REKLAMI GEÇ

DENİZLİ’NİN OKULLARI SULTAN MEKTEBİ OLSUN MU?

28 Mart 2015 Cumartesi

Geçtiğimiz hafta Denizli’den fırtına gibi gelip geçen Reis-i Cumhur hazretlerinin ziyaretiyle Denizli’nin okulları bir kez daha gündemde. Gerçi bu ziyarete, daha doğrusu 7 Haziran seçimleri için yapılan Denizli mitingine dair pek çok şey kaldı hafızalarda.

Daha hazret şehre gelmeden, TGB’li gençlere ‘önleme gözaltısı’ uygulandı. Sabahtan alınacaklarını bildiklerinden kalpakları takıp beklemişler. Beyefendinin daha önceki ziyaretlerinde de gözaltına alınmışlardı. Fakat her seferinde muzip ama etkili gözaltı mesajları vermeyi başarmışlardı. Yine aynı şey oldu.  Bu kez de kalpaklarıyla ses verdiler, Helal olsun!

Beyefendinin ziyaretinden saatler önce, Ulu Cami cıvarınaotobüsler yanaştı. Otobüslerle çoğu 18 yaşından küçük, tamamının başları örtülü kızlar, yurtlardan toparlanıp getirildiler. Bir süre parkta bekledikten sonra, ‘abi ve abla’ların yönlendirmesiyle sloganlarla miting alanına yürüdüler. Alanın harem kısmında yerlerini aldılar. Sevgi gösterileri yaptılar. Görevleri bitince yine topluca götürüldüler.

 Beyefendinin güvenliği için şehrin önemli ana yolları akşamdan trafiğe kapatıldı. Vatandaş canından bezdi, sadece kuşlar uçabildi. Beyefendinin otobüsü Hastane caddesinden geçerken, camdan merakla bakan kadın diş hekimine de ‘konvoya yan baktın’ gözaltısı uygulandı. Kadını doktor önlüğüyle paldır küldür derdest edip, aklını başından aldılar.

Fırtına sürüyordu. Önünden geçerkengözüne  ilişiveren tarihi Koca Mektep de fırtınadan nasibini aldı.  “Bir daha gelişimde bu okulu belediye binası olarak göreceğim” diye irade buyurdu.  Eğitimi bakanı ve belediye başkanı “derhal” dediler.

Denizli’nin köklü okulları; Denizli Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Endüstri Meslek Lisesi. Bir de Gazi ilkokulu var. Kız Meslek Lisesi malum, beyefendinin ekonomi bakanının iradesi ile yerle yeksan edildi. Şimdilik Belediye şirketine otopark olarak para kazandırıyor.

Koca Mektep yine sallantıda. Daha önce Bakan ve Başkan beyler buraya göz diktiklerinde Denizli halkı, biraz da kız meslek lisesini kurtaramamış olmanın utancıyla, sokağa dökülüp operasyonu durdurmuştu. Meğer vazgeçmemişler. Oradan geçerken kulağına fısıldamış olmalılar ki adam miting kürsüsünde hem oy istedi, hem talimat verdi. Koca Mektep belediyeye verile!

1940 larda yapılan Endüstri Meslek Lisesinin durumu ne peki? Okulun eğitim binası ve atölye binalarının en büyüğü yıkıldı. Yerine estetikten yoksun, küp gibi bir vilayet binası yapıldı. Taş ve beton işçiliğinin estetik bir uygulaması ve türünün Türkiye’deki tek örneği üç atölye yapısı şimdilik, Mimarlar Odasının İdare Mahkemesinden aldığı yürütmeyi durdurma kararı sayesinde, ayakta.

Bunların da yıkılması isteniyor. Yerine Zorlu müze yaptıracakmış. Sanki o güzelim taş yapılarda müze veya sergi salonları yapılamazmış gibi. İllaki yıkılacak! Müzeyi geçin kardeşim, bence yıkın, otoparklı AVM yapın. Ne para kazanır biliyor musun?

Taş binalar kendiliğinden yansın, yıkılsın diye terkedildi. Vilayete 10 metre mesafedeki binalar tinerci çocuklara mekan oldu. Gidin bakın, çekilmiş bally tüpleri her yerde. Çocuklar burada yatıyor, ateş yakıyorlar. Hatta binayı da yakmayı deniyorlar ama taş ya, dayanıyor.  Görevi kültür ve tarih olan bakanlık, idare mahkemesindeki davaya abandıkça abanıyor. 80 yıllık okul yıkılsın diye. Önümüzdeki günlerde dananın kuyruğu kopacak.

Denizli’nin tarihi dört okulu vardı. Biri  tamamen yıkıldı. Birinin çoğu gitti, kalan üç taşatölye binası ‘şimdilik’ ayakta. Yemişim yargı kararını, diyerek her an yıkılabilir.  Diğeri Bakan ve Başkan beylerin arzusu ve beyefendinin iradesiyle belediye yapılacak. Yakında su parası yatırmaya gidersin.

Gazi İlkokuluna biraz daha var. Onun yıkımı 2023’te hayırlısıyla. Ondan sonra hepsi ‘sultan mektebi’ olacak nasılsa…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

mehmet   -  Bağlantı 28 Mart 2015, 16:30

olanları yıkıyorlar yanyana 150 mt arayla imam hatip lisesi yapıyorlar vatandaşın yardım paralarıyla ama ortaokul olmayan mahalleye 1 orta okul yapmıyorlar yazıklar olsun milli egitime ve belediyeye

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı