REKLAMI GEÇ

YANAN ADAM FESTİVALİ

18 Mart 2017 Cumartesi

Burning Man, her yıl Ağustos-Eylül aylarında Nevada’da Black Rock Çölü’nde gerçekleştirilen bir festivaldir. Festival adını, kapanış etkinliğinde ahşap bir kuklanın yakılmasından almaktadır. (Vikipedi). Larry Harvey ve Jerry James tarafından, küçük bir topluluğun katılımı ile ilk kez 1986 yılında San Francisco, Bakers Beach’de gerçekleştirilmiş bu festival, ilerleyen yıllarda katılımcıların inanılmaz boyutlara çıkması ile, 1990 yılından itibaren Black Rock çölünde yapılmaya başlanmıştır.

35 bin ila 45 bin arasında insan yıllardır bu tarihlerdeki 7 gününü bu festivalde geçirip çöl şartlarına direnerek, insan bedeni ve onun kalıplarını temsil eden tahta adamı yakarak kapanışta son noktayı koyuyorlar.

Sanatçılar Playa (Plaj) adı verilen kampın ortasında, teması daha önceden belirlenmiş olan festival için hazırladıkları çalışmalarını sergiliyorlar (Ekşi Sözlük). Bir drama festivali de olan Burning Man katılımcılarına ‘burner’ yani yanıcı deniyor ve kendilerini tümüyle özgürce ifade etmeleri yüreklendiriliyor. Bu ifade ediş, alabildiğine çılgınca giysiler giymek, yarı çıplak ya da çırılçıplak dolaşmayı da içeriyor.

 

Gezimanya’ya göre, Burning Man festivalinin on prensibi ya da kuralı vardır :
1. KATILIM. Herkes katılabilir. Yabancılar saygıyla karşılanır. Katılım için ön koşul yoktur.
2. HEDİYE VERME. Festival hediye verme odaklıdır. Herkes hediye verebilir. Karşılık verilmesi beklenmez.
3. META OLMAKTAN ÇIKARMA. Festival yöneticileri kendi tanıtımlarını yaparlar ve asla ortamı ticarileştirmezler.
4. KENDİNE GÜVEN. Herkesin potansiyelini keşfetmesi ve kendine güven duyması teşvik edilir.
5. KENDİNİ İFADE ETME. Bunun kişilerin kendi ruhlarına vereceği en büyük hediye olduğu düşünülür. Başkalarına saygı çerçevesine uyulur.
6. TOPLU GÜÇ. Uyum, işbirliği gibi özelliklerin ön plana çıkması istenir.
7. SİVİL SORUMLULUK. Festival sivil toplumu destekliyor.
8. İZ BIRAKMAMAK. Festival bitiminde geriye çer çöp gibi hiçbir izin bırakılmaması ve festival alanının öncesinden daha güzel hale getirilerek bırakılması esastır.
9. ETNİK ÇEŞİTLİLİK. Hiçbir ayrım gözetilmeksizin herkesin buraya gelmesi ve kendini alabildiğine özgürce ifade etmesi sağlanır.
10. SAMİMİYET. İnsanlar arasındaki yapay duvarların yıkılmasını ve kaynaşma olmasını hedefler. Herkes herkese sarılabilir ve sıklıkla sarılır da. İnsanın kendi özünün farkına varmasını sağlamaya yöneliktir.

Ekşi Sözlük’e göre, festivalin iki önemli günü Cumartesi ve Pazar. Cumartesi önce yanan adam heykeli ya da totemi etrafında beşyüzden fazla ateş göstericisi ateş çeviriyor sonra da adam yakılıyor.

Pazar günü ise tapınağın yakıldığı gün. Tapınak, her sene farklı mimarilerde inşa edilen bir simgesel yapıdır. İnsanlar tapınağa, kaybettikleri kişilere ait hatıralarını bırakıyorlar ve sonra tapınak da yakılıyor.

Doğrusu gidip katılabilmek isterdim. Ülkemizden daha çok genç katılımcılar olmak üzere gidenler var.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı