REKLAMI GEÇ

BABADAN KIZINA MEKTUP

8 Temmuz 2021 Perşembe

Canım kızım, yabancı bir ortamda eğitim aldığın için olabilir belki. Görüyorum ki, insanlardan bezmiş, onların kötü olduğunu düşünmeye başlamışsın. Sen de biliyorsun ki, her genelleme sorunludur. Çünkü deneyimlediğin böyle insan sayısı, dünya nüfusunun yanında devede kulak değil ama belki kıldır. “Diğer insanlardan da böyleleri çıkmaz” demek değil bu. Biz insanlar böyle düşünmeye başlayabiliriz elbette. Tüm dünya üzerimize geliyormuş gibi olduğunda. Bu duygu ve düşünceye kapılanlar sanırım hep oluyordur.
Canım kızım, sözlerimin buraya kadarı seni anlamaya çalışıyor olmamdır. Elbette bunda, anlayışla karşılanmayacak hiç bir şey yok. Yine de bu noktada seni uyarmam gerekiyor. Yaşamını bu kabulle sürdürmeye gelmez kanımca. Eziklik duygusunu üzerimizden atamazsak, daha çok eziliriz korkarım ki. Ezik kişi ezeni çeker hep. Belki bilmeden ne yapmış oluyorsun, hiç düşündün mü? Kendini kurban yerine koymuş oluyorsun.

Kendimizi kurban yerine koyduğumuz durumların olabilmesi olağandır kanımca. Ne var ki, bunu en kısa sürede fark etmeliyiz. Sen artık bir yetişkinsin ve biliyorsun ki, yaşadığın her şeyin sorumluluğunu üstlenmelisin. Sorumlusu sen olmasan bile. Yani bu yaşadıklarında tümüyle masum olman bile, omuzlarından bu sorumluluğu söküp almıyor. Biliyorsun değil mi? İşte bu noktada, bir yetişkinin kendini kurban olarak görme lüksünün olmadığı su yüzüne çıkıyor.

Canım kızım; tüm bunları, sen çaresizlik hissine kapılasın diye söylemiyorum. Çünkü yetişkinliğe erişme sürecinde birçok ‘silahlar’la donandın, yaşam savaşı verebilesin diye. Bunlar nelerdi? Bilgi ve becerilerin, sosyal yetilerin, kendini tanıma sürecin, geliştirdiğin güçlü kişilik, dirençlilik, irade…

İrade. Diğer tüm yaşam ‘silahlar’ının hepsini harmanlayan büyük insani güç. Elbette insan ölçeğinde yani “cüz’i”. İnsan kişiliğinin erişebileceği doruklarda oldukça büyüyebilen bir insani güç. Kendini kurban yerine koyduğun her anda ve bunu fark ettiğin her anda; iradeni ve bu iradeyle neler başarabileceğini düşün lütfen. “Ben iradenin sahibiyim” de. O zaman; gücünün içinden konuşmalı ve gücünün ta içinden davranmalısın. Sesinde de yankı bulmalı gücün, o sesle en nezaketli şeyleri söylüyor olsan bile. Gülümsemen bile gücünün ta içinden olmalı, iradeni yansıtmalı.
Sevgili kızım; iyi bir aile terbiyesi yanı sıra, çok iyi bir eğitim ve çok iyi bir dünya görgüsü aldın. Sen şanslılardandın. Ne yazık ki çoğu kişi bu denli şanslı olamıyor. Kendini bu kadar sevdirebilen sen, kendini bu kadar da saydırabilirsin. Saygılı olmanın ve saygıyı hak etmiş olmanın bile saygınlık getiremediği zamanlar ve durumlar yok mudur? İşte o durumlara hazırlıklı olmak ve içsel gücümüze, irademize odaklı kalmak gerekiyor değerli kızım.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı