REKLAMI GEÇ

AYDIN KORUMA KURULU NEYİ KORUMALI?

9 Kasım 2018 Cuma

 

Denizli kamuoyu tarafından, sosyal medya hesapları üzerinden sürdürdüğü çevre ve ekoloji mücadelesiyle tanınan Musfata Ünal, bu kez yeni bir gündeme ön ayak oldu.

Yaklaşık iki ay önce CİMER’e (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) Zeytin Yaylasıyla ilgili bir yazı gönderdi. Talep ve sorularına bir ay gecikmeyle aldığı yanıta ait evrak dağıtım bilgileri, kurumsal işleyişin traji komik boyutunu gözler önüne serdi.

Yazıyı kendi medya sayfasından yayınlayan Mustafa Ünlü’nün paylaşımı, sosyal medya kullanıcılarının tebessüm ettiren yanıtlarıyla kara mizah örneğine dönüşmekten kurtulamadı.

CİMER’in yönlendirmesiyle Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından gönderilen yazıda, dilekçede şikayete konu olan asıl kurum olarak Denizli Valiliği ve Orman Bölge Müdürlüğü (OGM) olmasına rağmen onların muhatap alınmadığı görülüyor. İlgili yazı sadece korumayla ilgisi bulunmayan Pamukkale Belediyesi, Denizli Büyükşehir Belediyesi, Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi (DESKİ) ve Denizli Müze Müdürlüğüne dağıtılmış. Bunlardan sadece Denizli Müze Müdürlüğü ilgili kurum sayılabilir.

Yazı Mustafa Ünal’a bir ayı aşkın zaman sonra ulaşıyor. 2 Ekim tarihli yazı, kasımın ilk hafta sonunda tebliğ ediliyor.

***

İşin idari olarak hangi merhalelerden geçeceği bilgilendirilen kurumlar listesinden belli oluyor.

Zeytin yaylası kastedilerek, şikayete konu “…uygulamaların bahse konu sit sınırları içerisinde kalıp kalmadığının belirlenmesi, uygulamalar sit sınırları içerisinde kalıyorsa yapılmak istenen çalışmaya esas teknik rapor ve fotoğrafların iletilmesi, uygulamalar sit sınırları dışında kalıyorsa, uygulamaya esas Denizli Müze Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanacak teknik rapor ve fotoğrafların ivedilikle Müdürlüğümüze iletilmesi, konuya ilişkin 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında gerekli inceleme tamamlanana kadar tüm çalışmaları ivedilikle durdurulması gerekmektedir diyerek top Denizli Müzesine atılıyor.

***

Anlaşılan Denizli Müze Müdürlüğü “uzmanlarınca hazırlanacak teknik rapor ve fotoğraflar” Koruma Kurulu kararına gerekçe oluşturacak.

Denizli Büyükşehir Belediyesine yazı yazılmasının gerekçesi anlaşılabilir. Bünyesindeki Koruma Uygulama Denetim Bürosu (KUDEB) bu konuda etkinlik gösterebilir mi bilmem ama ilgili olduğu su götürmez.

Ama burada Denizli Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (DESKİ) rolü nedir anlaşılır değil? Alan ormanlık bölge ve buradaki suyun tasarrufu denetimi ve korunmasından sorumlu olan kurum Devlet Su İşleri (DSİ) olmalı.

Pamukkale Belediyesine ise mücavir alan sınırlarında olduğu için gönderilmiş olmalı. Tüm bölgeyi talan etmiş ya da buna çanak tutup göz yummuş bir belediyeye yazı yazmanın yararı ne olacaksa artık?

***

Aslına bakarsanız bu içerik, Zeytin Yaylasındaki suyu taşıma işlemi ve diğer işlemleri durdurmak için yeterli bir kararlılık içeriyor. Orman Bölge Müdürlüğüne (OBM) yazı yazılması çok mu gerekli bilmiyorum. İş Denizli Müze Müdürlüğünün istenen teknik rapor ve fotoğraflamayı hazırlayıp Koruma Kuruluna sunmasıyla start alacak gibi görünüyor.

Orman Bölge’ye yazı gönderilmemiş olması çok önemli değil çünkü buradaki işlem bir yaptırımdan çok idari karar için hazırlık safhası. Bir de fail zaten OBM. Cürüm OBM’ne ait. Onlara işi durdurun demek yerine, üst kurumlara “OBM’nin yaptığı işlemi durdurun” demek gerekiyor ki, yazının asıl muhatabı, bu kararı alabilecek olan Denizli Valiliği olmalıydı.

Diğer türlüsü, göstermelik bir karar için zemin hazırlamak olabilir mi kuşkusu doğuruyor.

***

Bu arada soralım, Zeytin Yaylası civarındaki mahalle muhtarları, eylül ayı başlarında Denizli Müzesine Koruma Kuruluna iletilmek üzere bir dilekçe vermişlerdi. Bu dilekçe dikkate alınmış mıydı?

O dilekçeden sonra, yapılacak ilk kurul toplantısında konunun ele alınacağı söylenmişti, konu görüşüldü mü?

Aynı günlerde yapılan bazı görüşmelerde Kurul Başkanı “OBM’nin su taşıdığı bölge koruma alanı içinde değil” yanıtı verip, isteyen gazeteciye uydu haritası gönderiyordu. Bunu Kurul konuyu görüşmedi olarak yorumlamıştık. Bu yorum ne ölçüde doğru?

Kurul Müdürü tarafından gönderilen yazıda görüldüğü üzere OBM tarafından yapılan çalışmanın “ivedilikle durdurulması” istenmektedir. Kurul yazısından Denizli Valiliği bilgilendirilmediğine göre bu durdurma yaptırımı hangi kurum tarafından uygulanacak?

İdare mahkemesinde dava açıldı mı? Açılmadıysa açmak mümkün mü?

***

Yukarıdaki sorular sadece Aydın Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunun yazdığı yazıya karşılık soruldu. Bunun yanında başlamış olan bir yargı süreci var. O sürecin hangi safhada olduğu bilinmiyor. Eğer kamuoyunun etkin biçimde müdahil olması isteniyorsa, bu konuda medyanın yeterince bilgilendirilmesi gerekiyor.

Bölge mahalle muhtarları, çevre gönüllüsü müdahil kişiler veya sivil toplum örgütleri; hangisi davayla ilgileniyorsa, bu bilgilendirmeyi gelişmelerin muhtelif aşamalarında yapmayı ihmal etmemeli.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı