REKLAMI GEÇ

FOTO-MAKALE : BİZDEN VE 3. DÜNYADAN

6 Aralık 2018 Perşembe

Bu makalemde; bazı açıklamalar yapmakla birlikte, yorumu siz değerli okurlarıma bırakıyorum. Aşağıdaki hava fotoğrafında, Denizli’nin en planlı sayılabilecek Bahçelievler ve Yenişehir semtleri görülüyor:


Aşağıdaki hava fotoğrafında, yaklaşık Denizli büyüklüğünde bir kent olan Bulawayo’nun merkezi alanları görünüyor. Bu kent Afrika’nın Güneyindeki Zimbabwe ülkesinin 2. Büyük kentidir :


Aşağıdaki hava fotoğrafında, başkentimiz Ankara’nın orijinal Jansen Planı’nın en çok uygulanmış olduğu planlı bölümleri görülüyor:


Aşağıdaki hava fotoğrafında, bir Güney Amerika ülkesi olan planlı kent Bogota’nın bir toplu konut semti görülüyor. Bu semti dikine kesen yeşil alan şeritlerine ve çember biçiminin planlamada nasıl kullanılmış olduğuna dikkat ediniz:


Aşağıdaki hava fotoğrafında, Trabzon kentimizin merkezi alanları görülüyor:


Aşağıdaki hava fotoğrafında, bir diğer Güney Amerika ülkesi olan Peru’nun oldukça planlı başkenti Lima’dan büyük bir konut bölgesi görülüyor. Yapı adaları ortasındaki geniş yeşil alanlara ve tüm semti kesintisiz dolaşan yeşil alan şeritleri sistemine dikkat ediniz:


Aşağıdaki hava fotoğrafında, İstanbul kentimizin Anadolu yakasından bir görüntü yer almaktadır:

Aşağıdaki hava fotoğrafında, Hindistan’ın 3. Büyük kenti Kalküta’nın bir uydu kenti görülmektedir. Uydu kentin ortasındaki büyük yeşil alana ve Peru örneğine benzer şekilde kentsel adaların ortalarında yeşil alanlar olduğuna dikkat ediniz. Bu uydu kentin içinden geçen metro hattını siyah bir çizgi olarak, metro duraklarını da küçük mavi kareler olarak görüyorsunuz:


Aşağıdaki hava fotoğrafında, İstanbul’un daha dar gelirli semtlerinden Ümraniye’yi göreceksiniz :


Aşağıdaki hava fotoğrafında ise, bir Uzakdoğu ülkesi olan Myanmar’ın en büyük kenti Yangon’un daha dar gelirli semtlerinden bir kesit göreceksiniz:


Değerli okurlarım; 26 Ocak 2016 Salı günü yayınlanmış olan “Planlama Kültürü” yazım, bu fotoğrafları yorumlamanızda sizlere rehber olacaktır.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı