REKLAMI GEÇ

İMAMIN HALLERİ

23 Şubat 2013 Cumartesi

Anadolu’da yaygın bir halk sözüdür; “ imamın dediğini yap, yaptığını yapma” bu ölçüyü çoktan aştık. Hem dediğini, hem de yaptığını yapma, noktasındayız galiba.

Ya da duruma daha uygun söz “ İmam yellenirse cemaat …” mı acaba?

Muhterem başvekilimiz geçtiğimiz günlerde “Bizde ayrım yok, bölücülük yok, etnik milliyetçilik yok, dinsel milliyetçilik de yok. Kimse bizim karşımıza Kürtlükle, Türklükle çıkmasın. Biz her türlü milliyetçiliği ayaklarının altına almış bir iktidarız” dedi.

Hepsini, özellikle şu ayaklar altına alma meselesini anladım “dinsel milliyetçilik” nedir, onu anlayamadım doğrusu. Semavi dinler milli değildir. Dini inançlar, millet ve milliyetçilik kavramlarının dışında ve üzerindedir diye biliriz. Misal Müslüman milletler var bir sürü. Arap, Afrikalı, Boşnak, Malezyalı, Arnavut, hatta Türk. Hıristiyan milletler de pek çok. İngilizi, Fransızı, İspanyolu, Afrikalısı var. Milliyetçilikle dini inancın ilgisi var mı?

Türkiye’de kabul edilen ve Atatürk’ün çerçevesini çizdiği milliyetçiliğin etnik kökenle hiç ilgisi yok aslında. Türkiye cumhuriyetine vatandaşlık bağıyla bağlı her vatandaş Türk kabul edilir. Türk, Kürt, Arap, Gürcü, Arnavut, Ermeni, Laz, Çerkes, ne olursa olsun…

Durum böyleyken bu sözlerin meali ne?
Aslında her şey “Türk” sözcüğüyle ilişkili. Sorun bu dört harf. Bu dört harf ortadan kalkarsa tüm sorunlar çözülecek. Diğerlerinde sorun yok. Türk olmak dışında hepsi geçer akçe. Hele bugünlerin trendi Kürt olmak. Hülya Avşar mesela, yarı Kürt olduğunu açıklamıştı.

Başvekilimiz bu sözleri eder de diğerleri durur mu? Bizim Torino’lu Hakan, aslında Türk değil Arnavut olduğu söylüyor. Eh, Kürt değilmiş ama hiç değilse Arnavutmuş. O da bir şey.

Nazi Almanya’sında alman vatandaşları Yahudi, çingene vb. olmadıklarını kanıtlamak zorunda kalmışlardı. Bu şekilde yırtamayan milyonların başına gelenleri herkes biliyor.

Zamanla biz de “Türk olmadığımızı” kanıtlamak zorunda kalır mıyız? Herkes babasına dedesine sorsun ne olur, ne olmaz. Biraz araştırdım, benim durumum sakat. Baba tarafı süzme Yörük. Ben çocukken bile keçi sürüsünün peşinde çadırda yaşardı bir çoğu. Tipe bak hepsi ben Orta Asya’dan geldim diye bağırıyor.

Ana tarafından büyük dedelerde biraz Arap’lık var. Durumu kurtarmaya yeter mi dersiniz…

 

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorumlar

sabahattin kaplan   -  Bağlantı 27 Mart 2013, 18:16

Tamamen katılıyorum.Türk, Kürt, Arap, Gürcü, Arnavut, Ermeni, Laz, Çerkes, ne olursa olsun
hepsine birden türk milleti denir.
Hangi millettensin diye sordukları zaman
türküm, fransızım , almanım denir.
Kürtler ayrı ülke kurdukları zaman kürt milleti olur.

ahura mazda   -  Bağlantı 25 Şubat 2013, 15:25

Zafer bey, Düşüncenize sağlık bende süzme Yörüğüm ne yazık ki imam Arap milliyetciği yapıyor,Cumhuriyeti biz kurduk biz koruyacağız.

zafer   -  Bağlantı 25 Şubat 2013, 10:34

Ne mutlu TÜRKÜM diyene!…

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı