REKLAMI GEÇ

SHAKESPEARE’İN DOĞDUĞU YERDE

8 Şubat 2018 Perşembe

Stratford Upon Avon, Londra’nın 163 km. kuzeydoğusunda yer alan yaklaşık 30.000 nüfuslu bir kasabadır. Ona dünya haritasında önemli bir yer kazandıran şey ise, ünlü İngiliz oyun yazarı ve şair Shakespear’in doğduğu yer olmasıdır. Shakespear ve ailesinin evi bir müze haline getirilmiştir ve ziyaretçilere açıktır.

Üniversite öğrencilik yıllarımda bir yaz İngiltere, İskoçya ve Galler Bölgesi’ni gezme fırsatı bulmuş ve Stratford Upon Avon’a da uğramıştım. Çoğunu otostopla, bir kısmını yürüyerek ve ufak bir kısmını trenle yaptığım bu yolculuk iki aya yakın sürmüştü. Ankara’da kartını çıkartmış olduğum için, gittiğim her yerde gençlik hostellerinde kalıyordum.

Avon nehrinin iki yakasına kurulmuş olan bu otantik kasaba, civardaki başka güzellikleri keşfetmek için üs olarak kullanılmaya elverişli bir konumdadır. Warwick ve Cotswald gibi tarihi yerleşimlere yakındır. Dünyanın en tanınmış tiyatrosuna ev sahipliği yapar, Kraliyet Shakespear Tiyatrosu. Avon Nehri’nin kıyısında olan bu tiyatro büyük bir binaya sahiptir. Orada Kraliyet Shakespear Kumpanyası yerleşiktir ve yalnızca Shakespear oyunları sahnelenir.

Stratford Upon Avon’ın 10 km. kadar güneyinde olan gençlik hostelinden o gün büyük bir heyecanla çıkmıştım. Hostelde tanıştığım bazı Avrupalı ve Amerikalı arkadaşlarla birlikte yürüyerek kasabaya indik. Hemen Kraliyet Shakespear Tiyatrosu’na gidip o akşamki oyun için bilet almak istiyorduk. Oyun “Size nasıl Geliyorsa” idi. (As You Like İt) Biletlerin pek çoğu satılmış olduğu için, pastoral bir komedi olan bu oyuna ancak en arkada ayakta durmak için bilet kalmıştı. Genç olduğumuz için tamam dedik ve tanesi 60 Pence olan ucuz biletlerimizi aldık.

Bütün gün kasabayı gezdik, bir Çin lokantasında yemek yedik ve tiyatroya zamanında yetiştik. Sıraların en arkasının da arkasında ve ayakta oyunu izlemeye başladık. Sahne büyük, dekorlar muhteşem, oyun ve oyuncular harikuladeydi. Nefesimi tutarcasına izledim. Yorgunluğumu unuttum çünkü bu deneyim beni büyülemişti. Bu pastoral komediyi izlerken, Ünlü Romalı şair Vergilius’un ünlü pastoral şiiri Aeneid’I sahnede canlanmış görüyordum adeta. Netekim Aeneid 6 ile Shakespear’in Macbeth oyunu arasındaki benzerlik bilinmektedir. Bu ünlü İngiliz oyun yazarı ve şairinin Vergilius ve eserlerinden esinlenmiş olduğunu söylemek zor değildir.

“En büyük oyun yazarlarından biri olarak değerlendirilen İngiliz şair William Shakespeare, yarattığı karakterlerde insan doğasının en değişmez özelliklerini benzersiz bir şiir diliyle yansıtması dolayısıyla, yaşadığı yüzyıldan bu yana her çağda ve her ülkede en sık sahnelenen oyunların yazarıdır. 1564 yılında Warwickshire’da Stratford-upon-Avon’da doğan Shakespeare’in bunca ününe karşın, hayatına ilişkin kesin belge ve bilgiler çok azdır” (Antoloji.com).

Bu rönesans şairinin babası ticaretle uğraşan bir işadamıydı. Shakespear kendisinden 8 yaş büyük Anne Hathaway’la evlendikten ve ikiz çocukları olduktan sonra doğduğu kasabayı terk etmişti. Başkalarının oyununu çalmakla suçlanmış olan Shakespear, İngitere’nin en büyük şairi olarak bilinmektedir. 38 tiyatro oyunu ve çok sayıda şiir yazmıştır. Sone tarzı şiirleriyle bilinir. Yazımı onun bir şiiriyle noktalamak isterim:

Yıldızları süpürürsün, farkında olmadan,
Güneş kucağındadır, bilemezsin.
Bir çocuk gözlerine bakar, arkan dönüktür,
Ciğerinde kuruludur orkestra, duymazsın.
Koca bir sevdadır yaşamakta olduğun, anlamazsın.
Uçar gider, koşsan da tutamazsın…
(William Shakespear)

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı