REKLAMI GEÇ

DENİZLİ KENTİ NASIL PLANLANMALI-2

11 Ekim 2018 Perşembe

Bu yazımın geçen hafta yayınlanan birinci bölümünde Denizli kenti nazım imar planlarından iki örnek sunmuş ve onları irdelemiştim. Bu son bölümde artık yazımın başlığına yani ana konusuna dönebilir, kendi önerilerimi sunabilirim. Aşağıdaki fotoğraf Denizli ve yakın çevresinin güncel hava fotoğrafıdır:

Bu fotoğrafta Denizli kentinin mevcut yerleşim alanını, Gökpınar Baraj Gölü’nü ve en sağda beyaz bir leke olarak 1. Organize Sanayi Sitesi’ni görmekteyiz. Aşağıdaki fotoğrafta ise; bu metropoliten alanın yapılaşmaya uygun (eşik-dışı) bölümlerini, yeşil çemberler içindeki alanlar olarak göreceksiniz. Ana kentsel alana yakın ama ondan kopuk çemberler olduğuna dikkat ediniz:

Yapılaşmaya uygun alanların birçoğunun ayrı ayrı olması, uygun bir kentleşme modelinin uydu kentlerle olabileceğini anlatıyor. Bu kentleşme modeli de toplu taşıma odaklı bir kent planlamasıdır. Aşağıda, bu modelin bir şeması görülüyor:

Bu Çin kökenli şemada, ana kent ve çevresindeki 5 uydu kentten oluşan bir kentleşme modeli sunulmaktadır. Şemada; Demiryolları, ana karayolları, toplu taşıma hatları ve hepsini bir araya getiren ana transit merkezini görebilirsiniz. Bu ulaşım hatları merkez kenti uydu kentlerle ve uydu kentleri birbirleriyle bağlamaktadır. Şemadaki ufak sarı daireler, aralarda kalan ufak yerleşimlerdir. Aşağıdaki fotoğrafta; Denizli kentimizin olabilir gelişme yönlerini, oklu turuncu çizgilerle belirtiyorum:

Aşağıdaki fotoğraf; 4 ve 6 numaralı fotoğraflarda görülen çizimlerimin bir sentezidir. Ek olarak, kentsel gelişme doğrultularına uygun ve olabilir raylı toplu taşıma hatlarını siyah çizgilerle belirtiyorum:

Verimli tarım alanlarından ve orman alanlarından fazla geçmeyen bu raylı toplu taşıma hatlarını, kuşkusuz bir ana fikir olarak ve kabaca belirtmekle yetindim. Çünkü kesin güzergahları, ancak uzun çalışmalar sonucu belirlenebilir. Foto 6’daki gibi bağlantıların Denizli kentimiz için niye uygun olmadığı sanırım bu paragrafın başındaki ifademden anlaşılmıştır. Zaten söz konusu şema ana fikri verir, uygulamada kentten kente farklılıklar olması kaçınılmazdır.

Yeni yazılarımda buluşmak üzere esen kalınız.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı