REKLAMI GEÇ

“AĞUSTOS AYINDA 217 İŞÇİ, YILIN İLK 8 AYINDA 1338 İŞÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE YAŞAMINI YİTİRDİ”

18 Ekim 2017 Çarşamba

Kentin güncel yaşamından kesitler içeren köşe yazılarını sever gazete editörleri.

Çünkü okunur ve okur sayısını arttırır. Ama ekonomi haberleri, sağlık haberleri, politika haberleri gibi daha genel içerikler aynı ilgiyi toplamaz. Dolayısıyla editörün ilgisine de çok fazla mazhar olmaz.

Oysa kentin ayna tuttuğu şeyin, aslında o genel haber havuzunda yatan ulusal ölçekli haberler olduğunu aynı editör iyi bilir.

Eğer yaşadığı hayatı habere dönüştürecekse, haber kaynağına saygı göstermek zorundadır, bunu idrak eder. Yine de zaman zaman kafayı kuma gömmek gibi, “yerel haber olsun da isterse köpek ısırsın” nemelazımcılığına düşmekten kurtulamaz.

Biz bu gün çok ilgi görmeyeceğini umduğumuz ama dramatik rakamlarıyla içimizi sızlatan ulusal bir habere bırakalım köşemizi. Böylece hem editoryal sorumluluğumuzu, hem de yazar duyarlığımızı okurla paylaşmış olalım.
***
Haber çok yeni değil. Eylül ayı içinde yayınlandı. Ancak gazetelerin üçüncü sayfalarında küçücük bir kare bile değildi. İş güvenliği ile ilgili yayınlarda kendine yer bulabildi. Bu utancın sebebini sormayın, cevabı biliyorsunuz çünkü!

Sözü uzatmadan sayfamızı habere terk edelim.
***
“AĞUSTOS AYINDA 217 İŞÇİ,
YILIN İLK 8 AYINDA 1338 İŞÇİ…
“İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) raporuna göre, Ağustos ayında en az 217, yılın ilk sekiz ayında ise en az 1338 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG’in yazılı, görsel, dijital basından takip ettiği; emek-meslek örgütlerinden gelen bilgiler ile işçiler, işçi yakınlarının bildirimleri ışığında tespit ettiği ve her gün güncellenen bilgiler ışığında 2017 yılının ilk sekiz ayında yaşanan iş cinayetleri şöyle:

Ocak ayında en az 161 işçi,
Şubat ayında en az 133 işçi,
Mart ayında en az 152 işçi,
Nisan ayında en az 151 işçi,
Mayıs ayında en az 147 işçi,
Haziran ayında en az 170 işçi,
Temmuz ayında en az 207 işçi,
Ağustos ayında ise en az 217 işçi yaşamını yitirdi…

2017 yılının ilk sekiz ayında iş cinayetleri sonucu en az 1338 işçi, yaşamını yitirdi.

Ağustos ayında yaşamını yitiren 217 emekçinin 179’u işçi, memur statüsünde çalışan ücretlilerden; 29’u çiftçilerden/küçük toprak sahiplerinden ve 9’u esnaflardan olmak üzere 38’i kendi nam ve hesabına çalışanlardan oluşuyor.

EN YÜKSEK NEDEN TRAFİK – SERVİS KAZASI
Ağustos ayında iş cinayetlerinin nedenlerine göre dağılımı şöyle;
Trafik, servis kazası nedeniyle 64 işçi; yüksekten düşme nedeniyle 35 işçi; ezilme, göçük nedeniyle 22 işçi; elektrik çarpması nedeniyle 20 işçi; şiddet nedeniyle 20 işçi; kalp krizi, beyin kanaması nedeniyle 16 işçi; zehirlenme, boğulma nedeniyle 10 işçi; intihar nedeniyle 9 işçi; patlama, yanma nedeniyle 6 işçi; nesne çarpması, düşmesi nedeniyle 5 işçi; kesilme, kopma nedeniyle 1 işçi ve diğer nedenlerden dolayı 9 işçi yaşamını yitirdi.

EN ÇOK ÖLÜM İSTANBUL VE SAKARYA’DA
Ağustos ayında Türkiye’nin 69 şehrinde ve yurtdışında bir ülkede işçiler hayatını kaybetti.

13’er ölüm İstanbul ve Sakarya’da; 9 ölüm İzmir’de; 8’er ölüm Adana ve Manisa’da; 7’şer ölüm Ankara, Antalya ve Malatya’da; 6 ölüm Denizli ve Kocaeli’nde; 5’er ölüm Aydın, Konya, Mersin, Sivas ve Tekirdağ’da; 4’er ölüm Bursa, Elazığ, Hakkari, Hatay, Isparta, Kahramanmaraş, Samsun ve Trabzon’da; 3’er ölüm Adıyaman, Diyarbakır, Giresun, Karabük, Mardin, Niğde, Şırnak ve Uşak’ta; 2’şer ölüm Aksaray, Batman, Bilecik, Bolu, Düzce, Eskişehir, Gaziantep, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırşehir, Ordu ve Tokat’ta; 1’er ölüm ise Ağrı, Amasya, Ardahan, Balıkesir, Bartın, Burdur, Çankırı, Çorum, Edirne, Erzincan, Erzurum, Gümüşhane, Iğdır, Karaman, Kırıkkale, Kırklareli, Kilis, Kütahya, Muğla, Nevşehir, Osmaniye, Rize, Şanlıurfa, Yalova, Yozgat ve Burkina Faso’da yaşandı.
(Kaynak: Bianet)

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı