak ve geçinmek için fırsat eşitliği vardır; cins, etnik köken, kimlik ve aidiyet gözetmeksizin.

Bu faktörler sayesinde, bir halk farklılık ve çelişkilerini şiddete başvurmaksızın çözebilecek dirayete ulaşır. Toplumsal barışın inşası neler gerektirir?

Değişik diplomasi biçimlerini uygulamak

Demokrasiyi ve demokratik katılımı güçlendirmek

Yargı sistemlerini geliştirmek: Yolsuzluk karşıtı inisiyatifler, anayasal reformlar, yargıya kolay erişim, gerçeği ortaya çıkarma komisyonları, vb.

Genel kamu güvenliğini iyileştirmeye çalışmak

İş dünyasıyla birlikte çalışıp, kalıcı iş üretimi sağlamak ve iş dünyasının istihdam uygulamalarını iyileştirmek

Altyapıyı, kent ve bölge planlamasını iyileştirmek

Okullara barış dersleri koymak

Özgür ve dışlamayan bir medya yaratmak

Sağlık hizmetlerini iyileştirmek

Ülkedeki karışıklık ve çatışma – çelişme alanlarında, kalkınma programlarını buradaki çatışma dinamiklerine karşı daha duyarlı hale getirmek
Toplumsal barışın inşası elbirliğiyle ve yerel, ulusal, bölgesel, uluslararası düzeylerin hepsinde birden yapılır. Bu barışın inşasında; bireyler, topluluklar, sivil toplum kuruluşları, hükümetler, yerel yönetimler ve özel sektör hep birlikte rol alır.” (International Alert.org: What is Peacebuilding).

Değerli okurlarım, çıkacağım gezi nedeniyle haftaya buluşamayacağız. 28 Kasım 2019 tarihinde sizlerle yeniden bir yazımda buluşmak dileğimle, esen kalınız.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı