REKLAMI GEÇ

MUHALEFETE YUMRUK

11 Nisan 2014 Cuma

41 Avrupa ve OECD ülkesi arasında yapılan demokrasi gelişmişliği değerlendirilmesinde, Türkiye 41. sırada çıktı. İleri demokrasimizin gelişmişliğine 41 kere maşallah!

Asıl ölçü bu değil bence. Birkaç gün önce, TBMM çatısı altında Kemal Kılıçdaroğlu’nun yüzünde patlayan yumruktur, ileri demokrasinin göstergesi.

AKP’nin kayıtlı üyesi olduğu ortaya çıkan, hırsızlık, soygun, ruhsatsız silah gibi bir çok suçtan sabıkalı (sabıkalı biri nasıl partiye üye yapılmışsa) esrarkeş bir zibidinin, TBMM’de ana muhalefet partisi liderine girişebilmesi, bardağın çoktan dolup taştığını bir kez daha yüzümüze vuruyor.

30 Mart yerel seçimleri sonuçlandı. Cumhuriyet tarihinin üzerinde en çok tartışılan, en çok şaibe iddiasının ileri sürüldüğü yerel seçim süreci bitti. Birçok il ve ilçede sayım sırasında elektrikler kesildi. Kesintilere en veciz açıklamayı bakan yaptı; “trafoya kedi girmiş”.

Sahte seçmenlerin kaydedildiği, yıllardır aynı evde oturan seçmenlerin seçmen listesinden çıkarıldığı, oy sayımlarının doğru yapılmadığı, mükerrer oy kullanıldığı, sandık sonuçlarının ilçe seçim kurullarında birleştirilmesi sırasında gerçeğe aykırı yazıldığı gibi iddialar ayyuka çıktı.

Son olarak BDP adayının kazandığı Ağrı’da AKP’nin itirazlarıyla seçimler iptal edildi. Ankara’da büyük patırtılar oldu. Melih, bağıra çağıra, seçim kurullarında kazandı. Yavaş’ın itirazını YSK da reddetti. Geriye kala kala Anayasa Mahkemesine şikayet yolu kaldı. Daha CHP AYM’ye başvurmadan Melih, AYM’yi ziyaret etti. Tıpkı, gece yarısından sonra seçim hakimlerinin patronu Adalet Bakanı, Başbakan yardımcısı ve İçişleri Bakanı ile seçim kurullarını ziyaret ettiği gibi. Sonuç şimdiden belli.

Gölgeli de olsa seçimi AKP kazandı. Çabasını, azmini takdir etmek lazım. Seçilen belediye başkanlarına ‘hayırlı işler’ diyelim. Başbakan balkon konuşmasında şahane bir fotoğraf ve sert mesajlar verdi. 17 Aralık yolsuzluk operasyonuna adı karışanları ve başta Bilal olmak üzere tüm aileyi yanına aldı. Muhalefete veryansın etti. Adam haklı, sonuçta Türkiye genelinde öyle böyle kazandı.

Muhalefete ne oldu? Takke düştü, kel göründü.
Teselli ikramiyesi gibi kazandığı üç beş belediye başkanlığıyla, “yenildik ama ezilmedik” misali ‘seçimi kaybettik, ama oyumuzu arttırdık’ mavrasıyla avunacak mı, yoksa neden kaybettik diye şapkayı önüne koyup düşünecek mi, yaşayıp göreceğiz.

Aday belirleme yöntemlerinin ve adayların isabetsizliği, bu sürecin gereğinden çok uzaması, partililerin bu nedenle yıpratıcı bir iç mücadeleye girişmeleri, parti örgütlerinin dağınık ve organize olamamış hali, koltuktaki belediye başkanlarının durumlarını yeterince incelemeden, yıpranmışların yeniden aday gösterilmesi ya da başarılı başkanların aday gösterilmemesi, adayların hazırlıksız olması, projelerinin inandırıcı şekilde anlatılmaması, umut olmayı becerememek, gibi faktörler son derece önemli.

Seçim sürecinin ve sandıkların takibi bile çok ciddi bir organizasyon gerektirir. Seçim günü Denizli’de çok sayıda okulda sonuçları izledim. Her okulda ve sandıkta AKP ve CHP’nin temsilcileri, gözlemcileri vardı. Ancak hemen her sandıkta iki AKP’li gözlemci, önceden özel hazırlanıp dağıtılan, basılı formlara sonuçları işlediler ve anında parti merkezlerine bildirdiler. Bu uygulama il genelinde yapılmış olmalı ki saat 19.00 da Çınar’da kutlama hazırlıkları başladı.

Sonuçta hem Denizli’de hem de Türkiye’de muhalefet partileri CHP ve MHP sağlam bir darbe aldılar. Denizli’de CHP ve MHP’nin kalesi bilinen ilçeler AKP’ye geçti. Muhalefet için sandıkta ve seçim kurullarında yediği yumruk üzerine düşünme ve ders çıkarma vaktidir.

Not: Yazılar ile ilgili hukuki sorumluluk yazarların kendilerine aittir

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı